Avstrija v ponedeljek zapira državo za minimalno 10 dni

Datum objave
Kategorija
Statistika

V Avstriji se v zadnjih tednih soočajo z velikim povečanjem covid primerov, kar niso najboljši obeti pred zimsko turistično sezono. Od ponedeljka naprej zapirajo vse regije, zaprti bodo tudi hoteli, kampi, restavracije, strožja bodo pravila vstopa v državo, bodo pa uradno lahko odprta smučišča.

Zimska sezona pred vrati, covid številke vse višje > zaprtje države​

Avstrija v zadnjih dneh beleži vsak dan okoli 15.000 novih pozitivnih oseb in skupno nekaj več kot 130.000 okužb, zato bodo v ​ponedeljek, 22. novembra, za vsaj 10 dni zaprli vse regije, dodatno pa so tudi zaostrili pogoje vstopa v državo, kjer hitri covid test ni več dovolj za vstop brez karantene.

Po 10 dneh zaprtja države se bo zopet preverjala covid situacija v Avstriji in po vsej verjetnosti bo sledilo še eno 10 dnevno zaprtje vse do vključno 12. decembra.

Zadnja informacija iz Avstrije pa je, da bodo smučišča v času zaprtja države lahko odprta, vendar le pod pogojem PC (cepljeni, preboleli) + obvezna zaščitna maska FFP2. Je pa večina smučišč že javila, da ne bodo odpirala pred odprtjem države, saj bi drugače lahko smučali le domači smučarji, ker so hoteli in apartmaji zaprti.

Avstrija je tako kot Slovenija, Hrvaška in Slovaška v celoti  na temnordečem covid seznamu evropskih držav, zato so za rešitev covid krize in tudi zimske turistične sezone sprejeli odločitev o zaprtju države. Tako računajo, da bi se covid situacija do sredine decembra lahko izboljšala.

Ljudje se bodo od ponedeljka naprej lahko odpravili na ulice le zaradi najnujnejših zadev npr. odhod v službo, nakup hrane, zdravil, omogočena bo tudi individualna rekreacija. Avstrijska vlada ljudem priporoča delo od doma, zaščitna FFP2 maska pa je po novem obvezna v vseh zaprtih prostori – tudi na delovnem mestu. Šole in vrtci ostajajo odprti, kljub temu pa bo vsem omogočeno šolanje od doma.

Tudi po končanem zaprtju države pa bo za uporabo storitev npr. smučanje, obisk restavracije ipd. ostal v veljavi 2G oz. PC pogoj, kar pomeni, da jih bodo lahko obiskali le covid cepljeni in preboleli obiskovalci.

Splošno obvezno cepljenje od 1. februarja

V Avstriji je bilo do sedaj polno cepljenih 64% prebivalcev, zato vlada razmišlja, da bo v primeru, če se ta številka hitro ne poviša, 1. februarjem 2022 uvedla obvezno cepljenje.

Bodo pa sedaj uvedli možnost tretjega cepljenja že po štirih mesecih od prejema drugega odmerka.

Kakšna covid potrdila bodo veljala na smučiščih - Slovenija, Avstrija, Italija, Francija, Švica in BiH

Nova pravila pri vstopu v Avstrijo

Avstrija od ponedeljka, 22. novembra, ne bo več dovolila vstopa brez karantene za potnike, ki imajo samo negativen hitri covid test ali test na protitelesa.

Glede vstopa v Avstrijo bo še vedno pa bo omogočen vstop potnikom, ki bodo imeli 2G+ oz. PC covid potrdilo o cepljenju ali prebolelosti ter tudi tistim, ki bodo imeli veljaven negativen PCR covid test max. 72h. Nova pravila določajo, da bo po 6. decembru potrdilo o cepljenju veljalo samo še 9 mesecev (do takrat velja 12 mesecev).

Izjema glede vseh covid potrdil še vedno velja za otroke mlajše od 12 let in tranzitne potnike skozi Avstrijo.

Drugačna pravila veljajo tudi za dnevne delovne migrante, dijake, študentje in potovanja zaradi družinskih povezav, za katere bo še vedno veljalo 3G oz. PCT potrdilo, se pa za njih skrajšuje veljavnost covid testov in sicer hitrega na samo 24h ter PCR na 72h.

Covid potrdila potrebna za vstop v Avstrijo brez karantene:

Potniki, ki prihajajo iz Slovenije, in imajo enega od 2G+ potrdil, ne potrebujejo izpolnjevati elektronskega obrazca.

Najbolje je imeti EU covd potrdila opremljena s QR kodo, drugače morajo biti potrdila v nemškem ali angleškem jeziku.
Covid potrdila:

>  Potrdilo o cepljenju s cepivi Pfeizer, Moderna, AstraZeneka, Sinopharm ali Janssen, ki veljajo:

- po prejemu drugega odmerka cepiva, pri čemer od prejema prvega odmerka ni minilo več kot 12 mesecev oz. od 6.12. ne več kot 9 mesecev

-  po cepljenju s cepivom, za katerega je predviden zgolj en odmerek, pri tem mora od cepljenja miniti najmanj 14 dni in ne več kot 9 mesecev,

- po cepljenju, če je pred le-tem minilo najmanj 21 dni od dne pozitivnega molekularni testa na SARS-Cov-2 ali če je oseba pred cepljenjem razpolagala s potrdilom o prisotnosti protiteles, pri čemer od cepljenja ni minilo več kot 9 mesecev

- po nadaljnem cepljenju, če od tega ni minilo več kot 12 mesecev in če je minilo med tem in drugim cepljenjem najmanj 120 dni

> Potrdilo o prebolelosti covid-19, ki ne sme biti starejše od 6 mesecev

> Potrdilo o negativnem PCR testu, ki ni starejši od 72 h

Če potnik nima covid potrdila, mora izpolniti elektronsko prijavo in v roku 24h po prihodu v Avstrijo opraviti PCR covid test.