Kaj kampistom ponuja 11 kampov na Braču?

Datum objave
Kategorija
Statistika

Obiskali smo otok Brač in si ogledali tamkajšnje kampe, za katere je značilno, da so manjši in da večinoma ne ležijo tik ob morju. Na Braču imajo tudi turistično naselje mobilnih hišic Adria Dom.

Ob obisku hrvaških kampov v srednji Dalmaciji, smo želeli nekaj dni preživeti tudi na enem od dalmatinskih otokov. Izbrali smo otok Brač, ki je kampi na otoku Brač - avtokampi.siod Splita oddaljen le uro vožnje s trajektom. Vzrok za obisk  je kar 11 kampov na otoku Brač, ki smo si jih želeli ogledati, ob tem pa kašen dan uživati na eni najlepši plaž na Hrvaškem, na plaži Zlatni rat v Bolu.

Iz Splita je odličen trajektna povezava za otok Brač in v sezoni gre velik trajekt skorajda vsako uro. Do Supetarja je le uro vožnje in po izkrcanju smo imeli samo dve minutki vožnje do prvega kampa.  Gre za bivši kamp Supetar, ki se sedaj imenuje Waterman Beach Village. Gre sicer za naselje 45-ih mobilnih hišic kampi na otoku Brač - Waterman Beach Village - avtokampi.siAdria Dom, ki so postavljene v borovem gozdičku, ki je od "privatne" plaže kampa oddaljen 150 metrov. V gornjem delu kampa je urejen tudi prostor namenjen postavitvi šotorov, avtodomov in prikolic, v neposredni bližini pa so dodali tudi manjši zunanji bazen, namenjen predvsem otrokom. V kampu je tudi lepo urejen objekt s sanitarijami in restavracijo, ki v nadstropju vključuje tudi teraso, od koder je lep pogled na morje. Plaža v kampu je prodnata, žal pa ima le manjši del plaže senco.

V Bolu nas je čakalo kar 9 manjših kampov in najprej smo se zapeljali do najbolj oddaljenega - kamp Aloa, ki že leži na poti proti kraju kampi na otoku Brač - kamp Aloa - avtokampi.siMurvice. Cesta do kampa je bila asfaltirana šele pred nekaj leti, elektriko pa naj bi kamp dobil v letu 2016 - do sedaj so jo imeli s pomočjo lastnega agregata. Spodnji del kampa ima odlično senco borovcev, gornji del pa ima parcele urejene v terasah, senca pa je odvisna od oljk in nad parcelami postavljenih trstik. V kampu so tik ob morju postavili 8 mobilnih hišic, ki so sicer starejšega letnika, vendar so bile prenovljene in omogočajo namestitev do 5-ih oseb. Kamp Aloa je zaradi lokacije tik ob morju odlična izbira za ljubitelje vodnih športov od deskanja do kajtanja (imajo tudi šolo za začetnike), omogočajo najem tudi kanujev in čolnov. Plaža v kampu ima dva prodnata zaliva, za otroke pa imajo v senci urejeno tudi manjše igrišče.

Ker nismo želeli zamuditi kopanja na znani peščeni plaži na rtu Zlati rat, smo se vrnili v Bol in v neposredni bližini plaže ogledali še dva kampa. Ob sami plaži je urejen kamp No1, ki pa gostom nudi le osnovno storitev parcele in minimalne sanitarije. Nad njim je urejen kamp Zlatni rat, ki ima v terasah urejenih okoli 60 parcel, ob robu kampa pa še eno mobilno hiško namenjeno najemu. V spodnjem delu kampa je boljša senca, tam pa je urejen tudi osrednji objekt s sanitarijami, družabnim prostorom z mizami in konobo, kjer domačini gostom pripravijo odlične morske dobrote in jedi ispod peke. V kampu imajo tudi prodajalno kruha in peciva.
kampi na otoku Brač - kamp Tenis - avtokampi.si
Na poti proti centru Bola po 15-letih ponovno obiščemo kamp Tenis. Že takrat je imel kamp odlične sanitarije, lepo urejeno skupno kuhinjo (to je posebnost kampov v Bolu, saj vsi po vrsti omogočajo gostom uporabo skupnih kuhinj), kjer si gostje lahko pripravijo svoje jedi, okoli 30 prostorov za postavitev in okoli 7 za avtodome in prikolice, za goste brez kamping opreme pa omogočajo spanje v prostoru s posteljami. Do plaže je 10 minut hoda, malce več do centra mesta, po kampom pa so urejena teniška igrišča.

Nad kampom Tenis ležita še kamp Kanun in kamp Njiva, oba s po 30 prostori za kampiranje, ki so urejeni v nasadu oljk. Iz obeh kampov je lep pogled na morje in otok Hvar, priporočamo pa jih vsem, ki si želijo mirnih počitnic.

V smeri proti centru Bola ležijo še trije kampi - kamp Kito, kamp Mario in kamp Meteora. Kamp Kito je zelo kampi na otoku Brač - kamp Kito - avtokampi.silepo urejen, imajo tudi parcele za avtodome in prikolice, poseben senčen prostor za šotoriste, eno mobilno hišico, gostom pa je na voljo odlična domača konoba, kjer pripravijo odlične večerje.

V kampu Mario imajo šotoristi odlično senco, za avtodome in prikolice pa so parcele urejene na travniku od koder je lep pogled na mesto in morje. Tudi v tem kampu imajo konobo, omogočajo pa tudi najem prikolic in šotorov. Mestu najbližji je kamp Meteor, ki je z 20 parcelami tudi med najmanjšimi kampi na Braču. Tako kot večina kampov na otoku ima tudi ta kamp urejeno skupno kuhinjo, senco parcelam pa daje vinska trta. V kampu Meteor omogočajo tudi najem dveh počitniških prikolic.

Na povratku smo želeli obiskati tudi kamp Sutivan, ki je od Supetarja oddaljen 9km, vendar nas je kolona pred trajektom zaustavila in z ogledom tega kampa ni bilo nič. Sicer gre za najmanjši kamp na Braču, saj ima le okoli 10 parcel, poleg tega pa omogočajo v kampu Sutivan tudi najem apartmajev in sob. V kampu deluje tudi restavracija, plaža pa je skalnata.