V neurju velika škoda v kampu v Zadru

Datum objave
Kategorija
Statistika

Kampiste smo zadnjih nekaj dni opozarjali na možnost neviht, ki so potem v nedeljo zvečer zajele Jadran. Ob nevihtah je pihal močan veter, ki je povzročal škodo na drevesih. Kot kaže je največ škode v pred tednom dni odprtem kampu Falkensteiner v Zadru.

Prve nevihte s točo so že okoli 15h zajele območje Opatije in Reke, še huje pa je bilo zvečer, ko je neurje z močnim vetrom najprej zajelo območje med Novigradom in Fažano.

Sledili so otoki Cres, Krk, Rab in Pag, drugi val neviht pa je nekoliko kasneje zajel še Lošinj in Zadar. Nekaj neviht je bilo tudi od Šibenika do Splita, vendar so bil tam že šibkejše. Največji problem takšnih neurij je močan veter, ki se pojavi zelo hitro in v kampih podira drevesa.

Fotografije dobivamo iz prenovljenega kampa Falkensteiner v Zadru, ki so ga odprli šele 1. julija. Zanimivo je to, da je bila naša ekipa v tem kampu vse do včeraj popoldne. Bili smo na ogledu kampa in naredili smo nove fotografije, ki so dostopne pri opisu kampa Falkensteiner. Žal pa je današnji pogled na ta kamp povsem drugačen.

Kot smo se pogovarjali z gosti, ki so še ostali v kampu, je bilo grozljivo. Nekaj po 22. uri je naenkrat prišel močan veter, ki je pihal v sunkih s 110 km/h in je po kampu nosil vse, kar ni bilo pritrjeno. Tako so na parcele prileteli senčnik in ležalniki s plaže ter bazena, veter je poškodoval tende in paviljone, več kot 30 borovcev pa je podrlo, tako da so padli na avtodome, šotore, prikolice ter tudi nove mobilne hiške.

Na srečo med gosti ni poškodovanih, saj se jih je večina pred nevihto umaknila v zidan sanitarni objekt. Šele jutro pa je pokazalo, za kakšno škodo v resnici gre. Naše parcele, kjer smo šotorili, dobesedno ni več in ne moremo si misliti, kaj bi bilo, če bi tam še vedno stal naš šotor.

Gostom v primeru poškodb stvari ob neurjih svetujemo, da se obrnejo direktno na recepcijo kampa in preverijo ali ima kamp urejeno zavarovanje za take primere nesreč. Kampi morajo imeti sklenjeno zavarovanje za odgovornost, vendar tako neurje pomeni bolj naravno nesrečo. Dobro je narediti čim več fotografij škode in kar na samem kraju reševati zavarovalni primer z lokalno zavarovalnico kampa.

Žal pa za ta teden še ni konec z nevihtami. Ob morju jih pričakujemo že v ponedeljek popoldne in zvečer, kot kažejo napovedi, pa bo najhuje v torek zvečer in v noči na sredo, ko bodo nevihte zajele severni del Jadrana, potem pa bo zapihala še močna burja. Več o vremenu v naslednjih dneh smo napisali v novici – vremenska napoved za kampiste