Hrvaška – v soboto, 3.6., bodo testirali sistem SMS opozoril na nevarnosti

Datum objave
Kategorija
Statistika

V soboto, 3. junija 2023, bodo na Hrvaškem testirali nov sistem obveščanja SRUUK, ki bo omogočal pošiljanja SMS sporočil v primeru različnih naravnih in drugih nesreč vsem prebivalcem na Hrvaškem. Tekom dneva bodo pošiljali testna sporočila na mobitele vseh, ki se bodo nahajali na Hrvaškem.

Na Hrvaškem uvajajo nov sistem SRUUK, ki pomeni sistem za zgodnje opozarjanje in krizno upravljanje, s katerim bodo lahko hitro in učinkovito po mobitelih obveščali prebivalce in tudi turiste v primeru različnih nevarnosti npr. poplave, požari, potresi …

Testiranje sistema bo potekalo v soboto, 3.6., med 9. in 13. uro, ko bodo vsi uporabniki hrvaškega mobilnega omrežja, tudi turisti, prejeli testno SMS sporočilo z naslednjo vsebino:​

"Poštovani, primili ste TEST poruku Sustava civilne zaštite za rano upozoravanje i uzbunjivanje. Ne odgovarajte na poruku. Više na poveznici: LINK."

Pošiljatelj obvestila bo HR112ALERT.

Sporočila bodo svojim uporabnikom pošiljali vsi trije hrvaški mobilni operaterji (Hrvatski Telekom, A1 in Telemach), uporabniki pa jih bodo prejeli glede na regijo, kjer se nahajajo:

- 9h Vukovrsko –srijemska regija

- 10h Zagorje, Međimurje, Bjelovar​

- 10.30 Dalmacija (Zadar, Split, Dubrovnik)

- 11h Slavonija

- 11.30 okolica Zagreba, Karlovac, Sisak

- 12h Zagreb

- 13h Istra, Kvarner, Lika

Gre ta testna sporočila, tako da ni potrebno delati panike. V bodoče pa bo ta sistem omogočal, da bodo vsi pravočasno obveščeni o nevarnosti in dobili potrebna navodila za ukrepanje.