Na Hrvaškem podpisali pogodbo o dokončanju hitre ceste v Istri in povezavo s Kvarnerjem

Datum objave
Kategorija
Statistika

Na Hrvaškem sta v sredo, 10. maja 2023, minister za morje, promet in infrastrukturo Oleg Butković ter direktor podjetja Bina Istra podpisala novo koncesijsko pogodbo, ki vključuje tudi dokončanje "Jadranske avtoceste" na odseku Dragonja – Pula in Kanfanar – Pazin – Matulji.

Z novo pogodbo se podjetju Bina Istra podaljšuje koncesija vse do leta 2041, vrednost pogodbe pa je 200 milijonov evrov.
Pogodba vključuje tudi izgradnjo treh cestnih odsekov, kjer gre za ureditev dodatnih voznih pasov in izgradnjo dveh viaduktov na hitri cesti v Istri:

- 10,3 km dolg drugi cesti pas na odseka od predora Učka do križišča Matulji nad Opatiji, širitev počivališča Kvarner in priključek na reško obvoznico

- Izgradnja drugega viadukta čez reko Mirno

- Izgradnja drugega viadukta čez Limski kanal.

Rok izgradnje je 38 mesecev oz. nekje do konca leta 2026, ko bo Istra dobila polni profil hitre ceste istrskega ipsilona od slovenske meje do Pule ter novo hitro cesto povezavo s Kvarnerjem.

Trenutno potekajo dela na izgradnji druge cevi v predoru Učka (5,6 km), ki naj bi bila prebita avgusta ali septembra letos, za promet pa naj bi jo odprli sredi leta 2024. Že sedaj so najavili, da se cena predornine ob tem ne bo povišala. Sedaj stane vožnja skozi predor in do prvega izvoza za osebno vozilo 4,10 €, za avtodome in vozila s počitniškimi prikolicami pa 6,20 €.

Izgradnja celotnega istrskega ipsilona bo dodatno prispevali k varnosti prometa, posodobljen odsek od Učke do križišča Matulji pa bo poskrbel za hitrejši pretok prometa in direktno navezavo na reško obvoznico, kjer sedaj nastajajo daljše kolone, saj je pred priključkom tudi semaforizirano križišče.