Brežice med 100 najboljšimi trajnostnimi zgodbami na svetu. Povabilo na krompirjeve počitnice in martinovanje

Datum objave
Kategorija
Statistika

Globalna organizacija Green Destinations je v začetku oktobra v estonskem Talinu razkrila letošnji seznam 100 najbolj trajnostnih zgodb na svetu, ki so združene pod imenom Green Destinations Top 100 Stories. Slovenija je s šestimi nagrajenimi destinacijami ponovno na zemljevidu trajnostnega turizma, med nagrajenimi pa so tudi Brežice.

Na Green Destinations Top 100 Stories se vsako leto prijavijo številne destinacije iz celotnega sveta, potem pa strokovna komisija izbere najboljši sto.

Letos so med primere dobre prakse zelenega turizma uvrstili tudi šest slovenskih destinacij: Brežice, Ljubljano, Šaleško dolino, Jeruzalem, Miren Kras in Kranj.

S tem se še utrjujeta ugled in prepoznavnost Slovenije in njenih destinacij kot enih najbolj zelenih in trajnostnih na svetu. Izbor najboljših »zelenih zgodb« je namenjen spodbujanju povezovanja med deležniki v turizmu, odkrivanju in deljenju najboljših trajnostnih rešitev ter prakse za učinkovito upravljanje turističnih

Brežice med najboljšimi trajnostnimi destinacijami.

Brežice ljubitelji kampiranja poznamo tudi po odličnem kampu, ki čez celo leto deluje v sklopu Term Čatež, v bližnjih Termah Paradiso pa imajo lepo urejen camper stop, tako da nudijo vso potrebno oskrbo za avtodome, gostje pa lahko uživajo v kopanju in wellnessu.

Med najboljših trajnostne zgodbe so se Brežice uvrstile z organizacijo prireditve Dan kruha, vina in salam, ki vsako leto poteka ob pričetku poletja.

Gre za trajnostno destinacijo z bogato naravno in kulturno dediščino, polno ljudskih običajev, ki so pogosto povezani z vinogradi in vinogradništvom. Tudi v bodoče si želijo trajnostnega upravljanja destinacije, ki vključuje ohranjanje podobe lokalne krajine ter ohranjanje kulture pridelave grozdja in njegove predelave v vino.

Da bi to lažje dosegli, organizirajo prireditev Dan kruha, vina in salam, s katero združujejo tradicijo z modernim pristopom, krepijo skupnost in spodbujajo mlade k ohranjanju dediščine ter družinskih vinogradov. Dogodek je z leti postal tradicionalen in se ga ob obiskovalcih udeležujejo tudi vinogradniki, vinogradniška in turistična društva, peki kruha ter lokalne glasbene in plesne skupine.

Uvrstitev na seznam Green Destinations Top 100 Stories je odraz sistematične zavezanosti trajnostnemu turizmu. Zavedajo se pomena ohranjanja bogate naravne in kulturne dediščine ter tradicije vinogradništva.

Krompirjeve počitnice in martinovanje v Brežicah

Krompirjeve počitnice lahko preživite v Termah Čatež ali Termah Paradiso, ob tem pa obiščete katerega od dogodkov, ki bo potekal v Brežicah ali okolici.

Alpaka ranč Pepito in prijatelji > vodenje po ranču in delavnice vsako soboto in nedeljo med 10 in 16h (vodenje v angleškem jeziku), vsak torek in sredo med 10 in 16h (vodenje v slovenskem in hrvaškem jeziku).

Banova domačija > voden ogled sadjarske zbirke Posavja, vsako soboto v oktobru med 9 in 12h

Otroška bučna coprnija > Mladinski center Brežice v torek, 31.10., med 18 in 21h. Obvezna prijava, vstopnina 10 € na otroka. Rajanje za otroke stare od 5. leta dalje. Otroke bo obiskala Mavrična čarovnica in skupaj se boste zabavali ob čarobnih napitkih, magičnih zvokih in večer zaključili s peko penic. Prijave na >

Odločite se lahko tudi za družinski kolesarski izlet, saj iz Term Čatež in Term Paradiso vodijo urejene kolesarske poti do Brežic. Spisek kolesarskih poti >

V nedeljo, 5.11. ob 16h > Voden ogled vodovodnega stolpa z degustacijo sladic in lokalnih vin Kolektivne blagovne znamke Brežice Selection. Brezplačen vstop, obvezna prijava na v̲o̲d̲o̲v̲o̲d̲n̲i̲s̲t̲o̲l̲p@̲pm̲b̲.̲s̲i̲

V torek, 7.11. ob 17h > Večer v grajski kleti z degustacijo izbranih posavskih vin in prigrizki Ošterije Debeluh ob glasbeni spremljavi. Vstopnice stanejo 35 €, predprodaja na recepciji Posavskega muzeja Brežice in Centra za obiskovalce Vodovodni stolp Brežice.

V petek, 10.11., ob 20h in v soboto, 11.11., ob 18h > Martinovanje na Bizeljskem pod velikim šotorom. V petek zabava s skupino Džuboks, v soboto krajevni praznik KS Bizeljsko, imenovanje vinske kraljice in zabava z ansamblom Nemir.

V nedeljo, 19.11, ob 14h > Martinov pohod od hrama do hrama in krst mošta v dvorani doma Pišece. Prijave na mail: vinko.lesinsek@gmail.com, cena 10 €.

Spisek vseh dogodkov v Brežicah in okolici > www.visitbrezice.si

Kampiranje v Brežicah

Kamp Terme Čatež je eden največjih kampov pri nas, ki ob urejenih parcelah nudi tudi najem mobilnih hišic, plavajočih gusarskih hišic in apartmajev. Nemški ADAC je kamp ocenil kot najboljšega v Sloveniji. Gostom so na voljo zunanji in notranji bazeni, vodna igrala s tobogani in letos prenovljena wellness riviera s savanami in jacuzziji. Ob počitnicah pripravijo dodatno animacijo, imajo otroška igrala, športni center, mini golf ...

Terme Paradiso so nekoliko manjše terme v Dobovi, kjer pa so lani uredili postajališče za avtodome z vso potrebno oskrbo. V sklopu term omogočajo tudi najem lepih glamping hišic za 4 osebe, ki so urejene v čebelarskem stilu. Gostom term so na voljo zunanji in notranji bazeni ter wellness.

Camper stop Brežice je urejen ob starem mestnem jedru Brežic, v neposredni bližini gradu in Brežiškega jezera ter je tako odlično izhodišče za ogled mesta ali sprehod ob drugem največjem akumulacijskem jezeru v Sloveniji.