Kdaj se bodo kampi po Evropi ponovno odprli?

Datum objave
Kategorija
Statistika

Številni ljubitelji kampirajo čakate na informacije, kdaj se bo po krizi s koronavirusom pričela turistična sezona. Zbrali smo podatke za kar nekaj držav po Evropi, preverili trenutne razmere na mejah in datume predvidenega odpiranja kampov.

Slovenija

Planirana otvoritev kampov je 1. junija, v zadnjih dneh pa je prišla informacija, da bi se kampi lahko ob dobri epidemiološki sliki in soglasju NIJZ odprli že sredi maja, skupaj s preostalimi manjšimi nastanitvami, ki nudijo do 30 sob.

Glede odprtja bazenov znotraj kampov oz. term in wellnessi pa je zadnja informacija, da bi se ti lahko odprli po 1. juniju.

Hrvaška

Država kampov ni zaprla, tako da nekateri delujejo – eden v Istri in trije v Dalmaciji. Večina kampov je napovedala odprtje sredi maja, vendar pa se sedaj ti datumi predstavljajo na termine po odprtju mej za turiste.

Glede na izjave ministrov je možnost odprtja mejnih prehodov med Slovenijo in Hrvaško okoli 1. junija. Še vedno je v planu, da bi v prvi fazi - v durgi polovici maja omogočili prehod meje lastnikom nepremičnin in plovil, v drugi fazi - v začetku junija pa tudi vsem ostalim turistom. Zaenkrat še ni znan protokol prestopanja meje, niti ni znano ali bodo na meji potrebni kakšni dodatni hitri testi, merjene temperature ali kaj tretjega.

Avstrija

V Avstriji bodo kampe odprli 29. maja, prav tako tudi hotele. Na mejnih prehodih se še vedno izvaja kontrola, ki je podaljšana do konca maja. V primeru vstopa v Avstrijo je potrebna 14 dnevna samoizolacija. Se pa trudijo, da bi junija odprli mejo z Nemčijo, saj si želijo, da bi nemški turisti prišli na počitnice tudi v Avstrijo.

Italija

V Italiji bodo meje odprli previdoma 3. junija, ko bo odpravljena 14 dnevna karantena za tuje turiste. Letos sicer bolj stavijo na domače goste, kampi pa naj bi se prav tako odprli v začetku junija.

Nemčija

Glede na to, da je država odsvetovala vsa ne nujna potovanja do 14. junija, v Nemčiji pričakujejo povečano povpraševanje po kampiranju in s tem tudi višanje cen, zato kampiste prosijo, da že sedaj rezervirajo počitnice. Prvi naval pričakujejo že konec meseca maja, ko se pričnejo binkoštne počitnice.

Od 11. maja bodo v določenih nemških regijah kampi ponovno odprti, vendar ob strogih higienskih predpisih. To velja za kampe v regiji Spodnja Saška in v Severnem Porenju - Vestfaliji. Regija Turingija bo 13. maja odprla kampe samo za avtodome in prikolice. V regijah Bavarska, Baden-Württemberg in Hessen naj bi kampe odprli pred binkoštnimi počitnicami - 30. maja. V določenih regijah so kampi odprti le za pavšalne goste, ki imajo na parcelah urejene tudi sanitarije. Sredi maja bodo odprli nemška postajališča za avtodome in tudi omogočili najem mobilnih hišic.

Nizozemska

Na Nizozemskem so nekateri kampi odprti, vendar le za goste, ki imajo samooskrbna počitniška vozila in ne potrebujejo sanitarij. Po zadnjih podatkih bodo kampi lahko odprli sanitarije šele po 1. juliju.

Švica

V Švici bodo 11. maja pričeli sproščati ukrepe in bodo z določenimi omejitvami odprli restavracije, muzeje, šole, športne objekte. Kampi so še vedno zaprti, so pa lahko odprti hoteli. Naslednji datum sproščanja ukrepov je 8. junij in kampi upajo, da bi lahko takrat oz. že nekoliko prej, odprli svoja vrata.

Poljska

Na Poljskem so kampi lahko odprti od 4. maja.

Skandinavija

Na Danskem in Švedskem so kampi že odprti, na Norveškem pa so jih odprli 1. maja, vendar le za uporabnike mobilnih hišic in avtodomov s kopalnicami, saj morajo biti sanitarije še zaprte.

Srbija

V Srbiji so v zadnjih dneh napovedali, da bi lahko v poletnih mesecih ponovno odprli meje za turiste in tako pričeli s turistično sezono in tudi odprtjem kampov.

Grčija

V Grčiji želijo najprej urediti protokole za prihod letalskih gostov, potem pa tudi za turiste z avtomobili. Vse je odvisno od odprtja meje s Severno Makedonijo in Bolgarijo. Sicer so vsi grški otoki zaprti do 18. maja. Trenutno razmišljajo o tem, da bi se turistična sezona lahko pričela 1. junija, ko naj bi odprli nekatere hotele, druga faza odprtja, ko naj bi se odprli tudi kampi, pa naj bi potekala od 15. junija do 1. julija.

Bosna in Hercegovina

Še vedno velja 14 dnevna samoizolacija za državljane BiH, tujci pa ne morejo vstopiti v državo – dovoljen je samo tranzitni prehod države. Zaenkrat še nihče ne razmišlja o turistični sezoni, ki je seveda odvisna od odprtja mej. Za konec maja napovedujejo ponovno odprtje restavracij.