Hrvaška podaljšala covid ukrepe na meji do 15. aprila

Datum objave
Kategorija
Statistika

Hrvaška se je odločila, da bo še za 15 dni podaljšala ukrepe, ki veljajo na mejnih prehodih pri vstopu v državo. Tako bo ob vstopu še vedno potrebno imeti PCT pogoje.

Covid razmere se tudi na Hrvaškem izboljšujejo, kljub temu pa so se na Hrvaškem odločili, da vsaj do sredine aprila še podaljšajo ukrepe na mejnih prehodih, tako da bo še vedno potrebno imeti enega od veljavnih PCT covid potrdil. Izjema še vedno velja za otroke mlajše od 12 let.

V zadnjem času na mejnih prehodih ni več strogih kontrol, vendar potnikom vseeno svetujemo, da se na pot ne odpravljajo brez ustreznih potrdil oz. Hrvaška omogoča tudi vstop ter odpravo karantene z negativnim covid testom narejenim na Hrvaškem.

Nagradna igra > podarjamo kampiranje in najem mobilne hišice v Aminess kampih v Novigradu in Njivicah. Sodeluj >>

Potniki morajo za vstop na Hrvaško brez karantene imeti enega od covid potrdil:

- negativni hitri covid test max. 24 h od odvzema brisa

- negativni PCR test max. 72h od odvzema brisa

- polno cepljenje po pravilih proizvajalca, v primeru cepiv Pfeizer, AstraZeneca in Moderna velja potrdilo 14 dni po prejetem drugem cepivo in ne več kot 9 mesecev, enako pri cepivu Janssen po prejemu prvega odmerka.

- poživitveno cepivo - potrdilo velja 12 mesecev oz. glede na podatke EU bo to potrdilo veljajo neomejeno

- prebolelost + 1 odmerek cepiva - potrdilo velja 14 dni od prejema cepiva in ne več kot 9 mesecev. Enako velja tudi, če je oseba cepljena 2 x.

- potrdilo o prebolelost ali pozitivni PCR ali tudi hitri covid test (velja tudi potrdilo o slovenskem pozitivnem hitrem testu), ki je starejši od 11 dni in ne več kot 6 mesecev

Izjema glede PCT pogojev so otroci mlajši od 12 let, tranzitni potniki, prevozniki, čezmejni delavci in otroci, ki se šolajo v sosednji državi.

Potniki iz EU lahko vstopijo na Hrvaško tudi brez PCT potrdila, vendar se jim v tem primeru odredi 7 dnevna karantena, ki jo lahko takoj skrajšajo z negativnim hitrim ali PCR testom narejenim na Hrvaškem

Glede covid ukrepov znotraj države pa so te že v začetku marca dodatno omilili. Za turistične nastanitve ti niso potrebni, po novem potrdila niso potrebna niti za vstop v prostore javnih organov npr. pošte, banke ipd.

Ukinili so omejitev števila gledalcev na športnih tekmovanjih, ki potekajo zunaj, v dvoranah pa so tribune lahko polovično zasedene.