Avstrija od omogoča vstop brez karantene in brez spletne prijave

Datum objave
Kategorija
Statistika

Avstrija je sredi maja dolgem času odprl meje in tudi turistične namestitve npr. kampe, hotele, apartmaje in tudi gostinke lokale. Za določene države, ki imajo dobre rezultate glede koronavirusa in so na A listi, omogočajo vstop brez predhodne spletne prijave, vendar pa je še vedno potrebno imeti potrdila o negativnem hitrem testu ali preboleosti ali cepljenju.

Vendar pa je vstop brez karantene dovoljenja le v primeru, ko ima potnik 3G potrdilo o cepljenju, prebolelosti ali negativnem testu na Covid-19. To potrdilo je podobno kot v Sloveniji PCT potrdilo.

V primeru, da potnik nima enega od 3G potrdil, mora oseba izpolniti spletno elektronsko registracijo in najkasneje v roku 24 ur po vstopu v Avstrijo opraviti hitri ali PCR test na Covid-19. Na podlagi negativnega testnega izvida lahko oseba zapusti karanteno, drugače se odredi 10 dnevna karantena.

Vstop v Avstrijo je za potnike iz Slovenije možen na podlagi:

•    Negativnega hitrega antigenskega testa, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa

•    Negativnega PCR testa, ki ni starejši od 72 ur od odvzema brisa

•    Potrdila o prebolelosti Covid-19, ki ne sme biti starejše od 6 mesecev

•    Potrdila o pozitivnem testu na protitelesa, ki velja 3 mesece

•    Potrdila o cepljenju - Avstrija priznava cepiva proizvajalcev BionTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneka, Johnson & Johnson, Moderna in Sinopharm.

Glede cepiv lahko potniki iz Slovenije v Avstrijo vstopijo 22. dan po prvem odmerku cepiva, vendar velja potrdilo samo za 3 mesece. Po drugem odmerku cepiva se veljavnost potrdila podaljša za 6 mesecev oz. skupno 9 mesecev od datuma prejema prvega odmerka.

V primeru cepiva, kjer je predviden samo en odmerek npr. Johnson & Johnson, je vstop brez karantene možen 22. dan po cepljenju in velja do 9 mesecev.

Izjema 3G potrdil velja za otroke mlajše od 10 let, ki potujejo s starši, ki imajo ustrezna potrdila za vstop brez karantene.

Vsa potrdila morajo biti v nemškem ali angleškem jeziku. ​

Elektronska registracija pred vstopom v Avstrijo

Za vse potnike, ki prihajajo iz Slovenije, in nimajo potrdil o testu, prebolelosti ali cepljenju,  je še vedno obvezna elektronska registracija, ki jo lahko uredite šele 72 ur pred prihodom v Avstrijo. Obrazec za prijavo bivanja je na voljo na spletni strani> entry.ptc.gv.at . Potrdilo o prijavi je potrebno imeti pri sebi ob morebitni kontroli.

Predhodna registracija ni potrebna v primeru:

•     nepredvidljivih, neodložljivih ali posebnih dogodkov v družinskem krogu (bolezen,nesreča, pogreb);

•     zagotavljanja tovornega in/ali potniškega prometa;

•     nujne oskrbe živali ali v primeru zagotavljanja potrebnih ukrepov v poljedelstvu in gozdarstvu ter za komercialne prevoze praznih vozil in letal;

•     potnikov v tranzitu brez postankov v Avstriji

•    osebe v interventnih vozilih in vozilih javnih služb.

3G potrdila in spletna prijava je potrebna tudi za službena potovanja, v primeru nepredvidljivih, neodložljivih ali posebnih dogodkov v družinskem krogu, kot npr. hude bolezni, primeri smrti, pogrebi, rojstva, varstvo in pomoč osebam v nujnih primerih pa je potrebno imeti samo 3G potrdila.

Za delovne migrante, šolarje in osebe, ki obiskujejo družinske člane morajo ne glede na to, ali prehajajo mejo dnevno, tedensko ali mesečno, opraviti spletno prijavo, ki v tem primeru velja 28 dni, imeti morajo potrdilo o cepljenju ali prebolelosti ali pa negativnem hitrem ali PCR testu, ki ni starejši od 7 dni od odvzema brisa.

Letalski in železniški prevozi iz Avstrije

V kolikor slovenski državljan pristane na letališču v Avstriji in nadaljuje pot do Slovenije takoj po pristanku (organiziran prevoz, vlak, rent-a-car, ipd.) karantena ni obvezna, saj se oseba nahaja v tranzitu v domovino. Potnikom svetujemo, da se o konkretnem letu dodatno pozanimajo pri letalski družbi.

Kot tranzit se šteje tudi prevoz na ali iz letališča. Oseba, ki izvaja prevoz mora predložiti ustrezna dokazila (letalsko in boarding karto osebe, ki bo priletela na letališče oz. odletela iz letališča in kopijo osebnega dokumenta te osebe).

Enako velja tudi za prevoz iz/do železniških postaj oz. za potovanje z vlakom.

Več informacij o pogojih vstopa v Avstrijo >>

Turizem Avstrija >>

Nova Covid točka za testiranje v Ljubljani - tudi brisi iz sline >>