Neplačilo cestnine v Italiji lahko pripelje do visokih stroškov

Datum objave
Kategorija
Statistika

Ste bili v zadnjih desetih letih Italiji in ste na dom prejeli pošto z zahtevkom po naknadnem plačilu cestnine, ker je takrat niste plačali? Preverili smo, kaj storiti v tem primeru in kako poskrbeti, da v bodoče ne bo več težav.

Italija je pri kampistih priljubljena dežela, saj ima številne urejene kampe, postajališča za avtodome, privlači pa z zanimivimi mesti, naravnimi lepotami, pozimi vabijo smučišča , seveda pa ne smemo pozabiti italijansko kulinariko.

Ima pa Italija tudi nekaj posebnosti in to so kazni, ki jih v zadnjih letih radi pošiljajo tujcem za prometne prekrške in tudi za neplačilo cestnine na njihovih avtocestah.

V primeru prometnih prekrškov na nivoju EU veljajo določena pravila:

- da prometni prekrški zastarajo v roku dveh let

- da se kazen za prometni prekršek lahko v Sloveniji izterja, če je znesek globe višji od 70 €

- da morajo biti listine, ki jih voznik prejme po pošti, v uradnem jeziku njegov države, kar v našem primeru pomeni v slovenščini.

Plačilo kazni za prometne prekrške je potrebno, saj v nasprotnem primeru lahko že italijanska policija ali redarstvo prične z izvršbo preko slovenskega sodišča.

Italijanske avtoceste – pomembna je pravilna razvrstitev na cestninskih postajah

Italija ima več kot 7.000 kilometrov avtocest, ki jih upravljajo različna podjetja. Plačilo cestnine poteka še na klasičen sistem, kjer se na vstopni postaji prejme cestninski listek, ki se ga na izstopni cestninski postaji preda osebi ali avtomatu, ki obračuna znesek cestnine glede na prevoženo razdaljo. Obstaja tudi hitrejši način plačila cestnine preko sistema Viacard in Telepass. Znesek cestnine se lahko izračuna na spletni strani > www.autostrade.it

Pri plačilu italijanske cestnine pa se pogosto pojavijo težave. Zgodi se namreč, da so zapornice na vstopni cestninski postaji dvignjene, vendar morate kljub temu na avtomatu vzeti cestninski listek, drugače vam bodo na končni cestninski postaji obračunali znesek za najdaljšo avtocestno razdaljo.

Velike težave so tudi zaradi nepravilne razvrstitve vozil na izstopni cestninski postaji. Italijanske avtoceste imajo več vrst cestninskih stez glede na način plačila, vrstni red le teh pa ni vedno enak (enkrat je Telepass na skrajno desni, enkrat pa na skrajno levi strani).

Triglav zavarovanje tujina

Vrste cestninski stez v Italiji:

- klasično plačevanje, kjer vam cestnino obračuna oseba (bel znak roka z denarjem) - takšnih postaj je v zadnjih letih zelo malo oz. na nekaterih lokacijah jih ni več

- avtomat, kjer lahko plačate z bančno ali kreditno kartico ali gotovino (bel znak denar in kartica)

- avtomat, kjer lahko plačate samo z bančno, kreditno ali Viacard kartico (modre oznake)

- Telepass steza za imetnike sistema hitrega plačila cestnine (rumene oznake)

Pred prihodom do cestninske postaje si zato vzemite čas in se razporedite pravilno, nikakor pa ne zapeljite v rumeno označeno stezo za Telepass, ker se tam plača cestnina brez ustavljanja, tako da lahko povzročite tudi prometno nesrečo.

Cestnino na avtomatih je najlažje plačati kar z bančno ali kreditno kartico, je pa dobro imeti pripravljeni vsaj dve različni, saj se lahko zgodi, da sistem kakšno ne prepozna oz. ne sprejme plačila. Najprej vstavite cestninski listek v režo, da sistem odčita avtocestno razdaljo, potem pa v isto režo vstavite še plačilno kartico.

Ob plačilu s kartico imate potem znotraj svojega bančnega sistema tudi potrdilo, da ste cestnino plačali. Ob plačilu z gotovino na avtomatu pa obvezno vzemite še potrdilo o plačilu, ki ga dobite s pritiskom na gumb Richiesta.

V primeru, da imate težave pri plačilu cestnine na avtomatu, je najbolje pritisniti rdeči gum z napisom Serve Aiuto. V tem primeru bi morala priti osebe, ki bo poskrbela, da boste lahko plačali cestnino na avtomatu, se pa večkrat tudi zgodi, da se vam avtomatsko odpre zapornica, iz avtomata pa prejmete potrdilo Mancato pagamento (neuspešno neplačilo) z navodili za naknadno plačilo cestnine, ki poteka preko spletne strani upravljalca avtoceste.

Avtomatsko se vam zapornica odpre tudi v primeru, da ste zapeljali na stezo za Telepass, nimate pa njihovega sistema, s tem pa ste povzročili zastoj.

Cestnina brez ustavljanja na avtocestah v bližini krajev Como in Varese

Na avtocestah št. A36, A59 in A60 (upravljalec Pedemontana Lombarda) med krajema Como in Varese se cestnina pobira po sistemu prostega pretoka, kar pomeni, da ni cestninskih postaj, voznik pa je dolžan v 15 dneh po uporabi avtoceste poravnati cestnino na spletni strani ali pa na bencinskih servisih v tej regiji oz. na točki za stranke Punto Verde na avtocesti A36 na križišču Mozzate (Como).

Neprijetna pošta ob neplačilu italijanske cestnine

V zadnjem času se zopet pojavlja večje število zahtevkov po naknadnem plačilu italijanske cestnine, ki pa ob znesku cestnine vključuje tudi dodatne stroške, ki lahko za nekajkrat presežejo sam znesek cestnine. Največkrat pošto pošilja podjetje Nivi SpA iz Firenc, ki ga je pooblaščeno s strani upravljalcev avtocest za izterjavo cestnine.

Nekateri so prejeli pošto tudi za 8 ali 9 let nazaj, saj v tem primer ne gre za prometne prekrške, zastaralni rok za takšne »gospodarske« pravne postopke (ne gre za prometni prekršek) pa je v Italiji kar 10 let.

Če ste cestnino plačali in imate potrdilo o tem, potem ga posredujete na kontaktne naslove podjetja Nivi Spa, ki ste jih prejeli skupaj z dopisom. Zato je tudi dobro cestnino v Italiji plačati s kartico, saj boste v tem primeru imeli potrdilo o plačilu cestnine tudi za več let nazaj.

Če pa potrdila nimate, ste pa tistega dne bili v Italiji, potem je bolje takoj plačati znesek cestnine in dodatne pristojbine. Zgodi se namreč lahko, da bo italijansko podjetje v bodoče posredovalo zahtevek za plačilo kateremu od slovenskih podjetij, ki se ukvarja s tem, znesek pa se bo še povišal še za dodatne stroške, možna pa bo tudi izterjava preko slovenskih sodišč.

Če tega dne, ki ga omenjajo v dopisu, niste bili v Italiji in imate o tem neko potrdilo npr. od podjetja, kjer ste zaposleni, potem vse potrebne dokumente pošljite na podjetje Nivi SpA.