Bojan Potočar vabi na organizirana popotovanja z avtodomi po Evropi

Datum objave
Kategorija
Statistika
3119 ogledov

Imaš avtodom in bi rad organizirano obiskal zanimive deleže in najlepše kraje po Evropi? Bojan Potočar je star slovenski "avtdodomarski maček", ki že vrsto let organizira avtodomarske karavane po Italiji, Španiji, Nizozemski, Madžarski, Grčiji ... Pridružite se mu in spoznajte lepe kraje z bogato zgodovino in odlično kulinariko.

Bojan Potočar je med slovenskimi avtodomarji že prava legenda, ki ima v bližini Dolenjskih Toplic tudi svoj kamp Polje. Vsako leto organizira potovanja z avtodomi po celotni Evropi, ko obiščete zanimive kraje, odlične lokalne gostilne in pogosto tudi vinske kleti.

Še letos vabi na organizirano novoletno praznovanje v kamp Čikat v Malem Lošinju, že v začetku marca pa bo potekalo prvo avtodomarsko potovanje na jug Italije.

Bojan Potočar ima za seboj že organizacijo več kot 50 avtodomarskih potovanj, ki so skupno vključevale več kot 500 avtodomov. Prednost organiziranih potovanj z avtodomi je v tem, da si organizator predhodno ogledal kraje, pripravi primerne in varne lokacije za prenočevanje npr. kampi ali postajališča za avtodome, pripravi predstavitve krajev in znamenitosti, se odgovori z lokalnimi vodniki za prevoze...

Za lastnike avtodomov to pomeni precej manj planiranja, iskanja koristinih informacij po spletu glede znamenitosti, lokacij kampov ipd. Tako boste uživali na skrbno izbranih lokacijah in se prepustili utripu novih dežel.

Program avtodomarski popotovanj v letu 2022

Novo leto v kampu Čikat, Mali Lošinj – 27.12. do 2.1. 2022

Izkoristite super ponudbo kampa Čikat v Malem Lošinju, ki vključuje tudi organizacijo kolesarskega izleta po Lošinju, pohodniški vzpon na najvišji vrh, obisk novoletnega sejma in večerna druženja ob kuhanem vinu.

Na silvestrovo bo v restavraciji kampa Čikat potekala praznična zabava ob živi glasbi, ne bo manjkal niti polnočni ognjemet.

Italija - Apulija, 5. do 13. marec 2022 – predvidoma 2.500 km

Devet dnevno potovanje z avtodomi po jugu Italije. Obiskali boste bisere regije Apulija npr. mestece Alberobello, za katero so značilne bele kamnite hišice okroglih oblik pokrite s kupolastimi kamnitim strehami, pa “belo mesto” Ostuni, ki se dviga visoko nad »oceanom« oljk. Pravo avtodomarsko doživetje bo tudi vožnja po južni Apuliji oz. Salentu, na samo peto izalijanskega škornja, ogled »apulijskih Firenc« kraja Lecce ...

Vrhunec potovanja po Apuliji bo obisk mesta Matera (Unesco), ki slovi kot mistično mesto v kamen vklesanih bivališč. Ob povratku boste obiskali še Loreto, najbolj znano Marijino božjo pot v Italiji ter mesto Chioggia, ki leži na skrajnem južnem delu vstopa v veliko Beneško laguno.

Madžarska – 16. do 20. marec 2022 – predvidoma 900 km

Potep z avtodomi po Madžarski se bo pričel ob drugem največjem termalnem jezeru na svetu – Heviz in se bo nadaljevala mimo Veszpréma do Pannonhalme, kjer si boste ogledali benediktinsko opatijo, ki hrani srce avstrijskega nadvojvode Otona Habsburškega.

Sledila bo vožnja mimo Győra, Tatabánye in obiskali boste Esztergom, ki se ponaša z največjo madžarsko cerkvijo ter starodavnim gradom madžarskih kraljev. Obiskali boste tudi madžarsko prestolnico Budimpešto in si ogledali vse najpomembnejših znamenitosti, ob povratku pa še ogled vinskih kleti v kraju Eger.

Nizozemska – 5. do 14. april – predvidoma 2.800 km

Obisk Nizozemske z avtodomom je planiran v aprilu, ko bodo zacveteli prvi tulipani, temperature pa so že primerne tudi za kolesarjenje. Obiskali boste naravni rezervat De Hoge Veluwe, za katerega so značilne velike sipine, in kraj Giethoorna, ki je znan kot male nizozemske Benetke.

Sledi vožnja do Severnega morja , ogled kraja Alkmar s trgom največje tradicionalne borze sira, malo ribiško mestece Volendam, kjer boste obiskali coklarno in sirarno ter seveda tudi Amsterdam s številnimi kanali, pivnico Heineken in hišo Ane Frank.

Eden od vrhuncev potovanja bo tudi ogled znamenitega cvetličnega vrta Keukenhof, mesteca Gauda in tehnološke inovacije - rotterdamskih zapornic.

Moldavija & Romunija – 23. april do 2. maj – predvidoma 2.600 km

Vožnja skozi Madžarsko do »veselega pokopališča« ob reki Tisi, ki ločuje Romunijo od Ukrajine, pa naprej v Bukovino in ogleda znamenitih samostanov (Unesco) in naprej preko reke Prut v Moldavijo.

Ogledali si boste glavno mesto Kišnjev, ki še zelo spominja na čase, ko je bila ta država del Sovjetske zveze.Gre za dokaj nerazvito in pretežno kmetijsko državo, ki se lahko pohvali z odličnimi vini, zato si boste ogledali vinsko klet Krikova, ki leži v bližini glavnega mesta ini se razprostira na 120 km podzemnih rovov nekdanjega rudnika.

Pot domov vas bo vodila preko romunske pokrajine Transilvanija, kjer boste obiskali rojstno mesto grofa Drakule Sighisoara (Unesko) in mimo Sibiua boste vstopili v Srbijo.

Baltik – Litva, Latvija & Estonija – od 14. do 29. maja – predvidoma 4.700 km

Z avtodomom obiščite baltske države, do koder vas vodi pot skozi Češko in Poljsko. Najprej si boste ogledali glavno mesto Litve – Vilna in nekdanjo kraljevo prestolnico Trakai. Sledi vožnja do regije Klaipede, ki je od nekdaj bila sporno območje med Prusi in Litvanci. Sledi ogled Kurske kose, kjer že stoletja ljudje živijo v majhnih naseljih slikovitih pisanih hišk. Potovanje boste nadaljevali do svetega kraja Litvancev, gore križev, ki je prava romarska pot, z močnim nacionalnim nabojem.

Sledi vstop v Latvijo in ogled gradu Rundale (latvijski »Versaj«), en celotni dan pa boste namenili za ogled prestolnice Rige.

V Estoniji si boste ob Tallinu, ki slovi po izjemni arhitekturni dediščini, ogledali tudi kraj Kasmu, ki je poznano po velikih ledaniških balvanih. Pot vas bo vodila do naravnih lepo – slapu na reki Keila in klifov na rtu Paldinski.

Grčija – Peloponez z delčkom Albanije – 4. do 19. junij – predvidoma 3.800 km

Še pred poletno vročino in gnečo je najbolje z avtodomom obiskati najbolj znane zgodovinske kraje Grčije. Pot vas bo vodila do Črne gore in Albanije. Po vstopu v Grčijo sledi ogled samostanov v Meteori, sledi vožnja do antičnega mesta Delfi in tudi ogled arheološkega najdišča.

Sledi vožnja do Aten Korinta - ogled Akropole, Maratonskega polja in Korintskega kanala. Sledi vožnja do kraja Epidavros, kjer se nahaja največje antično gledališče, ogled kraja Nafplio in uživanje na plažah Egejskega morja. Sledi še ogled južnega dela Peloponeza z Monemvassio, krajem Githio, ogledom podzemnih jam Spilea Dirou, Šparto in arheološkega parka Olympia.

Počasi boste zapustili Grčijo in si v Albaniji ogledali rojstni kraj nekdanjega diktatorja Enverja Hodže, si ogledali Skadrsko jezero, kjer boste imeli tudi skupno zaključno večerjo – skadrsko postrv.

Dolomiti & Švica – 3 do 10. julij – predvidoma 1.900 km

Še pred vrhunskem poletne sezone boste z avtodomi obiskali kraje z najlepšimi pogledi na Alpe in prepeljali znamenite visokogorske prelaze. Odpeljali se boste po dolini reke Drave do Cortine D’Ampezzo in sledi prvi prelaz Passo Falzarego (2105 m). Pot nadaljujete čez prelaz Passo di Valparola (2192 m) do Alta Badie in Corvare, čez prelaz Passo Campolongo (1875 m) ter spust v Arabbo. Sledil bo še en prelaz Passo Pordoi (2240 m) ter spust v Canazei.

Dolomite boste zapustili z vožnjo čez prelaz Passo Sella (2240 m) do Val Gardene in Brenerja. Sledi vožnja mimo Innsbrucka do glavnega mesta Lihtenštajna – Vadúza.

Po vstopu v Švico sledi vožnja mimo Luzerna do kraja Interlaken, kjer bo dvodnevni postanek in vrhunec potovanja - vzpon z zobato železnico na ledenik Jungfraujoch (3.454 m). Sledi pot po švicarskem podeželju skozi pokrajino Emmental, kje si ogledate sirarno, obiščete eno najstarejših čokoladnic v Švici »Maison Celer« in se čez prelaz St. Bernard (2473m) spustite v dolino Aoste.

Češka – od 28. avgusta do 3. septembra – predvidoma 1.700 km

Češka je zelo primerna za kratke počitnice in raziskovanje zanimivih krajev z avtodomom. Bojan Potočar vas bo popeljal mimo Dunaja do dvorca Lednic na Južnem Moravskem, ki ga opisujejo kot enega najlepših čeških gradov. Pot se nadaljuje mimo Brna in ogled svetovno znane kraške jame »Punkevni jeskyne a propast Macocha«.

Na severovzhodu Češke boste obiskali Olomuc s sirarno svetovno znanih sirov »Olomovski Tvarušky«. Sledi vožnja proti Pragi, ogled tamkajšnjega gradu, Karlovega mostu, starega mestnega jedra in obisk pivovarno Staropramen. Sledi vožnja do kraja Karlovy Vary in obisk enih najlepših termalnih zdravilišč v Evropi. V zadnjem delu potovanja vas pot vodi mimo Čeških Budjejovic na Česky Krumlov (Unesco) in naprej na Lipno nad Vltavo.

Francija – Normandija & Bretanija – od 10. do 25. septembra – predvidoma 4.700 km

Jesenska avtodomarska popotovanja pričenja obisk severozahodnega dela Francije. Pot vas bo vodila skozi Avstrijo in Nemčijo do Metza, kjer si boste ogledali spominski center 1. svetovne vojne. Sledi vožnja do Normandije – mesto Rouen in ogled kraja Fecamp ob atlantski obali z benediktinskim samostanom. V bližini kraja Etretat si boste ogledali fascinantne pečine ob robu oceana, ki so ene najlepših na svetu.

Sledi vožnja po znamenitem mostu Pont du Normandie čez reko Seno, obisk sirarne Graindorge in ogled krajev, kjer je potekala operacija izkrcavanja vojakov imenovani Overlod na dan D, 6. junija 1944. Ob obisku Normandije je skorajda obvezen tudi ogled otočka Mont Saint Michela, ki leži ob izlivu reke Couesnon.

Ogledali si boste tudi polotok Cap Fréhelje, obalo znano po rdečih granitnih skalah Cote de Granit Rose, v mestu Brest še Oceanopolis, eno najlepših vasic v Franciji – Locronan in otok Noirmoutier-en-lille, ki je dostopen le ob oseki po znameniti cesti Gois-Passage.

Popotovanje se bo nadaljevalo proti jugu Francije, kjer si boste ogledali vinorodne pokrajine in se preko Toulousa vrnili do Sredozemlja. Sledi še ogled kraja Avignon in skozi Provanso do Azurne obale.

Sicilja - Eolski otoki & Pompeji – od 2. do 16. oktobra – predvidoma 3.900 km

Izkoristite lepo jesen za obisk južne Italije. Sprva malce več vožnje do Kalabrije in trajekta za Sicilijo. Vožnja mimo Catanije do obmorskega mesteca Sant’Alessio Sicolo in organiziran izlet na vulkan Etna in mesteca Taormina.

V naslednjih dneh sledi obisk Catanje, kraja Sirakuza, baročnega mesta Noto in največjega arheološkega najdišča v Evropi - Dolino templjev, ki je hkrati tudi največja znamenitosti Agrigenta.

Sledi kopanje in ogled snežno belih pečin Scala dei Turchi ter vožnja do Palerma, kjer sledi celodnevni ogled mesta. Vožnja mimo srednjeveškega mesteca Cefalu do pristaniškega mesta Milazzo ter celodnevni izlet z ladjo na Eolske oz. Liparske otoke – obiskali boste otoka Lipari in Vulkano. Vrnitev domov bo potekala po po zahodni strani Apeninskega polotoka in ogled znamenitih Pompejev in vulkana Vezu.

Več informacij o cenah potovanj z avtodomi in prijavah dobite direktno na spletni strani > www.camping-potocar.si

Datum objave
Kategorija
Statistika
3119 ogledov