AMZS in Robeta Mobil za varno vožnjo z avtodomi

Datum objave
Kategorija
Statistika

V Sloveniji je registriranih že več kot 7.000 avtodomov, povpraševanje po novih in rabljenih avtodomih pa v zadnjih letih raste, saj si ljudje želijo bolj svobodnih počitnic. Vožnja z avtodomom pa ob raziskovanju novih krajev zahteva tudi nekaj več previdnosti in znanja vožnje. AMZS & podjetje Robeta sta predstavila akcijo, v kateri Robeta kupcem podarja tečaj varne vožnje.

Pri AMZS, kjer že vrsto let organizirajo tečaje varne vožnje tudi za voznike avtodomov, so pred počitniško sezono podali nekaj napotkov za varno vožnjo z avtodomom in tudi praktično prikazali nevarnosti in pasti vožnje s hišo na kolesih.

Skupaj s proizvajalcem avtodomov Robeta iz Slovenj Gradca so predstavili tudi akcijo, v kateri bodo vsi kupci novih avtodomov Robeta, brezplačno prejeli tečaj varne vožnje na AMZS poligonu varne vožnje na Vranskem.

​Varna vožnja avtodoma

Pri Robeti so v lanskem letu prodali 432 avtodomov, v teh dneh pa so predstavili modele avtodomov, ki z novim prodajnim letom že v osnovi vključujejo več varnostne opreme. Kupci lahko izbirajo med raznolikimi opremami in osnovnimi modeli vozil narejenimi na podvozjih Fiat, Opel, Citroen in Mercedes.

Njihove avtodome boste prepoznali po imenih iz grški mitologiji npr. Adonis, Apollo, Helios, poseben model pa nosi naziv Robeta Schumacher Edition, po bivšem vrhunskem dirkaču formule ena Ralfu Schumaherju.

Pri Robeti se čutijo odgovorne do svojih kupcev, ki z nakupom postanejo del njihove družine. Poleg vidika varnosti z udeležbo na tečaju varne vožnje, bo to tudi enkratno priložnost za spoznavanje Slovenije, saj večino avtodomov prodajo v tujino, predvsem v Nemčijo in Skandinavijo.

Predsednik Avto-moto zveze Slovenije Leopold Pungerčar je poudaril pomen prizadevanj za varno in brezskrbno mobilnost vseh udeležencev v prometu in zmanjšanju števila prometnih nesreč in tragedij, ki so z njimi povezane.

K prometni varnosti lahko prispevajo tudi vozniki sami z nadgrajevanjem vozniških veščin na tečajih varne vožnje, z izobraževanjem o novostih v prometu in dobro pripravo tako vozila kot voznika.

V AMZS so pripravljeni na novo turistično sezono, prednost njihove pomoči na cesti pa je v temu, da sodelujejo s partnerskimi avtomobilskimi klubi po celotni Evropi, tako da je pomoč voznikom na voljo vse dni v letu.

AMZS inštruktor varne vožnje Tomaž Farčnik je avtodomarje opozoril predvsem na to, da si je na popotovanju potrebno vzeti čas. Ključno je zavedanje, da ima avtodom v primerjavi z osebnim avtomobilom zaradi svoje dolžine, širine in višine nekaj posebnosti, ki jih moramo pri vožnji upoštevati.

Večina avtodomov sodi v kategorijo vozil do največje dovoljene mase 3,5t, ki jih lahko vozite z B kategorijo vozniškega dovoljenja. Težava je, da večina avtodomov z vso dodatno kamping opremo in prtljago presega največjo dovoljeno maso, kar seveda posledično vpliva tudi na vožnjo. 

S preobremenitvijo vozila se spremenijo vozne lastnosti vozila, kar vpliva na stabilnost vozila in na dolžino zavorne poti. Nujna je tudi previdnost pri vožnji po klancih navzdol, kjer lahko pride do pregretja zavor, če voznik ne uporablja tudi zaviranja z motorjem.

Prav tako je nujno zavedanje, da počitniška hiša na štirih kolesih to postane šele takrat, ko je avtodom parkiran. Med vožnjo avtodoma potniki ne smejo ležati na postelji, ampak morajo sedeti v sedežih in biti privezani z varnostnimi pasovi, tako kot med vožnjo v osebnem avtomobilu.

Avtodomi za kuhanje in ogrevanje največkrat uporabljajo plin, zato so opremljeni tudi s plinsko jeklenko. Ta naj bo vedno v pokončnem položaju in dodatno zavarovana z zateznimi pasovi, med vožnjo pa naj bo glavni ventil zaprt. V primeru, da med bivanjem v avtodomu vonjate plin, takoj zaprite ventil na jeklenki in prezračite avtodom.

Pred odhodom na pot se pripravite na potovanje, načrtujte postanke in kje boste prenočevali. Nepridipravi prežijo tudi na avtodomarje, zato vedno za prenočevanje uporabljate uradne camper stop lokacije ali kampe, kjer je dodatno poskrbljeno za varnost. Še posebej to velja za lokacije v bližini večjih mest.

Pri postankih ob ogledih znamenitosti vedno pospravite vrednejše predmete in dokumente na varno. S seboj ne nosite večjih vsot gotovine in vrednejših predmetov. V primeru, da imate na popotovanju z avtodomom s seboj tudi kolesa, že doma poskrbite za nakup kakovostne ključavnice. Predvsem električna kolesa so postala zelo priljubljena pri tatovih.

Med vožnjo z avtodomom bodite pozorni na okolico. Pogosto se namreč dogajajo različni cestni triki, ko nepridipravi poskrbijo za navidezno okvaro avtodoma ali predrtje pnevmatike, potem pa hitro ponudijo svojo pomoč za visoke denarne zneske. V primeru okvare vozila zato vedno pokličite na AMZS ali vašo asistenco, da poskrbijo za vozilo in prevoz oseb.

AMZS aplikacija: Prava prijateljica na vaši poti