Oglasi:

Popotovanje s prikolico po Poljski

Informacije o kampih v ostalih državah npr. Italija, Avstrija, Nemčija, francija, Španija

Odgovori

Odgovor Napisal/-a: avtokampi.si

Uporabniški avatar
avtokampi.si je odsoten
avtokampi.si
Prispevki: 2221
Pridružen: Pe Feb 01, 2019 1:59 pm

Popotovanje s prikolico po Poljski

Objavljeno: To Jul 31, 2018 11:40 am

Katja nam je poslala potopis s popotovanja s počitniško prikolico po Poljski, kjer je opisala nekaj krajev in tudi kampov, kjer so spali. Sicer za kampe na poljskem je najbolje obiskati kar spletno stran http://www.pfcc.eu, kjer je zbranih več kot 230 kampov na Poljskem.
18. 7. - 19. 7. 18: SG - Mostkovice -Razdalja: 475 km
Iz SG sva šla na pot ob 8.00. Peljala sva se mimo Dunaja in Brna v majhen kraj Mostkovice. Tu je kamp ob jezeru. Jezero je nastalo zaradi zajezitve. Ker je bilo vreme oblačno, po dežju, se nisva mogla kopat. Sva pa šla na ogled plaže in jezu. Zvečer sva se pridružila gostom kampa na terasi in si privoščila večerjo. Nočni počitek je bil prijeten in miren. Po jutranji kavi sva šla pa naprej.
Cena kampa za 2 osebi, elektriko in parcelo za prikolico zgolj 14 €. Večerja s pijačo 8 €.

19. 7. - 21. 7. 18: Mostkovice - Wroclaw - Razdalja: 349 km
Po jutranji kavi sva se ob 8.00 odpeljala naprej v Wroclaw. Zajtrkovala sva kasneje na prvem postajališču na Poljskem, saj sva bila še sita od večerje. Tudi tokrat so bili zastoji in sva po dveh postankih prispela v kamp ob olimpijskem stadionu šele ob 16.00. Še zmeraj naju je spremljalo slabo vreme in sva si kar v prikolici skuhala kosilo (testenine s tuno) in si vzela čas za počitek. Pod večer sva šla na dolg sprehod po bližnji okolici. Tukaj je ogromen, urejen park. Privoščila sva si poljsko pivo v kamp baru.
Cena kampa je 80 zlotov na noč, približno 20 € (40 € za dve nočitvi). Pivo je bilo 10,50 zlotov (2,50 €).

20. 7. 18: Wroclaw
Zbudila sva se zelo zgodaj in pred nama je bil dolg, končno sončen dan. Po zajtrku sva zajahala kolesa. Po Iepo urejenih kolesarskih poteh sva se pripeljala do starega mesta in si tam ogledala znamenitosti (mestna hiša in cerkve). Uživala sva v dobri kavi na mestnem trgu, kolesarila sva po kolesarskih poteh ob reki in uživala v dobri lokalni hrani (20 €) - Kurna Czatka.
Našla sva kar nekaj znamenitih palčkov. In prvega Slovenca. Po kosilu sva šla nazaj v kamp in si odpočila. Ker je bil dan vroč, sva se odločila, da najdeva primerno ohladitev. In našla sva jo. V bližini je bilo kopalno jezero Morskie oko Wroclaw. Za 10 zlotov na osebo (2 €) sva se ohladila v motni jezerski vodi. Popoldan je minil na soncu pred prikolico. Zvečer sva se začela pripravljati za na pot naprej.

21. 7. - 22. 7. 18: Wroclaw – Szczecin (Ščečin) - Razdalja: 380 km
Zjutraj sva hitro štartala, že ob 7.00 sva šla na pot na sever. Pot je bila zaradi izgradnje avtoceste zelo naporna. Večinoma smo vozili v strnjeni koloni. Na srečo ni bilo tovornjakov. Tokrat sva parkirala v kampu Marina. Kosilo sva si naročila kar na terasi (cca. 20 €). Po kosilu nama je pasal počitek. Potem pa na kolo in v mesto. Ni bilo blizu in tudi od prejšnjega dne sva imela zadnjice lepo razbolene. V starem delu mesta sva si ogledala sejem, nekaj cerkva, na starem trgu pa popila črno pivo. Čakala naju je še pot s kolesi nazaj (16 km vsega skupaj). Prijetno utrujena sva si spekla jajca, šla po marini in nato spat.
Cena kampa zopet 20 €.

22. 7. - 24. 7. 18: Szczecin (Ščečin) - Lebo - Razdalja: 293 km
Že spet na poti. Čeprav je navigacija kazala, da prideva na obalo ob pol dvanajstih sva zopet ob gradnji avtocest pridobila tri ure več. Zadnji del je bil nemogoč zaradi Iuknjaste ceste in zapore na cesti. Še večji problem je bil z avtokampom Morskie, ker je bil polno zaseden. Mi2 pa brez rezervacije.
Vendar so nama hitro stopili naproti in našli prazno mesto (med parimi prostimi). Uslužno osebje, stroga pravila (vstop samo s propustnicami), nočni čuvaj, ki prečesava kamp ponoči po dolgem in počez. V neposredni bližini kampa dolga peščena plaža, kjer so urejene plaže tako za pse (desno) kot FKK (levo). Po večernem plavanju v morju sva šla peš v mesto, kjer je nešteto stojnic, zabavični park, rock bar, kjer sva obsedela.

23.7.18: Lebo

Vzela sva si dan za užitek. Zgodaj zjutraj sva pred zajtrkom odšla na opustilo plažo in si na FKK delu privoščila jutranje kopanje. Edina sva bila v vodi in mirje motilo le nekaj sprehajalcev ter tekačev. Po zajtrku pa kolo in ogled Slowinskega narodnega parka. 10 km urejenih kolesarskih poti (vstopnina 4 zlote =  1 eur). Presunljivo je videti moč peska, ki uničuje rastlinstvo pred seboj. Pesek, pesek, pesek Nazaj grede sva videla, kako pametno je bilo iti v park zgodaj (ob 9.00), saj so se ob 11.00 začele valiti na ogled množice ljudi. Potem je sledil miren poletni dan. Pozno popoldan plaža, večerni sprehod po mestu, rock bar…
Cena kampa: 40 eur ( 2 noči – 80 eur)
Hrana, pijača: 20 eur


24. 7. - 25. 7. 18: Lebo - Gdansk - Razdalja: 158 km

Pot je tokrat minila brez zapletov. Lokalna cesta sicer ni urejena, tudi tu so pozabljeni od države kot Korošci. Tokrat sva prejšnji dan javila, da prideva in naju je uslužbenec peljal na predvideno mesto. Bolj camper stop stop (20 eur). Takoj sva se s kolesi peljala v stari del mesta. Navdušena sva bila nad izgledom. Del mesta prenavljajo in z moderno arhitekturo sledijo stari. Jedla sva v gostilni Pyra (12 eur). Odlična izbira. Tukaj jedo Poljaki, ne turisti. Potem obvezen počitek, ogled plaže, kjer zaradi bakterije niso priporočali kopanja in voda je bila resnično blatna. Vmes sva klepetali z zgovornimi Belgijci. Kamp se je tokrat umiril kasneje in so bili obvezni čepki za ušesa. Zjutraj zapuščava topel in sončen Gdansk.

25. 7. - 26. 7. 18: Gdansk - Varšava - Razdalja: 424 km
Tokrat sva izbrala po kilometrih daljšo, a časovno krajšo pot preko Lodza do Varšave. Končno avtocesta. Tukaj sva v kampu Majawa. Tokrat popolna varnostna zaščita prikolice, avta in koles. Kamp je znan po krajah. Ko greva s kolesi v mesto, se že pojavi čuden tip. Pot v stari del se nama izmíka in potrebujeva kar nekaj časa. Vmes ogled novejše, fenomenalne arhitekture, ki riše skyline mestu. Stari del mesta z različnimi obeležji da razmišljat. Obiskala sva kraft pivnico in se posladkala z višnjevim pivom (4 eur). Kljub slabi napovedi, ki naju je preganjala, naju je presenetilo lepo, sončno vremein vročina. Srečala sva drugega Slovenca. In zopet klepetala z Belgijci.
Cena kampa: 40 eur
26. 7. - 28. 7. 18: Varšava - Krakov - Razdalja: 362 km
Tudi tokrat so naju na poti spremljala neskončna polja in borovi gozdički. 60 km pred Krakovom sva opazila znak za Oswiecin (Auschwitz) in sva takoj spremenila plan in se odpeljala naravnost tja, namesto naslednji dan. Na srečo. Saj sva zastonj prečakala v vrstah, ker enostavno ni bilo dovolj informacij. Nato sva končno uspela dobiti vstopnice za vstop ob 16.00 (potem sva izvedela, da za 16.40). Prej pa sva se s shuttle busom odpeljala v Birkenau. Pretresljivo! Tako sva šele ob 19.30 prišla do kampa Korona, ki je izgledal na prvi pogled zapuščen, kar verjeti nisem mogla, saj je moj prejšnji dan govoril z njimi. Potem se je le pojavila receptorka. Na najino presenečenje se je skrival za drevesi.


27. 7. 18: Krakov

En dan za Krakov je skoraj premalo. A ni šlo drugače. Zjutraj sva šla iz kampa ob pol devetih in ujela prvo angleško turo po solnem rudniku, ki se začne ob 10.00. Okrog enih sva parkirala avto v centru mesta, pot pa nadaljevala s svojimi kolesi. Najprej sva se šla tokrat pocrkljat v restavracijo Starka. Odlična kulinarika in limonada! Potem pa na glavni trg in še na grad. Malo sva se še zapeljala ob reki Visli. Nato pa sva dan zaključila s plavanjem v umetnem jezeru, ki je nastalo zaradi rudnika (Zalew Zakrzowek). Zvečer naju je čakal še lunin mrk. Krakov je zakon!
Cene: rudnik s parkiranjem: 54 eur (25 zl, 188 zl)
Kosilo s parkiranjem: 32 eur (102 zl, 26 zl)
Plavanje: 6 eur (24 zI)
Kamp (2 nočitvi): 42 eur (168 zl)

28. 7. 18: Krakov
Krakov nama je všeč, prav tako kamp. Imava veliko sogovornikov, prejšnjo noč smo ob gledanju luninega mrka stkali prijateljstva. Tukaj so predvsem Nizozemci. Na veliko si izmenjujemo izkušnje o potovanjih s prikolico. Prijazni, odprti ljudje in znajo angleško.
Miro je srečal glasbenega učitelja kitare in sta del dneva preživela v igranju in pogovoru. Jaz počivam in nabiram moči za pot domov. Slučajno sva izvedela še za koncert Iron Maíden, celo dobila karte in tako na najboljši možni način zaključila turo po Poljski.
Cene kampa: 20 eur
29. 7. 18: Krakov - Zakopane - Slovenj Gradec - Razdalja: 106 km + 684 km = 790 km
Počasi se najina pot zaključuje. Videla sva že toliko, da v glavo ne gre več. Še dobro, da pišem dnevnik. Tako v telefon kot "prikoličarski" dnevnik. Nazaj grede imava namen obiskati skakalnico Zakopani, ker uživava pozimi v smučarskih skokih. Po prvotnih plani bi tam morala ostati nekaj dni in bi bila še planinca. Tam je ogromno možnosti za pohajkovanje po hribih. Vendar sva se po fotografiranju odpeljala naprej proti Bratislavi. Tam sva imela v načrtu kopanje v jezeru in počitek v kampu. A srce naju vleče nazaj domov. Pa ceste brez tovornjakov in prometnih zastojev. Po večkratnih postankih prideva na domače dvorišče ob 21.00.
Povsod je lepo, a doma najlepše!

P.S.: Kdaj gremo naprej???

Stroški - Cestnine
Avstrija, vinjeta: 8 eur X 2 = 16 eur
Češka, vinjeta: 17 eur
Poljska, cestnine:
- Katowioe - Wroclaw: 4 eur
- Gdansk - Lodz: 18 eur
- Katovice - Krakov: 4 eur
Slovaška, vinjeta: 20 eur
Skupaj: 79 eur

Nočitve v kampih na Poljskem (dve osebi, avto, prikolica, elektrika): cca: 260 eur
Pijača in hrana: veliko pivo cca, 1,5 eur, kosila 20 eur za dve osebi.
Vstopnine glede na želje, kaj želiš videti.

avtokampi.si2018-07-31 13:48:07

Odgovor Napisal/-a: vlady

Brez avatarja
vlady je odsoten
vlady
Prispevki: 155
Pridružen: Pe Feb 01, 2019 1:59 pm

Popotovanje s prikolico po Poljski

Objavljeno: To Jul 31, 2018 8:04 pm

Lep in zanimiv prispevek.

Odgovori