Avstrija postopoma sprošča ukrepe vstopa v državo in tudi za smučanje

Datum objave
Kategorija
Statistika

Avstrijska vlada se je odločila, da bo v naslednjih tednih sprostila večino covid ukrepov, že od sobote, 19.2., pa bo ponovno možno smučanje s PCT potrdilom.

V Sloveniji se ta vikend pričenjajo zimske počitnice, zato so informacije o sproščanju ukrepov v Avstriji še toliko bolj pomembne.

Smučanje omogočeno tudi z negativnim covid testom

Od sobote, 19.2., naprej bo za vse storitve, za katere je do sedaj bilo potrebno 2G oz. PC potrdilo npr. smučanje, hoteli, kampi, restavracije, sejmi dovolj 3G oz. PCT covid potrdilo o cepljenju, prebolelosti ali negativnem testu.

Izjema pa bo območje Dunaja, ki je napovedalo, da bo v njihovi regiji tudi po 19.2. še vedno v veljavi 2G oz. PC potrdilo.

Izjema glede teh potrdil so še vedno otroci mlajši od 12 let oz. v regiji Dunaj samo mlajši od 6 let.

3G potrdilo v Avstriji je izpolnjeno, če ima oseba:

- vsaj 2 x cepljen in potrdilo velja do 180 dni oz. za osebe do 18. leta do 210 dni, v primeru poživitvenega cepiva potrdilo velja 270 dni od zadnjega cepljenja.

- potrdilo o prebolelosti, ki velja 180 dni

- potrdilo o negativnem hitrem testu (veljaven 24h) ali PCR testu (72h)

Vstop v Avstrijo s PCT pogojem

Od torka, 22.2., bo olajšanj tudi vstop v Avstrijo, saj bo omogočen vstop brez karantene enako kot za storitve s  PCT pogojem.

Do takrat pa še vedno velja 2G+ potrdilo, kar pomeni, da lahko brez karantene vstopijo samo osebe, ki so prejele poževitveni odmerek cepiva ali pa imajo PC potrdilo in dodatno še negativen PCR test. V tem primeru so izjeme otroci mlajši od 12 let.

Še vedno pa ostaja v veljavi nočna prepoved obratovanja gostinskih lokalov, ki bodo lahko sedaj odprti do 24. ure, in nošenje mask v zaprtih prostorih ter javnih prevoznih sredstvih.

V začetku marca opustitev večine covid ukrepov

Od 5. 3. naprej pa je Avstrija napovedala odpravo večine covid ukrepov, tako da ne bo več omejitev na dogodkih, ukinja se nočni zapiralni čas restavracij in lokalov.

Nošenje zaščitne FFP2 maske bo omejeno samo na določene lokacije npr. pošte, banke, lekarne, bolnišnice, trgovinske centre in javna prevozna sredstva.