Brežice vabijo na kampiranje in zanimive poletne dogodke

Datum objave
Kategorija
Statistika

Počitnice so v polnem zamahu in lahko jih izkoristite za ogled zanimivih poletnih prireditev, ki so jih pripravili v Brežicah. Vrhunec bo Mestna promenada, ki bo potekala od 14. do 29. julija v starem mestnem jedru. Seveda pa vabljeni na kampiranje, izberete lahko kamp Term Čatež, ki se ponaša z odlično bazensko ponudbo. Letošnja novost v destinaciji Brežice je urejeno postajališče za avtodome poleg Term Paradiso, kjer se lahko odločite tudi za »udobno kampiranje« v glamping hišicah.

V Zavodu za podjetništvo, turizem in mladino Brežice so zelo aktivni, saj so prenovili spletno stran visitbrezice.si, kjer so dostopne vse najpomembnejše informacije o turistični ponudbi, dogodkih in doživetjih v Brežicah z okolico. Raznovrstna ponudba vabi vse generacije, skozi celo leto.

V poletnih mesecih vabijo turiste z bogatim programom dogodkov, ki jih lahko kombinirate z aktivnimi počitnicami, saj imajo urejene pohodniške in kolesarske poti. Če nimate svojega kolesa si ga lahko izposodite v TIC Čatež ob Savi, kjer se nahaja tudi Digitalna sobana gradov Posavja, ki z digitaliziranimi vsebinami in VR-očali navduši različne generacije, da si kulturno dediščino ogledajo tudi v živo. Obisk v sobano je brezplačen.

V vročih poletnih dneh se lahko poleg term ohladite tudi v reki Krki, ki jo lahko raziskujete na kanuju ali SUP deski. Za otroke je zelo zanimiv obisk Alpaka ranča Pepito & prijatelji, kjer boste uživali v družbi alpak, ponijev in himalajskih kozic, na kmetiji Zevnik pa se lahko odločite za ježo konj.

Kje lahko kampirate v Brežicah

Kamp Terme Čatež je eden največjih kampov v Sloveniji, ki navduši z odlično ponudbo kopanja in vodne zabave na toboganih in igralih. Ob urejenih kamping parcelah omogoča tudi bivanje v mobilni hišicah in plavajočih gusarskih hišicah.​ Kamp je priznano nemško avtomobilsko združenje ADAC, že več let zapored ocenilo kot najboljši slovenski kamp.

Terme Paradiso se nahajajo v Dobovi in po novem imajo za avtodomarje urejen camper stop z vso potrebno oskrbo, dodatno pa omogočajo tudi najem lepih glamping hišic za 4 osebe, ki so urejene v čebelarskem stilu. Do mesta Brežice so oddaljeni 5 km in do tja vodi varna kolesarska pot tudi za najmlajše.

Camper stop Brežice je urejen ob starem mestnem jedru Brežic, v neposredni bližini gradu in Brežiškega jezera ter je tako odlično izhodišče za ogled mesta ali sprehod ob drugem največjem akumulacijskem jezeru v Sloveniji.

Namigi za obisk in ogled

Brežice so pravi zgodovinski biser arhitekture, saj številne cerkve, gradovi, zgodovinske hiše, muzeji in druge posebnosti destinaciji dajejo edinstven pečat preteklosti, ki vas popolnoma prevzame in navduši.

Vodovodni stolp je najprepoznavnejša točka Brežic. Po temeljiti prenovi je bil lani odprt za širšo javnost. Poleg stolpa se nahaja paviljon, kjer se kupi karte za ogled stolpa ali okrepča v odličnem ambientu mestne kavarne.

Stolp je bil zgrajen leta 1914 za potrebe mestnega vodovoda. Visok je 46 metrov, v večjem delu je okrogel, na vrhu pa ga zaključuje osmerokotni rezervoar, ki je postavljen na šestnajstih konzolah. Brežiški vodovodni stolp je poleg kranjskega iz leta 1911, edini primer vodnega stolpa iz tega časa na Slovenskem ter priča o zanimivem načinu reševanja preskrbe z vodo na ravninskih območjih. Svojo funkcijo je s pomočjo elektrarne opravljal vse do leta 1983.

V okolici Brežic stojijo štirje mogočni gradovi, največji med njimi pa je v samem centru mesta grad Brežice, v katerem domuje Posavski muzej Brežice.

Ob izteku južnega dela glavne mestne ulice stoji mogočna zgradba gradu Brežice. Prvotni grad je bil večkrat požgan in porušen, predvsem leta 1515 v vseslovenskem kmečkem uporu.

V 18. stoletju ga je plemiška družina Attems spremenila v bivalni dvorec z baročno poslikano Viteško dvorano, stopniščem in kapelo.

Od leta 1949, v gradu deluje Posavski muzej Brežice, ki predstavlja dediščino Posavja od najstarejših dni do danes. V njem si lahko ogledate številne stalne in občasne razstave, ki predstavljajo načine življenja Posavcev spletene v prikaz bogate kulturne dediščine. A vrhunec ogleda je zagotovo Viteška dvorana, ki je pravi biser kulturne dediščine. Zaradi impozantno, v celoti poslikanega dvoranskega prostora je prvovrstna baročna galerija z bogato mitološko vsebino. Viteška dvorana kot grajsko dvorišče je prizorišče mnogih kulturnih dogodkov in prireditev.

Repnice so posebnost tega dela Slovenije. Gre za jame, izkopane v kremenčevem pesku, kjer so nekdaj pozimi shranjevali repo, ki je bila glavna krma za živino in po kateri so tudi dobile svoje ime. Po opustitvi tovrstnega načina hrambe so postale eden izmed spomenikov preteklega časa, mnogi vinogradniki pa so jih preuredili v prostor za shranjevanje ter pokušine vin.

Nekatere imajo zanimive ornamente na stropu ali stenah. V njih sta idealna temperatura in vlaga, ki sta potrebni za shranjevanje in zorenje vin.

V Brežicah imajo tudi odlične lokacije za gurmansko in vinsko razvajanje.

Ošterija Debeluh je prejemnica oznake Michelinov krožnik in se nahaja v starem mestnem jedru Brežic.

Turistična kmetija Vimpolšek vam postreže z odlično domačo hrano, ki je postrežena in predstavljena na visokem nivoju, ki jo spajajo s kapljico vina.

Družinska restavracija Gostilna in pension Les se nahaja sredi vasice Čatež ob Savi in jo vodi že tretja generacija družine. Velik poudarek dajejo izboru sestavin lokalnega izvora in nabavi pri lokalnih dobaviteljih.

Kmetija pri Martinovih nudi okus tradicije, domačnosti in družine. Posebnost in hkrati prednost je v tem, da je vsa hrana pridelana doma lokalnega izvora potrjena z eko certikatom.

Brežice imajo dve vinski cesti Podgorjansko in Bizeljso-sremiška vinska cesta, kjer vas bodo domačini postregli z odličnimi domačimi vini. Med bolje poznanimi so Penine Istenič ter Vinska klet Keltis, ki so eni redkih vinarjev, ki se ukvarjajo z biodinamično pridelavo vin.

Kljub temu, da so Brežice poznane po vinih, pa je od leta 2020 na trgu inovativna in tehnološko moderna butična pivovarna Reset Brewery, ki ne sprejema kompromisov pri kvaliteti piva. Z znanjem, delovno ekipo, vrhunskim servisom in odzivnostjo na trgu nudijo craft piva.

BREŽICE IZBRANO / SELECTION BREŽICE

V Brežicah cenijo lokalno, domače in tradicionalno. Ustanovili so skupno kolektivno blagovno znamko, ki ustreza visokim standardom. Certifikat pridobijo izdelki in storitve, ki so trajnostno usmerjeni, vključujejo lokalno pridelane surovine in pripovedujejo o tradiciji, kulturi in načinu življenja ljudi, ki živijo na območju občine Brežice. Podprite lokalne ponudnike z nakupom izdelkov ali storitev, ki nosijo certifikat Brežice Izbrano.

Poletni dogodki v Brežicah

V juliju in avgustu vam vsak torek ob 18. uri nudijo brezplačen voden ogled naravnega parka Jovsi - zbirno mesto je pri cerkvi v kraju Kapele.

Vsak četrtek ob 18. uri pa je organizirano brezplačno tematsko vodenje po mestu - Po poti ljubezni. Zbirno mesto je pri Mladinskem centru Brežice.

Vsako sredo ob 17. uri in vsako nedeljo ob 8. uri v juliju in avgustu se lahko prijavite na voden ogled Alpaka ranča Pepito in prijatelji.

V četrtek 13. julija in 10. avgusta bo ob 19. uri organiziran voden ogled pivovarne z degustacijo piva Reset Brewery. Vstopnina je 15 eur na osebo.

Mestna promenada 2023 bo v Brežicah potekala od 14. do 29. julija, ko bodo potekali raznoliki koncerti.

Nastopili bodo Rudolf Gas / The Family, Brina Budič, Klapa Šufit, skupina Vzrock, Klemen Slakonja & Small band, Andrej Šifrer, Vesna Pisarovič in King FOO. Za ljubitelje latino ritmov se pripravlja Salsa&Bachata večer, za trebušne mišice bodo s stand up predstavo zabavali Tilen Artač, Jure Mastnak in Klemen Brečko. Sredo so namenjene najmlajšim s koncerti, plesnimi točkami, animacijami in poslikavami za otroke.

Poleti v Brežicah poteka mednarodni športni kamp HEPA Brežice, razpisana sta še termina 17. – 21. julij in 21. – 25. avgust. Vabijo mlade med 15. in 29. letom starosti, udeleženci bodo nastanjeni v MC Hostlu Brežice, za obroke pa bo poskrbljeno, udeležba pa je brezplačna.

Več informacij o turistični ponudbi in dogodkih v Brežicah > www.visitbrezice.si