Kampiranje na otoku Cres - kakšne novosti so pripravili v kampih

Datum objave
Kategorija
Statistika

Kvarner nam je blizu in turiste privablja z zelenjem, lepo naravo, čudovitimi plažami in številnimi možnostmi aktivnosti. Na Cresu imajo pet raznolikih kampov, zato smo preverili, kakšne novosti so pripravili za letošnjo sezono.

Otok Cres je po zadnjih meritvah površine največji otok na Hrvaškem, poznamo pa ga predvsem po lepih plažah npr. Lubenice, Valun, Beli, Nedomisje, Koromačno, po Vranskem jezeru, ki poskrbi, da na otoku nikoli ne zmanjka pitne vode, gurmanski specialiteti creški jagnjetini in beloglavih jastrebih.

Več informacij o najlepših plažah na Cresu, boste našli na spletni strani ali pa na povsem novi aplikaciji za mobilne telefone plaja.hr

Na Cres vozita trajekta iz pristanišča Valbiska na Krku in iz Brestove na celini. Ker je cesta po Krku boljša od otoške ceste, priporočamo, da uporabite trajektno linijo Valbiska - Merag, saj je tudi cena trajekta na obeh linijah enaka. Vozni red trajekta na Cres >

Na otoku Cres vsako leto pripravijo zanimive dogodke in za vsakega se najde nekaj. V poletnih mesecih je veliko kulturnih prireditev in koncertov v sklopu Creškega kulturnega poletja, Glasbenih večerov v Lubenicah, Dnevov Tramontane v kraju Beli, Cres Summer Jazz Nights in Dnevov creške jagnjetine in olivnega olja… Pogosto nastopajo klape, lokalne folklorne skupine, pripravijo sejme lokalnih proizvodov in brezplačne vodene oglede Cresa.

Če boste na kampiranje na Cres prišli sredi julija (letos sobota, 15.7.), ne pozabite na pustna oblačila, saj takrat poteka Poletni karneval in v kampu lahko pripravite svojo karnevalsko skupino, vse skupaj pa se bo končalo na koncertu skupine Fiesta.

Vrhunec poletnega dogajanja predstavlja Creški sejem, ki tradicionalno poteka od 5. do 7. avgusta, ko se celotno mesto Cres spremeni v eno veliko prizorišče dogajanja in prikaza, kako se je živelo nekoč. Ob večerih pa seveda ne bo manjkalo koncertov npr. letos pride Cubismo, skupina Insula, klapa Teha in klapa Burin …

V ponedeljek, 14. avgusta, pa bodo potekale Igre na vodi, kjer ne bo manjkalo smeha ob padcih udeležencev v morje.

Spisek vseh dogodkov na Cresu najdete na > www.visitcres.hr

Priporočamo tudi obisk zanimive vasice Beli na vzhodni strani otoka, kjer je urejen center in okrevališče za beloglave jastrebe, ki živijo na otoku. Na zanimiv način predstavijo življenje teh ptic, lahko pa si ogledate tudi jastrebe, ki bodo tisti čas pri njih na okrevanju.

Otok Cres je zanimiv tudi za kolesarske izlete, saj imajo 15 označenih kolesarskih izletov dolžine od 14 pa vse do 100 km. Polovica kolesarskih poti poteka tudi po makedamu, tako da se lahko s primernim kolesom lahko malo umaknete od glavne otoške ceste. Kolesarski zemljevidi in poti ppo otoku Cres so na voljo > www.visitcres.hr

Kampiranje na Cresu

Otok Cres ima trenutno pet kampov, ki so si po ponudbi zelo različni. Pri družinah je najbolj priljubljen kamp Kovačine, ki je urejen v bližini samega mesta Cres. Na žalost pa je kamp Zdovica v kraju Valun že nekaj let zaprt, še vedno pa upamo, da bi se v bodoče lahko odprl in ponudil parcele šotoristom.

Kamp Kovačine – mesto Cres

Zelo priljubljen kamp pri družinah, saj ima lepo peščeno plažo (ni mivka, je droben pesek), na desni strani pa je tretjina kampa urejena kot FKK kamp. Pohvalijo se lahko z lepo urejenimi parcelami, na delu ob morju so terasaste parcele samo za šotoriste, na levi strani tudi parcele v senci borovcev.

Kamp Kovačine ima tudi več raznolikih mobilnih hišic za 2, 4 ali 6 oseb, nekaj hišic je postavljenih tik ob morju.

Kamp ima dobro otroško animacijo, sicer pa je plaža najboljši magnet za igranje. V kampu je urejena pasja plaža in tudi sicer so kužki dobrodošli, saj imajo tudi tuše in ograjen prostor za sprehajanje. Do mesta Cres je dobrih 20 minut hoje ob morju, lahko greste tudi s kolesom ali pa taxi čolnom direktno iz kampa.

Na Avtokampi kartico čez celo sezono nudijo 10% popust na ceno osebe v primeru kampiranja na parceli.

Novosti v kampu Kovačine

V zadnjih letih so izboljšali dodatno ponudbo kampa, zgradili bazen, lokal in fitnes v gornjem delu kampa in uredili nova otroška igrala.

Pred sezono 2023 pa so v lila coni na novo uredili 32 parcel, postavili 20 novih mobilnih hišic za 6 oseb, od tega je 8 hišic slovenskega proizvajalca Adria Dom, pod bazenom so uredili wellness z dvema savnama (finska in infra) ter dodali otroško igralnico in game room, povečali so trgovino in dodatno uredili poti in ceste po kampu ter pri lokalu Lanterna.

Kamp Slatina – Martinščica

Na zahodni strani Cresa leži kamp Slatina, za katerega lahko rečemo, da je raj za ljubitelje mirnih počitnic in kampiranja s psom. Prostor za kampiranje je urejen vzdolž obale med dvema prodnatima zalivoma.

Kamp je zelo priljubljen pri lastnik psov, saj imajo urejene pasje plaže, tuše za pse, ograjen prostor, da kužki lahko prosto tekajo, v času glavne sezone pa tudi organizirano pasjo šolo.

Novosti v kampu Slatina

V zadnjih letih so v kampu prenovili kamping parcele v osrednjem delu kampa in jih opremili z elektriko in vodo, v ponudbo pa so dodali moderne mobilne hišice. Letos je novih 10 mobilnih hišic Next za 4+1 osebo v prvi vrsti ob zalivu Slatina (gre za zamenjavo starih hišic).

Kamp Bijar - Osor

Priljubljen manjši kamp pri šotoristih, ki nudi veliko sence borovcev in ima tudi velik neparceliran del. Omogočajo tudi najem počitniške prikolice ali mobilne hišice preko avstrijske agencije Gebetsroither. Plaže v samem kampu je malo, imajo pa zato dolg pomol, prodnata plaža pa je od kampa oddaljena cca 300m proti Osorju.

V kampu imajo nekaj športnih igrišč, otroška igrala, poleti organizirajo tudi animacijo.

Za letos v kampu niso pripravili večjih novosti.

Kamp Baldarin – Punta Križa

Zanimiv in zelo naraven kamp na koncu Cresa, kjer je večji del kampa urejen kot FKK, manjši del na začetku kampa pa je klasičen.

Lokacij za vse ljubitelje lepe narave in čistega morja. Ob urejenih parcelah imajo tudi neparceliran del kampa za šotoriste, omogočajo pa tudi najem glamping šotorov, počitniških prikolic in mobilnih hišic.

V kampu Baldarin so letos na tekstilnem delu kampa postavili nove hladilnike.

Kamp Brajdi - Beli

Manjši kamp, ki je urejen 100m od lepe plaže v kraju Beli, kjer je tudi zavetišče za beloglave jastrebe.

Cesta do kampa je dokaj strma, v zadnjih letih so jo sicer nekoliko razširili, kljub temu pa je to bolj za izkušene voznike. Na terasastih parcelah ob bregu so urejene parcele za štoriste, osrednji del je za avtodome in prikolice.

Do kraja Beli je 15 minut hoje, kjer se lahko sprehodite po ozkih ulicah in odkrijete lepe kotičke.

TZ otok Cres - www.visitcres.hr
Visit Kvarner > www.kvarner.hr