Hrvaška omilila covid ukrepe, vendar le za storitve znotraj države

Datum objave
Kategorija
Statistika

Hrvaška vlada se je odločila, da bo od 18. marca odpravila oz. omilila nekatere covid ukrepe za storitve po državi. Glede vstopa na Hrvaško ostajajo ukrepi takšni kot do sedaj, kar pomeni, da je še vedno potrebno imeti enega od veljavnih PCT potrdi.

V zadnjih dneh se na Hrvaškem nekoliko povečalo število covid pozitivnih oseb. Danes so beležili 2.032 novih primerov in skupno nekaj čez 11.000, se pa zmanjšuje število pacientov v bolnišnicah, tako da imajo trenutno zasedenih 696 postelj, 42 pacientov pa je priklopljenih na respirator.

Od petka, 18. marca 2022 bodo v veljavo stopile nekatere sprostitve, čeprav lahko rečemo, da življenje na Hrvaškem že kar nekaj časa poteka več ali manj normalno.

Glavna novost glede covid ukrepov je sprostitev delovanja lokalov in restavracij do 2. ure zjutraj, nekaj novosti pa je tudi glede obiska kulturnih in športnih prireditev.

Še vedno pa ostajajo v veljavi covidna potrdila za vstop na Hrvaško. Tako morajo osebe stare 12 let ali več imeti PCT potrdilo (prebolelost, cepljenje ali negativen covid test). Ta odlok ostaja v veljavi do 31. marca.

Ob povratku v Slovenijo pa covid potrdila niso več potrebna, saj je SLovenija že sredi februarja ukinila kontrolo pri vstopu v državo.

Novosti glede covid ukrepov na Hrvaškem:

-    delovni čas lokalov in restavracij se podaljšuje do dveh zjutraj, do sedaj so bili lahko odprti samo do polnoči, igralnice delujejo brez omejitev

-    obisk sejmov in kulturnih prireditev bo sedaj možen brez covid potrdil, vendar z zaščitnimi maskami v primeru, ko prireditev poteka v zaprtih prostori

-    tribune na športnih tekmovanjih v zaprtih dvoranah bodo lahko zasedene 50%, covid potrdila v tem primeru niso potrebna

-    omejitev zbiranja na javnih prireditvah, ki potekajo zunaj, je lahko po novem 200 oseb (prej 100), v primeru, da imajo vse osebe covid potrdila, omejitve ni

-    na javnih prireditvah v zaprtih prostorih je po novem lahko do 100 oseb (prej 50), če imajo vse osebe covid potrdila, potem ni omejitev.

Potniki morajo za vstop na Hrvaško imeti enega od covid potrdil:

- negativni hitri covid test max. 24 h od odvzema brisa ali negativni PCR test max. 72h

- polno cepljenje po pravilih proizvajalca, v primeru cepiv Pfeizer, AstraZeneca in Moderna velja potrdilo 14 dni po prejetem drugem cepivo in ne več kot 9 mesecev, enako pri cepivu Janssen po prejemu prvega odmerka.

- poživitveno cepivo - potrdilo velja 12 mesecev oz. glede na podatke EU bo to potrdilo veljajo neomejeno

- prebolelost + 1 odmerek cepiva - potrdilo velja 14 dni od prejema cepiva in ne več kot 9 mesecev. Enako velja tudi, če je oseba cepljena 2 x.

- potrdilo o prebolelost ali pozitivni PCR ali tudi hitri covid test (velja tudi potrdilo o slovenskem pozitivnem hitrem testu), ki je starejši od 11 dni in ne več kot 6 mesecev

Izjema glede PCT pogojev so otroci mlajši od 12 let, tranzitni potniki, prevozniki, čezmejni delavci in otroci, ki se šolajo v sosednji državi.

Potniki iz EU lahko vstopijo na Hrvaško tudi brez PCT potrdila, vendar se jim v tem primeru odredi 7 dnevna karantena, ki jo lahko takoj skrajšajo z negativnim hitrim ali PCR testom narejenim na Hrvaškem