Hrvaška skrajšuje veljavnost covid potrdil, Avstrija napovedala omilitev ukrepov

Datum objave
Kategorija
Statistika

Hrvaška je najavila skrajšanje veljavnosti potrdil o cepljenju iz 365 na 270 dni, hitri test pa bo o novem za vstop v državo veljaven samo še 24 ur, potrdilo o prebolelosti pa pol leta. Avstrija bo postopoma sproščala določene ukrepe in v turizem zopet uvedla tudi možnost uporabe storitev samo z negativnim covid testom.

Hitri test za na Hrvaško veljaven samo 24 ur

Za vstop na Hrvaško bo tudi po 1. februarju še vedno potrebno PCT potrdilo, vendar pa bodo po novem potrdila o osnovnem cepljenju veljala samo še 270 dni. V primeru, da je oseba že prejela poživitveni odmerek, bo potrdilo še vedno veljajo neomejeno časa.

Spreminja se tudi veljavnost hitrega covid testa, ki bo po novem za vstop na Hrvaško veljal samo še 24 ur, PCR test pa bo tako kot do sedaj veljal 72 ur.

Potrdilo o prebolelosti, ki je bilo do sedaj veljavno 1 leto, bo po novem veljalo samo še 180 dni.

Izjema glede covid potrdil še vedno velja za otroke mlajše od 12 let in za določene potnike npr. delavce, nujne zdravstvene poti, prevozniki...

Avstrija v februarju postopoma sprošča ukrepe

Avstrija je v soboto, 29.1., napovedal določene sprostitve ukrepov, ki jih bodo postopoma uvajali v februarju.

5. februarja bodo nočno omejitev gibanja prestavili iz 22. ure na polnoč, v maloprodajnih trgovinah pa od 12. februarja ne bo več potrebno 2G oz. PC covidno potrdilo.

V turizmu in gostinstvu bo od 19. februarja zopet zadostovalo 3G potrdilo oz. PCT potrdilo, ki vključuje tudi osebe, ki imajo negativen covid test.Tako bo za obisk hotelov, smučišč ipd. dovolj že hitri covid test, ki pa bo veljal 24 ur, PCR test pa 48 ur.

Ni pa zaenkrat najavljene nobene spremembe glede veljavnosti potrdil o osnovnem cepljenju, ki se s 1. februarjem za storitve v Avstriji skrajšuje na 180 dni, v primeru, da je oseba prejela poživitveni odmerek, pa bo potrdilo še vedno veljavno 270 dni.

Glede pravi vstopa v Avstrijo še vedno velja 2G+ potrdilo, kar pomeni, da brez karantene lahko vstopijo samo osebe, ki so prejele poživitveni odmerek ali pa imajo potrdilo o prebolelosti in dodatno še negativen PCR test. Izjema velja za otroke mlajše od 12 let, za otroke stare od 12 do 15 let pa je mogoč vstop s t.i. Holiday Ninja pass potrdilom, ki vključuje redno testiranje (npr v enem tednu 1 x hitri in 2 x PCR test).

Več o pravilih vstopa v Avstrijo in smučanja >>