Zeleni kras – krasen svet čudes vabi na aktivne počitnice

Datum objave
Kategorija
Statistika

Destinacija kjer dejstva presenečajo! Zeleni kras je destinacija s svetovno pomembnimi zakladi naravnih čudes in zajema Primorsko notranjsko regijo, ter znotraj te občine Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka in Postojna. Preverili smo ponudbo in možnosti kampiranja ter obiska destinacije z avtodomom.

Poleg kraških jam – Postojnska, Planinska, Križna, Pivka in Črna jama, ki že dolgo privlačijo turiste, ima Zeleni kras še celo vrsto drugih podzemnih skrivnosti, ki jih odkrivamo lahko z izkušenimi lokalnimi vodniki ali pa vanje vstopimo v okviru vodenih tematskih programov in posebnih doživetij.

Zeleni kras je tudi del vplivnega območja reke Reke, najdaljše ponikalne reke v Sloveniji in je del sistema Škocjanskih jam.

Rakov Škocjan, dolina naravnih mostov med Postojno in Uncem, je med najstarejšimi slovenskimi krajinskimi parki. Presihajoča jezera in reke, ki poniknejo v podzemlje, so najopaznejši del površja te pokrajine.

Zeleni kras nudi veliko možnosti za aktivno preživljanje počitnic z različnimi aktivnostmi, od pohodništva, kolesarjenja, jahanja, pa tudi veslanja po Cerkniškem jezeru, seveda ko »jezeru je«.

Za ljubitelje pohodništva omenimo daljinsko pot Via Dinarica, ki se prične na Nanosu in se vije po celotni destinaciji vse do Babnega polja, od koder se nadaljuje na Hrvaško in naprej, vse do juga Albanije. Druga pohodniška pot je Velika Krpanova pot, ki je po novem krožna 110 km dolga pohodniška pot od Pivke do Loške doline, Slivnice, Rakovega Škocjana, Postojne in Pivke. Vzporedno poteka tudi kolesarska trasa.

Zeleni kras je dežela edinstvenih doživetij. Tu, kjer je doma medved in kjer prvinski snežniški gozdovi ponujajo zavetje volkovom in risom, lahko izkusimo, kako so se ljudje naučili sobivati z naravo. Predvsem pa se lahko odpravimo na posebno izkušnjo in doživetje, na opazovanje medveda v njegovem naravnem okolju.

Postojna  - rojstno mesto zmajevih mladičkov

Postojna sicer nima kampa v bližini mesta, ima pa pri Postojnski jami urejeno parkirišče za avtodome, pri Pivki jami pa še manjši kamp. V Razdrtem je tudi manjši kamp Mirjam, ki ima prostora za 10 avtodomov ali prikolic ter dodatno še za 10 šotorov. Je odlično izhodišče za pohod na Nanos, pričetek daljinske pohodniške poti Via Dinarica ali pa družinski za kolesarski izlet do Predjamskega gradu.

V Postojni vam priporočamo, da obiščete Notranjski muzej s predjamskim zakladom, Sovič z novo urejeno Borojevičevo sprehajalno potjo in razgledno ploščadjo, Planinsko polje s Planinsko jamo in dvorcem Haasbeg ter se zapeljite s podzemeljskim vlakcem na občudovanje kapnikov v svetovno znano Postojnsko jamo.

Po ogledu jame si oglejte tudi razstavo EXPO Postojnska jama kras ter Proteusovo jamo z Vivarijem, priporočamo pa, da se zapeljete še do Predjamskega gradu, kjer so tudi snemali prizore v tretji sezoni Netflixove serije The Witcher.

Pri parku Postojnska jama, le 250 metrov od vhoda v Postojnsko jamo, se nahaja sodobno opremljeno parkirišče za 20 avtodomov. Omogočena je oskrba z vodo (pozimi je voda zaprta) in elektriko (16 A), odtok za sivo vodo in praznjenje kaset s fekalijami.

Za ljubitelje kolesarjenja je v okolici Postojne tudi veliko kolesarskih poti, od katerih so nekatere zelo primerne tudi za družine. Pripravili so odlične kolesarske zemljevide, tako da boste lahko planirali izlet.

Kampi in postajališča za avtodome v okolici Postojne:

PZA Postojnska jama: www.postojnska-jama.eu

Kamp Pivka jama: www.camping-postojna.com

Kamp Mirjam Razdrto: www.mirjam.si

Pivka – destinacija za družine, ki želijo sodobna doživetja

Park vojaške zgodovine

Pivka turiste vabi v moderno urejen muzej, kjer so razstavljena številna vojaška vozila, tanki, letala, helikopterji in tudi zgodovina osamosvojitve Slovenije.

V Parku vojaške zgodovine je kar nekaj novih eksponatov, kot sta čoln in helikopter slovenske policije, najbolj priljubljeni dogodivščini pa sta ogled notranjosti podmornice in letenje na simulatorju letala MiG-21 (potrebna predhodna rezervacija termina).

Po Parku vojaške zgodovine se lahko sprehodite tudi s pomočjo nove mobilne aplikacije Vitezov izziv, ki vas skozi različne naloge in vprašanja vodi po muzeju.

Ob muzeju je tudi urejeno postajališče za avtodome Pivka - v ceni parkiranja je vključena vstopnica za muzej za eno osebo, imetniki Avtokampi kartice imajo 15% popust pri nakupu vstopnic.

Zanimivo je tudi sodelovanje Trio kraških znamenitosti, v katero so vključeni Park Škocjanske jame, Park vojaške zgodovine Pivka in Kobilarna Lipica, ki prinaša dodatne ugodnosti za obiskovalce – priznajo 25% popust vsem, ki jih bodo obiskali z manj kot tri mesece staro vstopnico drugega partnerja.

​Dvorec Ravne

Aplikacija "Pozabljeni zaklad dvorca Ravne", ki si jo uporabniki lahko naložijo s skeniranjem QR kode na tabli pred dvorcem Ravne, omogoča, da si obiskovalci ogledajo tudi kako je dvorec izgledal v preteklosti (3D modeli), v dveh zgodovinskih obdobjih. Vsak od pogledov je opremljen z dodatnimi informacijami za boljšo predstavo o nekdanji mogočni podobi graščine.

Na koncu odkrivanja preteklosti dvorca, uporabniki prejmejo nagrado – vstopnico za obisk Notranjskega muzeja v Postojni.

Center velikih zveri DINA v Pivki

V Sloveniji od velikih zveri živijo rjavi medved, volk in evrazijski ris. V preteklosti so populacije teh vrst velikih zveri zaradi posledic človeške dejavnosti utrpele drastično zmanjšanje. V zadnjih desetletjih pa je zaradi porasta njihovega plena, povečanja gozdnih površin ter ugodne zakonodaje prišlo do izboljšanja stanja teh vrst.

Center o velikih zvereh DINA Pivka je središče zbiranja in podajanja informacij o pomenu ohranjanja velikih zveri, njihovi biologiji in ekosistemski vlogi. Na tehnološko napreden način (navidezna resničnost) ozavešča o težavah in rešitvah za uspešno sobivanje človeka z velikimi zvermi.

Krajinski park pivških presihajočih jezer

Eco muzej je trenutno zaprt (predvidoma do jeseni 2023) zaradi obnove in širitve. Je pa na področju parka možno uporabljati mobilno aplikacijo Pivka Lakes, ki omogoča interpretativno vodenje in usmerjanje v Krajinskem parku Pivška presihajoča jezera.

Na aplikaciji je sedem tematskih poti po krajinskem parku Pivška presihajoča jezera, ki obiskovalca usmerjajo in opozarjajo na zanimive točke, rastline in živali, na ogled so tudi urejene pohodniške poti.

Kampi in postajališča za avtodome v občini Pivka:

PZA Park vojaške zgodovine Pivka
Kamp Plana
Kamp Na meji
THE SUNRISEHILL Glamping

Ilirska Bistrica – v srcu matere narave

Ilirska Bistrica ni samo kraj na poti proti Kvarnerju, ampak nudi tudi zanimive oglede, predvsem pa lepo urejene kolesarske poti. Priporočamo vam, da si v centru kraja ogledate Hodnikov mlin, kjer je tudi obnovljen muzej čebelarstva, med strugama Bistrice in Sušca pa vas pot vodi do slapa Sušec in ostankov Gradine – domnevno stare utrdbe Bistrica.

Za kolesarje priporočamo izlet do 10 km oddaljenega gradu Grad Prem, kjer so lani obogatili ponudbo z »escape castle« pustolovščino. Gre za izvirno adrenalinsko »escape« pustolovščino, v kateri igralci v skupini 2 do 5 oseb skozi igro spoznavajo zgodovino gradu, resnične zgodbe, osebe, mite ter legende, povezane z gradom Prem – ob vsem tem pa se še izvrstno zabavajo.

Obisk gradu lahko združite z obiskom Kettejeve spominske sobe, kjer se je rodil predstavnik slovenske moderne.

Za še več kolesarskih užitkov si lahko tudi izposodite električno kolo (za odrasle in otroke) ter se zapeljete do Brkinov ali pa proti Sviščakom in Mašunu. Spisek kolesarskih poti okoli Ilirske Bistrice >>

Pohodniki pa radi obiščejo 1.796 m visok Snežnik, do katerega vodi več poti, najbolj priljubljena pa je tista s Sviščakov, od koder vas čaka še dve uri hoje do - pohodništvo v okolici Ilirske Bistrice

Postajališča za avtodome v občini Ilirski Bistrici:

Restavracija Danilo - Hiša Primc - Ilirska Bistrica

Penzion Patrik - Hrušica, Podgrad

Cerknica – očarljiva pokrajina največjega presihajočega jezera

Cerkniško jezero je bilo v zadnjih dveh letih odlično obiskano tudi zaradi novih postajališč za avtodome in dveh manjših kampov, ki sta urejena v bližini.

Odlična destinacija tudi samo za vikend pobeg v naravno okolje in raziskovanje največjega presihajočega jezera pri nas. Priporočamo kolesarski izlet okoli jezera, ki je primeren tudi za otroke in obisk muzeja v vasi Dolenje jezero z maketo jezera, kjer nazorno prikažejo kako se Cerkniško jezero ob deževju napolni in v sušnem obdobju izprazni.

Za otroke je zelo zanimiva Jezerska dogodivščina, ki vas popelje po tematski poti Drvošec. Čakajo vas zanimive naloge, izzivi in uganke, povodni mož pa vam bo razkril še nekaj skrivnosti Cerkniškega jezera.​

Ne pozabite v bližini obiskati še Rakov Škocjan, kjer boste videli Mali in Veliki naravni most, ter se povzpeti na Slivnico, od koder boste imeli prekrasen pogled na dolino in Javornike.

V bližini je tudi zelo zanimiva Križna jama, ki nudi posebno izkušnjo za otroke, saj obiskovalci dobijo svojo lučko in škornje za obisk jame, ki sicer ni osvetljena. Videli boste lobanjo jamskega medveda, ob koncu pa vas vodnik s čolnom zapelje po podzemnem jezeru.

Na Cerkniškem jezeru ob vikendih pripravijo enodnevne tematske program npr. šola preživetja v naravi, odkrivanje skrivnosti cerkniškega jezera, organizirane pohodne, kolesarjenja, veslanje po jezeru. Aktualen spisek dogodkov je objavljen na spletni strani Notranjskega parka > www.notranjski-park.si

Kampi in postajališča za avtodome v občini Cerknica:

PZA - Gostilna in pizzerija Pri Stani - Žerovnica

PZA in KAMPING - turistična kmetija Tekavča ograda - Lipsenj

PZA - Gostišče En Krajcar - Podskrajnik

PZA - Turistična kmetija Logar - Žerovnica

PZA & Kamp Knap - Cerknica

Bloke in Loška dolina - turistična destinacija za celo leto

Ta del Notranjske sicer poznamo po vremenskih podatkih o mrzlih zimskih jutrih, kar pa pomeni, da je tudi v vročih poletih mesecih bolj prijetno tudi za kakšen aktiven vikend. Ob urejenem glampingu Bloke imajo tudi postajališče za avtodome, od letos pa tudi manjši ekološki kamp v bližini gradu Snežnik.

Že nekaj let je center turističnega dogajanja Bloško jezero, ki je tudi odlično izhodišče za kolesarske izlete. V bližini jezera je urejen Glamping Bloke, kje gostje lahko prespijo v lepo urejenih lesenih hišicah in sobah. Zakonca Martina in Janez vsak s svojim talentom in energijo dodajata k prisrčnosti glamping ponudbe. Janez skrbi za vse lesene postavitve v glamping naselju in Bloškem jezeru (hiške, jacuzzi, gugalnice, igrala, vrtički, medvedi, ograje, gozdni možje itd.), Martina pa s svojo energičnostjo vodi glamp in okrepčevalnico Brunarica ob jezeru.

V bližnji Novi vasi je na ogled tudi stalna razstava Muzej Bloški smučar.

Loška dolina je samo nekaj minut vožnje oddaljena od Blok. Najbolj znan prebivalec je zagotovo rjavi medved, ki živi v prostranih gozdovih Notranjske. Priporočamo vam, da  si rezervirate termin za opazovanje medvedov, ko vas izkušeni vodniki popeljejo do opazovalnice, kjer boste v tišini opazovali medvede.

V neposredni bližini gradu Snežnik je urejena tematska učna pot po sledeh živali, ki jih lahko občudujejo tudi slepi in slabovidni. V Loški dolini razvijajo dostopni turizem, prilagojen gibalno oviranim osebam. Tu je tudi hostel, ki je bil kot prvi v Sloveniji v celoti prilagojen potrebam gibalno oviranih oseb.

Loška dolina je odlično izhodišče tudi za kolesarske izlete npr. proti Babnemu Polju, Loškemu Potoku ali proti Snežniku.

Udeležite se lahko tudi posebnih doživetij, ki jih organizira Javni zavod Snežnik iz Loške doline v sodelovanju z lokalnimi ponudniki storitev.

Letos v Loški dolini dobijo tudi prvi manjši kamp, ki bo namenjen predvsem šotoristom in gostom z vani, ki so ljubitelji lepe narave. Gre za kamp Beli gaber, ki je samo 1 km oddaljen od gradu Snežnik.

V Starem trgu pri Ložu je urjeno postajališče za avtodome, kjer je možna popolna oskrba počitniških vozil.

#ifeelslovenia

#zelenikras

#mojaslovenija