Hrvaška izdaja digitalna covid potrdila, en odmerek cepiva dovolj za vstop tudi za Slovence

Datum objave
Kategorija
Statistika

Hrvaška je s 1. junijem pričela izdajati digitalna covid potrdila, s tem pa tudi spremenila pogoje vstopa, ki pa kot kaže uradni list veljajo tudi za slovenske državljane. Hrvaški minister za notranje zadeve Davor Božinović je v torek predstavil sistem izdaje digitalnih covid potrdil, ki jih bodo hrvaški državljani lahko dobili v njihovem sistemu e-Građani.

Na tiskovni konferenci je povedal, da lahko hrvaški državljani, ki imajo negativen hitri ali PCR test, so preboleli covid-19 ali pa so bili cepljeni, enostavno in brezplačno pridobijo digitalno potrdilo. Digitalno potrdilo je opremljeno s QR kodo in se lahko na meji pokaže na mobitelu ali v tiskani obliki. Lahko pa vsaka država uporabi digitalna potrdila tudi za druge oblike npr. za obisk koncertov ali športnih prireditev.

Novosti pri prehodu hrvaške mej od 2.6. 2021

Hrvaška sprejela nekaj novih sprostitev pri vstopu v državo, med katerimi je najpomembnejša novost možnost vstopa brez karantene tudi samo z enim odmerkom cepiva. Odlok prične veljati že v sredo, 2. junija.

Po novem lahko na Hrvaško vstopijo brez 10 dnevne karantene vsi potniki, ki imajo:

- Negativni hitri max. 48 h od odvzema brisa

- Negativni hitri PCR test max. 72h (novo, prej je bilo 48h) od odvzema brisa

- Potrdilo o prebolelosti ali pozitivnem covid testu, ki je starejše od 11 dni in ne več kot 180 dni

- Potrdilo o prebolelosti in da je oseba znotraj 6 mesecev bila cepljena z enim odmerkom kateregakoli cepiva, se ji izjema vstopa brez negativnega testa ali karantene podaljša za 180 dni od datuma cepljenja

- Potrdilo o polnem cepljenju po pravilih proizvajalca, ki je starejše od 14 dni

- NOVO - Enkratni odmerek cepiva Pfizer & Moderna, potrdilo velja od 22. dneva do največ 42. dneva po cepljenju

- NOVO - Enkratni odmerek cepiva AstraZeneca, potrdilo velja od 22. dneva do največ 84. dneva po cepljenju

- Otroci mlajši od 12 let, ki potujejo skupaj s starši ali skrbniki, ki imajo ustrezna potrdila za vstop brez karantene.

MUP dovoli uporabo potrdil iz slovenskega sistema Zvem

Slovenija še ne izdaja digitalnih covid potrdil in zaenkrat še ni znano, kdaj bi jih lahko pričeli.

Iz hrvaškega notranjega ministrstva so sporočili, da bodo na meji sprejemali slovenska potrdila o testiranju natisnjena iz sistema zVEM (samo SMS še vedno ni dovolj) in tudi cepilna potrdila ter cepilne kartončke (v prilogi je mail, če bi kdo še imel težave na meji).

Kje na Hrvaškem lahko opravite covid test? >>