Giro d'Italia - dodatne informacije za obiskovalce kronometra na Sv. Višarje

Datum objave
Kategorija
Statistika

Letošnja kolesarska dirka po Italiji bo ob zaključku zavila tudi v bližino Slovenije. Predzadnja etapa bo potekala v soboto, 27. maja, ko bo od Trbiža na Sv. Višarje potekal gorski kronometer v dolžini 18,6 km. Slovenski kolesar Primož Roglič sodi med glavne favorite za končno zmago, zato organizator Gira d'Italia pričakuje veliko navijačev iz Slovenije.

Trasa 20. etape Giro d'Italia: Trbiž – Svete Višarje, 27.5. od 11.30 do 18.30

Giro d'Italia je ena od treh največjih kolesarkih dirk v Grand Tour, ki vsako leto poteka v maju. Med letošnje glavne favorite je ob Primožu Rogliču sodil tudi belgijec Remco Evenepoel, ki pa je žal po prvem tednu odstopil zaradi covid pozitivnega testa. Do konca so samo še štiri etape in glede na trenutno situacijo bi Primož na Višarjah potreboval glasne navijače, saj je Geraint Thomas pol minute pred njim.

Predzadnja letošnja etapa, dan predenj bodo kolesarji zapeljali po ulicah Rima, bo potekal gorski kronometer, ki se bo pričel sredi Trbiža (Piazza Unita), pot pa bo potekala mimo Ovčje vasi (Valbruna), na jugozahodno stran pobočja, kjer poteka ozka cesta na vrh Sv. Višarij.

Pred samim vzponom bodo kolesarji večinoma zamenjali kolesa, potem pa jih čaka še peklenskih 7,3 km vzpona s povprečnim naklonom 12,3%. Prvih nekaj kilometrov vzpona bo najbolj strmih s povprečjem 15,3%, na dveh odsekih (prvi pri 1 km vzpona in drugi pri 6,5 km) pa kolesarje čaka maksimalen naklon 22%.

Prvi kolesar bo s kronometrom pričel ob 11.30, najboljši kolesarji pa bodo na vrsto prišli šele med 17.30 in 17.52, v cilju pa jih pričakujejo po približno 40 minutah kolesarjenja.

Kje bo mogoče spremljati kolesarje

V začetku maja je bilo v prodaji 3.000 vstopnic za gondolo na Višarje, ki so bile prodane v nekaj dneh, prav tako so bile v prodaji parkirne karte za parkirišča v okolici Trbiža.

Kolesarje si boste v soboto lahko ogledali na samem začetku kronometra v Trbižu, zanimivo dogajanje bo tudi v Ovčji vasi, kjer bosta celo dva velika ekrana.

Na začetku samega vzponu bodo navijačem dovolili ogled samo na nekaj prvih 100 metrih (do mostička), potem pa bo dovoljen ogled šele na zadnjem delu vzpona pred Sv. Višarjami. Na preostalem delu vzpona pa navijačem dostop do same proge ne bo omogočen, saj je prostora premalo.

Avtobusni prevoz iz Planice do Trbiža

V soboto v Trbižu pričakujejo več tisoč navijačev iz Slovenije, ker pa pričakujejo težave predvsem s parkirnimi mesti, obiskovalcem priporočajo, da so pri prihodu dovolj zgodnji, saj bo cesta skozi Trbiž kasneje zaprta.

Za dostop do Trbiža lahko uporabite tudi organiziran brezplačen krožni avtobusni prevoz iz Planice do Trbiža, ki bo vozil na 20. minut. Prvi avtobus bi iz Planice odpeljal že ob 8h, zadnji iz Trbiža pa ob 23h. Avtobus bo v Trbižu ustavil pri nogometnem igrišču, potem naprej pa je do starta kronometra še dobre pol ure hoje.

Obiskovalce, ki so kupili vstopnico za gondolo, so razporedili v štiri časovne termine med 8.30 in 11.30, tako da bo manj gneče, se pa ta potrem pričakuje zvečer ob povratku nazaj, saj bodo po končanem kronometru vsi naenkrat želeli priti v dolino. Za vse imetnike vstopnic bo od nogometnega igrišča v Trbižu do gondole organiziran brezplačen krožni avtobus.

Sice sona širšem območju Trbiža pripravili kar nekaj parkirišč, venda se pričakuje, da bodo ta hitro zasedena, zato priporočajo, da se uporabi avtobus iz Planice.

Za avtodome so predvideli parkiranje pri stari višarski gondoli (parkirišče št. 18 - GPS 46.49685, 13.50009), vendar pa svetujejo prihod že v petek zvečer, saj bo v soboto težko dobiti prostor!

Za obiskovalce, ki bodo prišli v Trbiž s kolesi, bo dovoljen prihod in potem kolesarjenje med Trbižem in Ovčjo vasjo, ne bo pa dovoljen dostop s kolesom na Sv. Višarje.

Številni se bodo tudi peš odpravili na cilj kronometra. Ob tem velja omeniti, da je pot kar dolga, nekje 2,5 - 3 ure je hoje do vrha, saj je kar 1.000 višinskih metrov.

Za gledalce bodo veliki zasloni postavljeni na več točkah. Eden bo v samem Trbižu, dva v Ovčji vasi, eden pri spodnji postaji gondole in eden na vrhu Sv. Višarij.

Več informacij o dostopu na Sv. Višarje - www.turismofvg.it

Več informacij o Giro d'Italia 2023 - www.giroditalia.it