Bojan Potočar vabi na organizirana popotovanja z avtodomi po Evropi

Datum objave
Kategorija
Statistika

Imaš avtodom in bi rad organizirano obiskal zanimive deleže in najlepše kraje po Evropi? Bojan Potočar je star slovenski "avtdodomarski maček", ki že vrsto let organizira avtodomarske karavane po Italiji, Španiji, Nizozemski, Madžarski, Grčiji ... Pridružite se mu in spoznajte lepe kraje z bogato zgodovino in odlično kulinariko.

Bojan Potočar je med slovenskimi avtodomarji že prava legenda, ki ima v bližini Dolenjskih Toplic tudi svoj kamp Polje. Vsako leto organizira potovanja z avtodomi po celotni Evropi, ko obiščete zanimive kraje, odlične lokalne gostilne in pogosto tudi vinske kleti.

Bojan Potočar ima za seboj že organizacijo več kot 50 avtodomarskih potovanj, ki so skupno vključevale več kot 500 avtodomov. Prednost organiziranih potovanj z avtodomi je v tem, da si organizator predhodno ogledal kraje, pripravi primerne in varne lokacije za prenočevanje npr. kampi ali postajališča za avtodome, pripravi predstavitve krajev in znamenitosti, se odgovori z lokalnimi vodniki za prevoze...

Za lastnike avtodomov to pomeni precej manj planiranja, iskanja koristnihš informacij po spletu glede znamenitosti, lokacij kampov ipd. Tako boste uživali na skrbno izbranih lokacijah in se prepustili utripu novih dežel.

Program avtodomarski popotovanj v letu 2022

Dolomiti & Švica – 3 do 10. julij – predvidoma 1.900 km

Še pred vrhunskem poletne sezone boste z avtodomi obiskali kraje z najlepšimi pogledi na Alpe in prepeljali znamenite visokogorske prelaze. Odpeljali se boste po dolini reke Drave do Cortine D’Ampezzo in sledi prvi prelaz Passo Falzarego (2105 m). Pot nadaljujete čez prelaz Passo di Valparola (2192 m) do Alta Badie in Corvare, čez prelaz Passo Campolongo (1875 m) ter spust v Arabbo. Sledil bo še en prelaz Passo Pordoi (2240 m) ter spust v Canazei.

Dolomite boste zapustili z vožnjo čez prelaz Passo Sella (2240 m) do Val Gardene in Brenerja. Sledi vožnja mimo Innsbrucka do glavnega mesta Lihtenštajna – Vadúza.

Po vstopu v Švico sledi vožnja mimo Luzerna do kraja Interlaken, kjer bo dvodnevni postanek in vrhunec potovanja - vzpon z zobato železnico na ledenik Jungfraujoch (3.454 m). Sledi pot po švicarskem podeželju skozi pokrajino Emmental, kje si ogledate sirarno, obiščete eno najstarejših čokoladnic v Švici »Maison Celer« in se čez prelaz St. Bernard (2473m) spustite v dolino Aoste.

Francija – Normandija & Bretanija – od 10. do 25. septembra – predvidoma 4.700 km

Jesenska avtodomarska popotovanja pričenja obisk severozahodnega dela Francije. Pot vas bo vodila skozi Avstrijo in Nemčijo do Metza, kjer si boste ogledali spominski center 1. svetovne vojne. Sledi vožnja do Normandije – mesto Rouen in ogled kraja Fecamp ob atlantski obali z benediktinskim samostanom. V bližini kraja Etretat si boste ogledali fascinantne pečine ob robu oceana, ki so ene najlepših na svetu.

Sledi vožnja po znamenitem mostu Pont du Normandie čez reko Seno, obisk sirarne Graindorge in ogled krajev, kjer je potekala operacija izkrcavanja vojakov imenovani Overlod na dan D, 6. junija 1944. Ob obisku Normandije je skorajda obvezen tudi ogled otočka Mont Saint Michela, ki leži ob izlivu reke Couesnon.

Ogledali si boste tudi polotok Cap Fréhelje, obalo znano po rdečih granitnih skalah Cote de Granit Rose, v mestu Brest še Oceanopolis, eno najlepših vasic v Franciji – Locronan in otok Noirmoutier-en-lille, ki je dostopen le ob oseki po znameniti cesti Gois-Passage.

Popotovanje se bo nadaljevalo proti jugu Francije, kjer si boste ogledali vinorodne pokrajine in se preko Toulousa vrnili do Sredozemlja. Sledi še ogled kraja Avignon in skozi Provanso do Azurne obale.

Sicilja - Eolski otoki & Pompeji – od 2. do 16. oktobra – predvidoma 3.900 km

Izkoristite lepo jesen za obisk južne Italije. Sprva malce več vožnje do Kalabrije in trajekta za Sicilijo. Vožnja mimo Catanije do obmorskega mesteca Sant’Alessio Sicolo in organiziran izlet na vulkan Etna in mesteca Taormina.

V naslednjih dneh sledi obisk Catanje, kraja Sirakuza, baročnega mesta Noto in največjega arheološkega najdišča v Evropi - Dolino templjev, ki je hkrati tudi največja znamenitosti Agrigenta.

Sledi kopanje in ogled snežno belih pečin Scala dei Turchi ter vožnja do Palerma, kjer sledi celodnevni ogled mesta. Vožnja mimo srednjeveškega mesteca Cefalu do pristaniškega mesta Milazzo ter celodnevni izlet z ladjo na Eolske oz. Liparske otoke – obiskali boste otoka Lipari in Vulkano. Vrnitev domov bo potekala po po zahodni strani Apeninskega polotoka in ogled znamenitih Pompejev in vulkana Vezu.

Španija, Gibraltar in Portugalska – od 31. oktobra do 20. novembra - predvidoma  6.900 km

Pot vas bo vodila od mejnega prehoda Fernetiči do Genove, kjer bo postanek prvo noč, nato pa mimo San Rema in Nice do kraja Gruissan, kjer bo druga nočitev. Tretji dan sledi vstop v Španijo in dvodnevni ogled Barceleno ter katalonske svete gore Montserat.

Potovanje se nadaljuje do kraja Valencia in ogled znamenitosti, sledi pa vožnja do Granade, ki je že v pokrajini Andaluzija. Sledi vstop v Gibraltar, tako da boste z eno nogo tudi obiskali Veliko Britanijo, kjer boste na gori videli tudi opice. Pot se nadaljuje po zahodni španski obali mimo Tarife in Cadiza do Seville, ki je glavno andaluzijsko mesto.

Sledi vstop na Portugalsko in ogled najbolj pokrajine Algarve, na poti do Lizbone pa tudi ogled kraja Evora. Dva dni postanka bo dovolj za ogled Lizbone z bogato pomorsko zgodovino, kjer si boste ogledali največje znamenitosti (stolnica, grad, stolp Belem, viseči most …). Pot proti severu in obisk krajev Mafra, Batalha, romarsko svetišče Fatima, univerzitetno mesto Coimbra, obmorsko mesto Aveira in Porto, ki je drugo največje mesto Portugalske (ogled starega dela mesta in vinska degustacija Portovca).

Sledi vožnja proti Španiji in ogled romarskega kraja Santigo de Campostela. Pot vas bo vodila po severni strani Španije do kraja Bilbao in francoskega romarskega središča Lurd. Nato pa po lokalnih cestah pod Pireneji in počasi vožnja domov.

Več informacij o cenah potovanj z avtodomi in prijavah dobite direktno na spletni strani > www.camping-potocar.si