Slovenija – od ponedeljka brez PCT pogoja v kampe, hotele in tudi na smučišča

Datum objave
Kategorija
Statistika

Covid razmere se umirjajo in slovenska vlada se je odločila, da bo od ponedeljka, 21. februarja, odpravila PCT pogoj v večini dejavnosti, kar vključuje tudi turistične namestitve, smučišča in trgovine. Že od danes pa velja tudi sprostitev covid potrdil ob povratku v Slovenijo. Še vedno pa so obvezne zaščitne maske v zaprtih javnih prostorih.

Po novem za večino storitev v Sloveniji ne bo več potrebno pokazati potrdil o cepljenju, prebolelosti ali covid testiranju.

PCT pogoj se bo po novem spremljal samo še v kritičnih dejavnostih npr. bolnišnicah, nastanitvenih zavodih socialnega varstva in zaporih.

Sprošča se tudi turistična dejavnost, tako da za obisk npr. kampov in smučišč ne bo več potrebno imeti PCT pogoja. Enako velja tudi za obisk vseh trgovin, lokalov in restavracij.

Obratovalni čas gostinskih lokalov ne bo več omejen, odprte bodo lahko tudi diskoteke, ukinjajo se omejitve števila oseb in posebni režimi na sejmih.

Hkrati se od ponedeljka ukinja tudi samotestiranje učencev v šolah, še vedno pa ostaja nošenje zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih, na odprtih prostorih pa so maske priporočljive, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje vsaj 1,5 metra. Ukinja se tudi brezplačno hitro covid testiranje.

Ukinitev covid ukrepov pri vstopu v Slovenijo

Že v soboto, 19.2., pa je pričela veljati sprememba glede vstopa v Slovenijo – po novem covid potrdila niso več potrebna za vstop v državo, s tem pa je tudi odpravljena karantena.