Ognjeni spektakel – srečanje parkeljnov v Podkorenu v petek, 24. novembra

Datum objave
Kategorija
Statistika

Decembrski prazniki se v Podkorenu in Kranjski Gori tradicionalno pričnejo s prireditvijo Ognjeni spektakel, ko se zberejo parkeljni iz Slovenije, Avstrije in Italije. Letos bo prireditev potekala v petek, 24. novembra od 18. ure naprej.

Parkeljni so strahotni črni možje, ki hodijo od hiše do hiše in strašijo otroke. Izvirajo še iz poganskih časov, ko so ti zli duhovi postali spremljevalci in pomočniki Sv. Miklavža: svetnik je v skladu s krščanskimi vrednotami obdaroval pridne otroke, parkeljni pa so strašili poredne.

V Podkorenu se na prireditvi Ognjeni spektakel vsako leto zberejo skupine parkeljnov, ki nudijo strašljive maske. Letos pričakujejo več kot 30 skupin in skupno več kot 550 mask parkeljnov.

Po zaključku dogajanja v Podkorenu pa se bo dogajanje preselilo v dvorano Vitranc v Kranjski Gori. Od 21. ure dalje vas bo zabavala radijska veselica Petkova pumpa, za dodatno popestritev pa bo poskrbela skupina Mambo Kings.

V času prireditve bo veljal začasni prometni režim. Za obiskovalce bo na voljo več brezplačnih parkirnih mest, od 16.30 ure dalje bo brez voznega reda vozil tudi brezplačni avtobus od Policijske postaje Kranjska Gora do Podkorena. Lokalne ceste, ki peljejo do Podkorena, bodo namreč zaprte.

Za obiskovalce, ki bodo svoja vozila parkirali vzdolž kolesarske steze od Podkorena do Rateč bo vzpostavljen krožni prometni režim, zato se zapeljite do krožišča v Ratečah in nato zavijte na kolesarsko stezo.

Z avtodomom lahko parkirate na urejenem parkirišču pod smučiščem v Kranjski Gori ali pa na parkirišču v Planici, kjer je na voljo tudi vsa potrebna oskrba avtodoma.