Zaživel je spletni portal avtokampi.si - 1.4.2008

Datum objave
Kategorija
Statistika

V zadnjih letih je kamp turizem v ponovnem vzponu. Če so pred dvajsetimi leti hodili v kampe predvsem ljudje, ki so dopust preživljali v t.i. sindikalnih prikolicah, pa v zadnjih letih v kampe hodijo gosti, ki si želijo počitnice preživeti blizu narave, ob morju, nekateri v miru mediteranskih gozdov, drugi aktivno s športnimi aktivnostmi. V Evropi je po zadnjih podatkih okoli 27 milijonov ljudi, ki redno preživljajo dopust v kampih, od tega jih vsaj 15 milijonov potuje v tujino. Samo v Franciji je več kot 11.000 kampov, v Italiji 2.400, Nemčiji 2.200 in Španiji 1.200 kampov.

V zadnjih letih je kamp turizem v ponovnem vzponu. Če so pred dvajsetimi leti hodili v kampe predvsem ljudje, ki so dopust preživljali v t.i. sindikalnih prikolicah, pa v zadnjih letih v kampe hodijo gosti, ki si želijo počitnice preživeti blizu narave, ob morju, nekateri v miru mediteranskih gozdov, drugi aktivno s športnimi aktivnostmi. V Evropi je po zadnjih podatkih okoli 27 milijonov ljudi, ki redno preživljajo dopust v kampih, od tega jih vsaj 15 milijonov potuje v tujino. Samo v Franciji je več kot 11.000 kampov, v Italiji 2.400, Nemčiji 2.200 in Španiji 1.200 kampov.

Kampi se vse pogosteje prenavljajo, izboljšujejo se sanitarni objekti, dodajajo se mobilne hiše, ki so večinoma že opremljene s kuhinjo, kopalnico in seveda klimatsko napravo. V skorajda vseh kampih je sedaj že trgovina, restavracija, lokali na sami plaži, prodajalne kruha in peciva, za otroke se gradijo posebna igrišča ali pa organizira celodnevna animacija. Vse pogosteje imajo kampi za goste omogočeno povezavo do interneta. Seveda so kampi idealna mesta za vse, ki želijo biti tudi na dopustu aktivni. Samo v kampih lahko turisti na enem mestu najdejo igrišča za tenis, odbojko, nogomet, košarko, namizni tenis, mini golf, izposojo koles, kanujev, čolnov, vodnih skuterjev in podobno.

Ker vse več ljudi išče informacije o kampih, cenah nočitev, njihovi ponudbi in lokacijah, smo za vas pripravili nov spletni portal www.avtokampi.si kjer boste našli vse potrebne podatke o kampih v Sloveniji, na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini in Črni gori. Seveda lahko pri oblikovanje spletne strani sodelujete tudi vi, z ocenjevanjem kampov, dodajanjem komentarjev, ker pa se zavedamo, da nismo zajeli vseh kampov ter da se opremljenost kampov stalno spreminja, vas naprošamo, da nam na naš email: avtokampi@gmail.com pošljete nove lokacije kampov ali spremembe v posameznih kampih.

Slovenski kampi
so nekako razdeljeni na tri sklope: kampi ob morju, kampi ob rekah in kampi ob termah. Pri tujcih so zelo priljubljeni kampi v zgornjem Posočju kjer so v kampih pravi adrenalinski centri s ponudbo raftinga, vožnje s kanuji, kajaki, soteskanja, jadralnega padalstva, gorskega kolesarjenja, jahanja konj in pohodništva. Vendar zaenkrat drži primat najboljšega slovenskega kampa še vedno kamp Šobec. Skupaj s kampom Bled sta edina, ki imata pet zvezdic. Na lanskem tekmovanju Turistične zveze Slovenije Moja dežela – lepa in gostoljubna je med večjimi kampi prvo mesto zasedel kamp Šobec, drugega Turistično naselje Pivka Jama, tretjega pa velenjski kamp Jezero. Med srednjimi kampi je zmagal kamp Bled, drugi je bil kamp Terme Čatež in tretji kamp Ljubljana Resort. V kategoriji manjših kampov je bil najboljši kamp Trnovc iz Zgornjih Dupelj, sledi kamp Koren iz Kobarida in Dolina iz Prebolda.

Na Hrvaškem so vsi pomembnejši kampi ob jadranski obali. Skupaj ima Hrvaška več kot 700 kampov, vendar je okoli 500 mini kampov, ostalih 200 pa je večjih kampov, katerih podatke smo zajeli tudi na naši spletni strani. V zadnjih treh letih je bila večina kampov v Istri in Kvarnerju prenovljenih, tudi v Dalmaciji je ponudba kampov vsako leto boljša. Vrhunec ponudbe je postavitev mobilnih hiš, ki imajo večinoma najboljšo lokacijo tik ob morju in so popolnoma opremljen, včasih celo bolje kot kakšni dragi apartmaji. Tudi slovenski proizvajalec mobilnih hiš Adria Mobil ima v desetih kampih na Hrvaškem postavljene svoje vasice. Nekateri hrvaški kampi spadajo v sam vrh evropskih kampov, za kar je devet kampov za lansko sezono prejelo posebne nagrade nemškega avtokluba ADAC. To so bili kampi: Kanegra, Stella Maris, Finida, Park Umag, Solaris v Poreču, Poljana na Malem Lošinju in kamp Vira na Hvaru. Kamp Zaton pri Zadru je bil že drugo leto zapored proglašen za „ADAC SuperPlatz“, ki je nagrada za odličnost na vseh področjih in jo je v letu 2007 prejelo le 71 evropskih kampov. Kamp Slatina na otoku Cres pa je dobil posebno nagrado za nov projekt harmonizacije bivanja gostov s psom in gostov brez domačega ljubljenčka.

V Črni gori je po zadnjih podatkih kar 43 kampov, vendar je največji problem, da je kamp turizem še vedno v senci hotelskega turizma. V bodoče pričakujejo, da bodo ustanovili posebno kamping združenje, ki bo zadolženo za promocijo in pomoč pri pridobivanju investicij za posodobitev objektov. Eden največjih kampov v Črni gori je kamp Crvena glavica, ki leži ob morju pri Sv. Štefanu. Kamp lahko sprejme do 2000 kamp prikolic in šotorov. V bližini Herceg Novog je kamp Zelenika z 80 parcelami, ki imajo možnost priključka na elektriko in vodo. V Boki Kotorski se nahajata kampa Stoliv in Morinj, ki se nahajat v istoimenskih krajih in imata po 20 parcel, kamp Oliva v kraju Radovici ima 10 parcel, blizu kraja Tivat pa je kamp Lovčen, ki ima prostor za 30 enot. Na območju Ulcinja se nahaja kamp Neptun na Veliki plaži, ki ima prostor za 1200 enot oz. 3000 gostov. V zalivu Valdanos nedaleč od Ulcinja je istoimenski kamp, ki sprejme do 600 ljudi. Na izlivu reke Bojane v morje se nahaja naturistični kamp Ada Bojana s 500 parcelami in urejenimi igrišči za odbojko, tenis in seveda številnimi možnostmi vodnih športov, predvsem deskanja na vodi in kajtanja. Na plažah Budve se nahajajo kampi Anton s 30 prikolicami, kamp Budva, kamp Jaz, ki ima kapaciteto 100 parcel in Buljarica z 200 parcelami. Ob robu plaže Buljarica se nahaja tudi kamp Maslina s 250 parcelami, kampa Oliva v Budvi in Avala v Bečičih pa sta od plaže oddaljena 300 metrov. V notranjosti Črne gore se kampi nahajajo predvsem na območju nacionalnega parka Durmitor, kjer so trije kampi: Sušica, Brštanovica in Razvršje, na sami meji z BiH v dolini reke Tare pa je tudi kamp Grab. V vseh teh kampih je ponudba usmerjena v avanturistične športe npr. rafting, soteskanje, gorsko kolesarjenje…

Tudi v Bosni  in Hercegovini se na področju kampov obetajo boljši časi. Trenutno je registriranih okoli 40 kampov, od tega je 22 kampov nekoliko večjih, postali pa so mini kampi. Večina bolje opremljenih kampov se nahaja ob rekah Una, Sutjeska, Tara in Drina ter obalah nekaterih jezer. V glavne mestu Sarajevu je kamp Oaza, ki se nahaja v sklopu turističnega kompleksa na Ilidži, ki je od središča mesta oddaljen 10 km. Kamp Zemo pa dopolnjuje ponudbo znanega romarsko svetišče Međugorje.