Dolina Soče vabi na ogled slovenskega dela Gira – kje parkirati, kampirati in kdaj bodo zapore ceste

Datum objave
Kategorija
Statistika

V petek, 27. maja, bodo Giro d'Italia z najboljšimi kolesarji prišel tudi v dolino Soče. Po slovenskih cestah bodo kolesarji prevozili 35 km in organizatorji pričakujejo tudi do 50 tisoč navijačev. Največ jih bo ob cesti na vzponu na Kolovrat, ki velja za enega najtežjih odsekov na letošnji trasi Gira. Kolesarski praznik se bo potem nadaljeval še čez cel vikend, zato smo preverili najboljše možnosti za kampiranje in zbrali vse dodatne informacije za gledalce.

Del 19. etape Giro d'Italia 2022 bo potekal po Sloveniji. Etapa se bo ob 12.10h pričela v kraju Marano Lagunare, ko se bodo kolesarji odpeljali na 178 km dolgo traso, katere zaključek bo na Stari gori nad Čedadom.

V Slovenijo bo Giro vstopil na mejnem Učja (predvidoma okoli 15h) in potem se bodo kolesarji hitro spustili do Žage, Srpenice in Kobarida (predvidoma okoli 15.20h).

​Po Kobaridu bo trasa potekala po Gregorčičevi ul. – Stresovi ul. – Mučeniški ul. – Goriški c. in naprej proti kraju Idrsko, kjer se bo pričel vzpon na Livek in Kolovrat. Na vrhu Kolovrata prve kolesarje pričakujejo okoli 16h.

Že ob 13.15h pa se bo iz Kobarida proti Kolovratu odpeljala karavana kolesarjev Giro–E na električnih kolesih.

Rafting na reki Soči - akcija za imetnike Avtokampi kamping kartice pri agenciji Hydromania >>

Zapore cest in dostop do Livka in Kolovrata

V samem centru Kobarida bo več cest zaprtih že od četrtka in vse do sobote.

Cesta od mejnega prehoda Učja do Kobarida bo za avtomobile zaprta že predvidoma od 13h naprej do trenutka, ko bodo traso zapustili vsi kolesarji in vsa spremljevalna vozila (okoli 17h).

Odsek glavne ceste Kobarid – Idrsko bo zaprt med 11h in 17h, cesta Kobarid - Staro Selo (odsek ribogojnice) pa od 5 - 20h.

Cesta na Kolovrat bo za avtomobile zaprta že od 9h naprej in predvidoma do 18h. Dostop na Kolovrat bo v času zapore možen samo peš ali s kolesi, vendar le do ene ure pred startom kolesarske dirke z električnimi kolesi Giro – E (predvidoma do okoli 12.30).

Cesta Idrsko - Livške Ravne bo zaradi dirke zaprta tudi v soboto med 11. in 12.30h, ko bo iz Kobarida na Livek potekal vzpon za pokal Slovenije.

Avtobusni prevoz Kobarid - Livek

Iz Kobarida do Livka bo organiziran avtobusni prevoz in sicer ob 9. in 10. uri (avtobusno postajališče pred podjetjem TIK d. o. o.) ter potem povratek v Kobarid ob 18., 19., 20. in 21. uri.

Avtobusne karte je potrebno kupiti predhodno na spletu, cena 3€ za eno smer - www.soca-valley.com

Parkiranje vozil in avtodomov

Dve večji parkirišči bosta urejeni na travnikih na južni strani Kobarida (pri pokopališču), od koder je potem samo 100m do avtobusnega postajališča za prevoz na Livek.

Za obiskovalce z avtodomi pa priporočamo, da za kampiranje izberejo enega od bližnjih kampov, od koder je potem odlično izhodišče za kolesarski izlet in ogled Gira na Kolovratu. Čez vikend potem obiščete Kobarida z okolico, se sprehodite do slapu Kozjak in greste na rafting na reko Sočo.

Kampi v Kobaridu:

Kamp Koren - akcija na Avtokampi kartico in cena 22 € za 2 osebi, parcelo in elektriko
Kamp Rut
Kamp Lazar

Več informacij o spremljevalnem programu Gira v Dolini Soče > www.soca-valley.com