Kobarid vabi na Jestival 2023 - festival okusov in umetnosti Doline Soče

Datum objave
Kategorija
Statistika

V Dolini Soče se je turistični utrip malce umiril in v soboto, 30. septembra 2023, bo potekal že tradicionalno Jestival, kjer bodo predstavili lokalno kulinariko in ne bo manjkalo kobariških štrukljev, frike in ostalih dobrot. V Kobaridu imamo odprte še tri kampe Koren, Lazar in Rut, kjer lahko prenočitev v času Jestival, nedeljo pa izkoristite za oglede, pohodništvo ali kolesarjenje.

Jestival Kobarid - avtokampi.si

Kobarid turistom nudi številne možnosti aktivnih počitnic od pohodništva do kolesarjenja, ki je pri kampistih v velikem porastu.

V okolici so številne urejene kolesarske poti, ki nudijo prekrasne razglede po dolini reke Soče in okoliških hribih. Družinam priporočamo kolesarjenje ob reki Nadiži ali pa proti Tolminu po levi strani reke Soče.

Za bolje pripravljene kolesarje in kolesarje na električnih kolesih pa je zanimiva trasa dirke Giro d'Italia 2022 na Livek in Kolovrat, potem pa povratek čez Tolmin ali pa s kolesom do Drežniških Ravn in planine Zaprikaj ali do vasi Krn in na planino Kuhinja ali pa na kobariški Stol. Pregled vseh urejenih kolesarskih poti v Posočju >

Ko boste v Kobaridu pa morate tudi v Kobariški muzej, ki obiskovalcem predstavi soško fronto, kako so se vojaki borili na tem območju in kako je potekalo življenje v vojnem času.

Jestival z dnevom Biosfernega območja Julijske Alpe, sobota 30.9.

Jestival je festival, kjer se zberejo domačini in turisti, ki si želijo ob koncu uspešne turistične sezone sprostiti in uživati ob odlični lokalni hrani, kjer vedno kraljujejo kobariški štruklji.

Letos bo na dan Jestivala potekal tudi dan Biosfernega območja Julijskih Alp, ki je največje takšno območje v Sloveniji.

Dolina Soče je znana po tradicionalni kulinariki, ki vključuje lokalno pridelane sestavine in izhaja iz jedi, ki so jih nekoč jedli pastirji in jih še vedno pripravljajo tudi na turističnih kmetijah.

Na Jestivalu, ki bo v soboto potekal od 11. ure naprej, se bo na tržnici lokalnih izdelkov domače obrti in pridelkov (suhe mesnine, siri, med, vino… ) predstavilo več kot 50 razstavljavcev in tudi nekaj gostincev, ki bodo ponudili najbolj znane jedi od kobariških štrukljev z nadevom narejenim iz mletih orehov do polente s sirom in frike. Letos na Jestivalu kuha tudi ekipa kampa Koren.

Lahko pa se odločite in pri gostinskih ponudnikih poskusite Jestivalske menije, ki jih nudijo tudi še v prvem vikendu v oktobru. Restavracije, ki sodelujejo so: Gostišče jazbec, Hiša Polonka, Turistična kmetija Jelenov Breg pod Matajurjem, Restavracija Topli Val in Grill Restaurant Lipa.

Vrhunec letošnjega Jestivala bo večerni koncert Hamo & Tribute 2 Love

Program Jestival - Kobarid 2023:

11:00 Otvoritev Jestivala z dnevom Biosfernega območja Julijske Alpe
11:00 - 20:00 Tržnica izdelkov in pridelkov ter ponudba kulinaričnih dobrot
11:30 Nastop učencev OŠ Simona Gregorčiča Kobarid
12:00 Otroška predstava Mineštralala (Miškino gledališče)
12:45 Otroška delavnica Kreativčki (FulDoro)
13:00 - 15:30 Glasbeni nastop Ne joči pevec
14:00 - 14:30 Folklorna skupina Razor: nastop plesne, dramske ter pevske skupine
15:00 Delavnica polstenja za male in velike (MlekARTz)
15:00 - 18:00 Izmenjevalnica oblačil pred trgovino Reinkarmika

V okviru dneva biosfernega območja Julijske Alpe:

17:00 Vokalna skupina Gadičke
  › podelitev certifikatov znaka kakovosti Triglavskega Narodnega Parka, 2023
  › razglasitev ambasadorja biosfernega območja Julijske alpe, 2023
  › predstavitev razstave o vaških sirarnah (Latterie Turnarie)
17:30 Glasbeni nastop Lukavi Luka in Šmentane muhe
19:00 Večerni koncert: Hamo & Tribute 2 Love

Kampiranje v Kobaridu

Kobarid je znana kamping destinacija, saj imamo v bližini kraja kar tri zanimive kampe.

> Kamp Koren je odprt čez celo leto in ob urejenih parcelah omogoča tudi najem glamping hišic za 2 – 4 osebe in apartmajskih lesenih hiš za 4 +2 osebi. Kamp leži nad samo Sočo, od centra Kobarida je oddaljen 500 metrov.

Cena kampiranja za 2 osebi je v jeseni 23 € s kamping kartico in vključuje parcelo z elektriko. otroci 7-12 let doplačajo 7,50 € + turistična taksa.

Cena najema lesene hišice za dve osebi je 55 €, glamping hišice za 2 osebi pa stanejo 135 €, za 4 osebe pa 165 €, cena najema apartmajske hiše je 165 € za 4 osebe ali 210 € za 6 oseb. Doplačilo turistična taksa.

> Kamp Lazar je odprt od aprila do konca oktobra in je poznan po odlični gostinski ponudbi, predvsem po palačinkah. Lokacija je na drugi strani Soče od kampa Koren, ob parcelah pa omogočajo najem sob in apartmaja. Cena kampiranja za 2 osebi je 34 €, otroci 7-13 let doplačajo 8 € + taksa. Omogočajo tudi najem sobe ali apartmaja.

> Kamp Rut je od odprt od maja do začetka oktobra in je od mesta oddaljen 2 km. Gre za zelo miren kamp s prekrasnim pogledom na okoliške hribe. Cena jesenskega kampiranja za 2 osebi na parceli z elektriko je 30 € + taksa, otroci 7-14 let doplačajo 7 €.

Se vidimo na Jestivalu 2023 v Kobaridu - www.soca-valley.com