Kakšne novosti pripravljajo v slovenskih kampih?

Datum objave
Kategorija
Statistika

V Sloveniji imamo 103 kampe, ki pa so večinoma manjši, saj kar 76 kampov sprejme manj kot 200 gostov, samo šest kampov pa sodi med večje, ki lahko sprejmejo več kot 800 kampistov. Preverili smo novosti za kamping sezono 2019.

Rekordni statični podatki za kamping sezono 2018 in trendi v kampiranju

Kampiranje je v segmentu slovenskega turizma zelo pomembno. V letu 2018 so gostje v kampih ustvarili 1,93 milijona nočitev, kar +5,6 % kot v predhodnem letu. Od skupno 15,69 milijona nočitev turistov v Sloveniji to pomeni, da gostje v kampih ustvarijo 12,3 % nočitev, največ pa v hotelih in sicer kar 53%.

Največ nočitev v kampih je s strani tujih kampistov (Nemci, Nizozemci, Italijani, Avstrijci, Francozi, Danci, Belgijci), ki so pri nas ustvarili 70% oz. 1,35 milijona nočitev. Glede na to, da je bilo že leto 2017 rekordno je +9,5% rast nočitev še vedno odlična.  Nočitev s strani slovenskih kampistov je bilo 584.485, kar je -2,2% glede na predhodno leto.

V zadnjih letih se trendi kampiranja hitro spreminjajo. Vse več je gostov z avtodomi, zaradi zelo lepega naravnega okolja in ljubiteljev aktivnih počitnic pa je v naših kampih še vedno presenetljivo veliko šotoristov med katerimi prevladujejo Nizozemci in domači kampisti. Gostje si želijo urejene parcele, vse bolj tudi novejše in bolje opremljene sanitarije ter bogatejšo dodatno ponudbo aktivnosti.

Novosti v slovenskih kampih

Kamp Šobec je v zadnjih letih dobil kar nekaj novosti od urejenih parcel do nove restavracije in trgovine ter novih sanitarij. V sezoni 2019 bodo na območju stare restavracije uredili 55 novih kamping parcel, ki bodo opremljene z elektriko, vodo in odtokom, 15 parcel pa bo imelo tudi priklop na zemeljski plin. V bližini parcel bo tudi nov manjši sanitarni objekt. Dodatno so uredili tudi gornji del kampa, kjer je prostor za šotore in je sedaj urejen lepši dostop do reke.

Kamp Bled bo imel prenovljen gornji del kampa, kjer so uredili nove premium parcele s površino od 100 do 120 m2 in bodo opremljene z elektriko, vodo in odtokom. Uredili bodo tudi odvodnjavanje parcel. Na dveh parcelah bodo dodali še leseno wellness teraso z nadstreškom, kadjo z vročo vodo in ležalniki. Prenovljen bo tudi del za šotoriste z ločenim parkiriščem. Izboljšana je tudi ponudba najema električnih koles in organiziranih kolesarskih izletov.

Kamp Koren - lani so v kampu postavili dve glamping leseni hiški za 2-3 osebe letos pa bodo uredili 6 novih parcel, ki bodo opremljene z elektriko, vodo in odtokom.  Pri lokalu bodo ureidli novo teraso s pogledom na reko Sočo.

Kamp Bela krajina oz. bolje znan kot kamp Podzemelj je lani gostom ponudil nove kamping parcele, ki so primerne tudi za večje avtodome in počitniške prikolice ter nov sanitarni objekt. Letos bodo v ponudbo dodali 6 manjših mobilnih hišic / sobic »Suita Riverview«, ki so primerne za 2 – 3 osebe. Ob glamping hišicah bodo savni dodali še leseno kad z vročo vodo. Izboljšali bodo ponudbo športnih igrišč – dodali še eno igrišče za odbojko na mivki in še igrišče za nogomet na mivki, dodali nove kanuje on možnost najema otroških koles.

Kamp Adria v Ankaranu bo dobil deloma prenovljeno plažo, ob kateri bodo postavili nova otroška igrala. Prenovili bodo samopostrežno restavracijo, lokal na plaži in bar Adria. Deloma bodo prenovili tudi osvetljavo po kampu. Prenova in razširitev sanitarij pa je planirana v naslednjih letih.

V kampu Terme Ptuj je planirana prenova enega sanitarnega objekta.

V Termah 3000 bodo prenovili še stare hišice v Prekmurski vasi Ajda in uredili okolico. Gre za moderne glamping hišice zgrajene v tipičnem prekmurskem stilu z veliko lesa in steklenih površin. S konceptom vasi želijo gostu ponuditi občutek in udobnega svobodnega bivanja v naravi. Ureditev okolice bo vključevala postavitev bosonoge poti za sprostitev, otroško igrišče za zabavno in poučno igro najmlajših.

Kamp Danica v Bohinjski Bistrici bo dobil večjo recepcijo, nov sistem vstopa vozil v kamp s prepoznavanjem registrskih tablic, dve privatni kopalnici, dodatne parcele, tuš za pse in wellness prostor. Kamp bo pridobil tudi certificat EcoCamping, imajo pa tudi novo spletno stran, ki omogoča spletno rezervacijo parcel.

Kamp Kamne pri Mojstrani bo uredil dve leseni glamping hiški za 2 osebi, ki bosta opremljeni z zakonsko posteljo, ena stena hišice pa bo v steklo, tako da bo omogočen pogled ne lepo okolico.​

Cenejše kampiranje z Avtokampi kamping kartico

Številni slovenski kampi so se pridružili naši kamping kartici in omogočajo dodaten popust na kampiranje. V kampih Bled, Danica, Menina, Lijak, Terme 3000, Terme Ptuj, Terme Lendava in Terme Banovci nudijo tudi paketno ceno kampiranja 2 oseb, ki velja izven glavne sezone. Tako lahko dve osebi kampirata po ceni od 18 do 20 € na noč, ta cena pa vključuje tudi parcelo in elektriko.

Spisek vseh popustov na kamping kartico