ECDC je Slovenijo v celoti dal na rdeč covid seznam

Datum objave
Kategorija
Statistika

V četrtek, 2. septembra, je ECDC objavil nov covid zemljevid Evrope, kjer je Slovenija v celoti na rdečem seznamu. Hrvaška obala je še vedno oranžna, se je pa na rdečem spisku znašel panonski del Hrvaške.

Evropski center za obvladovanje in preprečevanje bolezni - ECDC vsak četrtek objavi nov epidemiološki zemljevid Evrope, na katerem je Slovenija razdeljena samo na dve regiji - zahodni in vzhodni del. V zadnjih 14 dneh je bila Slovenija obarvana oranžno, po novem pa sta obe regiji rdeči.

Rdeča obarvanost regije oz. države pomeni, da je 14 dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev višja od 200 primerov oz. da je višja od 75 primerov in je delež pozitivnih testov višji od 4%. Če pa bomo imeli v naslednjih 14 dneh več kot 500 primerov, potem nas bo ECDC uvrstil na temnordeč seznam.

Kaj pomeni rdeča obarvanost za potovanja Slovencev po Evropi?

Glede potovanj v sosednje države rdeča obarvanost zaenkrat še nima vpliva, saj ima večina držav pogoj vstopa z enim od covid potrdil npr. potrdilom o cepljenju, prebolelosti ali negativnem testu.

Hrvaška tako omogoča vstop z veljavnim covid potrdilom ne glede na obarvanost EU države, podobno tudi Italija, kjer je Slovenija še vedno na C listi držav, za katere velja vstop s covid potrdilom brez dodatne karantene.

Avstrija ima svoj seznam rizičnih držav, ki ga tedensko ažurira, vendar pa je Slovenija še vedno na A seznamu varnih držav.

Madžarska od konca junija za slovenske državljane nima posebnih pravil pri vstopu.

Nemčija ima svoj spisek rizičnih držav, ki ga nemški inštitut Roberta Kocha objavi vsak petek popoldan. Zaenkrat je Slovenija še vedno na seznamu ne-rizičnih držav, kljub temu pa je vstop brez karantene možen le z veljavnim covid potrdilo.

Enako se lahko tudi Slovenci vrnemo domov brez karantene tudi iz rdečih ali temnordečih držav, seveda če imamo veljavno covid potrdilo. Med izjeme sodijo otroci mlajši od 15 let, tranzitni potniki, šolarji, delavci v obmejnem pasu in prevozniki. Več o pravilih vstopa v Slovenijo >>

Za vsa potovanja je najbolje imeti digitalno covid potrdilo, ki je dodatno opremljeno s QR kodo, saj je preverjanje potrdil na ta način enostavnejše.

Covid razmere po Evropi

Hrvaška - obalna regija je na seznamu ECDC še vedno oranžna, prav tako tudi Zagreb in severni del. PO novem je rdeča samo Panonska Hrvaška, ki sega od Karlovca do Slavonije.

Italija - zadnji covid zemljevid ne prinaša večjih sprememb - na rdečem je nekaj regij v osrednji in južni Italiji ter Sardinija in Sicilija.

Avstrija - v zadnjem tednu so se razmere poslabšale v regijah Dunaj, Salzburg, Zgornja Avstrija in Predarlska, ki so rdeče.

Madžarska, Češka, Slovaška, Poljska so še vedno v celoti zelene.

Zahodni del Nemčije, Nizozemska, Belgija so v celoti rdeče, prav tako tudi Francija, ki pa je na jugu temnordeča (tudi Korzika je temnordeča)

Španija je z izjemo ene regije na severu rdeča, enako velja tudi za Kanarske otoke in Portugalsko.

Grčija je še vedno rdeča, njihovi otoki in nekatere regije na zahodu pa so temnordeče.

Rdeča je tudi Bolgarija, Litva, Estonija, velik del Švedske, Irska in Islandija.

Več o pogojih prestopa meja po Evropi >>