Avstrija od 20. decembra zaostruje pravila vstopa

Datum objave
Kategorija
Statistika

Avstrija se je odločila, da ob odprtju turistične sezone in s tem hotelov ter apartmajskih namestitev, zaostri pogoje vstopa v državo. Po novem bodo brez 10 dnevne karantene lahko vstopijo le osebe, ki so cepljenje ali prebolele covid in imajo potrdilo o poživitvenem odmerku cepiva ali negativen PCR test. Izjema velja za otroke mlajše od 12 let, ki potujejo s starši, ki imajo ustrezna potrdila, tranzitne potnike in čezmejne delavce.

Nova pravila vstopa v Avstrijo

Avstrija je konec decembra spremenila pogoje vstopa in jih potem še enkrat malce dopolnila. Tako lahko v državo vstopijo samo osebe, ki so cepljene ali prebolele covid - imajo PC pogoj in imajo negativen PCR test, ki ne sme biti starejši od 72 ur.

Izjema glede PCR testa velja za osebe, ki so že prejele poživitveni odmerek in sicer vsaj 120 dni po prejemu drugega odmerka cepiva.

Zaenkrat vsaj do 2.1. velja tudi, da če je bila oseba prvič cepljena s cepivom Janssen, drugič pa z nekim drugim cepivom npr. Pfeizer, se dovoli vstop brez PCR testa  - priporoča se, da ima s seboj potrdilo o prvem in drugem cepljenju oz. ima s seboj cepilni kartonček, kjer je razvidno, da je prejela poživitveni drugi odmerek.

Dodatne izjeme za osebe, ki imajo PC potrdilo, da ne potrebujejo PCR testa - velja samo ob predložitvi zdravniškega potrdila (mora biti v angleškem ali nemškem jeziku - obrazec):

- da ni preteklo več od 90 dni od okužbe z virusom SARS-CoV-2,
- da potrdilo ni bilo izdano prej kot 14 dni od potrjene okužbe oz. začetka simptomov,
- da je oseba vsaj 48 ur pred izdajo potrdila brez simptomov okužbe in
- da oseba na podlagi laboratorijskih vrednosti (CT vrednost), kljub pozitivnemu PCR-testu na SARS-CoV-2, ni več kužna.

Dodaten PCR test prav tako ni potreben v primeru:

- če je oseba prebolela covid in je bila nato v roku 180 dni cepljena z enim odmerkom cepiva, drugi (poživitveni) odmerek cepiva pa je oseba prejela najmanj 120 dni od prvega odmerka. Covid-19 potrdilo v tem primeru velja 270 dni od prejema 2. odmerka cepiva

- če je bila oseba cepljena z dvema odmerkoma cepiva ali z enim odmerkom cepiva Janssen in je bil v roku 270 dni po polnem cepljenju izveden pozitiven PCR test. Oprostitev do predložitve PCR-testa v tem primeru velja 180 dni po okužbi.

PCR tes v Avstriji - oseba, ki ima PC pogoj, lahko vstopi v Avstrijo in potem tam takoj po prihodu naredi PCR test (na določenih lokacijah je tudi za tujce brezplačen) in tako prekine karanteno. Pomembno je, da se rezultati PCR testa čakajo običajno en dan. Pred prihodom mora oseba v tem primeru narediti spletno prijavo > entry.ptc.gv.at/en.html.

Če oseba nima PC pogoja, se jo napoti v 10 dnevno karanteno z možnostjo prekinitve po petem dnevu ob opralvjenem negativnem PCR testu - obvezna predhodna prijava vstopa v Avstrijo.

Potrdila o cepljenju v Avstriji veljajo 270 dni, potrdilo o prebolelosti pa 180 dni. Od 3.1. naprej se eno cepljenje s cepivom Janssen ne bo več upoštevalo kot polno cepljenje.

Lokacije za covid testiranje - avstrijska Koroška >>

Lokacije za covid testiranje - Dunaj >>

Lokacije za testiranje - regija Salzburg >>

Izjeme glede covi potrdil v Avstriji

Izjeme glede covid potrdil v Avstriji so otroci mlajši od 12 let, ki potujejo s starši, ki imajo ustrezna potrdila, da ne gredo v karanteno. V primeru, da starši nimajo ustreznih potrdil, gredo v karanteno tudi otroci.

Po novem pa tudi za otroke iz tujine stare od 12 – 15 let (rojeni po 31.8. 2006), ki niso cepljeni ali niso preboleli covid, omogočajo Holiday Ninja Pass. Gre za kombinacijo hitrih in PCR testov, ki jih mora otrok opraviti, da lahko vstopi v Avstrijo brez karantene. Znotraj petih dni mora otrok narediti tri teste, od tega morata biti vsaj dva PCR testa. Glede na to, da PCR testi v Sloveniji niso brezplačni, pa omenjena opcija za večino potnikov ne bo prišla v poštev.

Covid potrdila niso potrebna tudi za tranzitne potnike skozi Avstrijo (ni potrebna spletna prijava vstopa), velja tudi za prevoz na letališče oz. prihod na letališče in prevoz naprej v Slovenijo in osebe, ki imajo zdravstvena potrdila, da se ne morejo cepiti npr. nosečnice.

Za šolarje, delovne migrante in primere, ko gre za povezanost družine, ki redno vstopajo v Avstrijo, še vedno veljajo PCT pravila npr. hitri test z veljavnostjo 24h ali PCR test z veljavnostjo 72h.

PC potrdilo za smučanje, restavracije in hotele

Za obisk smučišč, hotelov ali restavracij v Avstriji je obvezno imeti 2G oz. PC potrdilo o cepljenju ali prebolelosti in za zaprte prostore ter mesta, kjer ni mogoče držati medosebne razdalje tudi FFP2 maska. Brez potrdila o cepljenju ali prebolelosti ni mogoče kupiti smučarske karte ali vstopiti v hotel.

Otroci mlajši od 12 let so tudi v tem primeru izjema, za otroke stare od 12 – 15 let pa se lahko uporabi Holiday Ninja Pass.

Posebnost glede izjeme za otroke velja v regiji Dunaj, kjer velja izjema covid potrdil za namestitve in restavracije samo za otroke mlajše od 6 let, otroci od 6 – 11 let potrebujejo vsaj hitri test (48h), otroci stari 12 – 15 let pa PCR test (48h).

Več informacij o covid potrdilih za Avstrijo >>