Hrvaška načrtuje odstranitev cestninskih postaj Rupa in Bregana

Datum objave
Kategorija
Statistika

Z vstopom Hrvaške v schengen in ukinitvijo mejne policijske kontrole so na hrvaškem ministrstvu za promet pripravili predlog ukinitve dveh cestninskih postaj, ki stojita v bližini meje.

Odstranitev cestninskih postaj Rupa in Bregana

Gre za dva avtocestna odseka, ki sta v upravljanju hrvaških avtocest HAC, cestninski postaji pa delujeta po odprtem cestninskem sistemu (pri vstopu se tudi že plača cestnina). Bojijo se namreč, da bo prost prehod meje ob prometnih konicah povzročil daljše kolone na cestninskih postajah v bližini meje, zato jih želijo odstraniti, voznikom pa omogočiti brezplačno vožnjo.

Žal pa to velja le za avtoceste v upravljanju HAC, ne pa tudi za hitro cesto v Istri, ki je v upravljanju BINA Istra, ali za avtocesto Zagreb - Macelj / Gruškovje.

Prva cestninska postaja, ki bo odstranjena, je Rupa, ki je postavljena na avtocesti Jelšane / Rupa - Reka. Po tej poti največj turistov pride na otoke Krk, Cres, Lošinj, Rab in Pag. Po odstranitvi cestninske postaje bo vožnje npr. na otok Krk potekala brez plačila cestnine, saj so pred nekaj leti ukinili tudi plačilo mostu Krk.

Druga cestninska postaja Bregana je na avtocesti od Obrežja / Bregana do Zagreba. Po odstranitvi cestninske postaje bo vožnja do Zagreba brezplačna, cestnina pa se bo plačevala naprej na avtocesti proti Slavonskemu Brodu ali Karlovcu.

Brezplačen prehod cestninskih postaj naj bi omogočili že do konca januarja 2023, najkasneje pa v februarju.

Posledično naj bi primanjkljaj v višini 7,5 milijona evrov, kolikor cestnine so lani pobrali na teh dveh cestninskih postajah, povrnili s ponovno uvedbo višjih cestnin na preostalih avtocestnih odsekih v času poletne sezone. Predvideno je, da bodo v času od 1. junija do 30. septembra cestnine višje za 10%.

Elektronsko plačilo cestnine v letu 2024

Na Hrvaškem se že nekaj let govori tudi o uvedbi elektronskega sistema obračuna cestnine. Z vstopom v schengen je ta tema zopet postala zanimiva.

Na hrvaškem ministrstvu za promet zaenkrat razmišljajo o brezkontaktnem cestninjenju, ko se bo voznik prijavil v cestninski sistem npr. s kreditno kartico in bo potem cestnina avtomatsko plačana z njegovega računa glede na prevoženo razdaljo, ena od rešiev je tudi uvedba elektronskih vinjet.

V takšnem primeru bi lahko odstranili vse cestninske postaje na hrvaških avtocestah.