Zadihati in ohladiti se na Bovško!

Datum objave
Kategorija
Statistika

Severno-zahodni del Slovenije z dolino Trente in s središčem v Bovcu v zadnjem času postaja turistično bolj in bolj zanimiv. Kljub temu, mogoče zaradi slabše cestne povezave, ponuja v glavni sezoni še ogromno aktivnosti in precej samotnih kotičkov, kjer se boste naužili svežega zraka in napolnili svoje 'baterije'. Ena takih aktivnosti je prav gotovo tudi kampiranje, saj je zbujanje ob zvokih Soče lahko primerljivo s kakšno udobno hotelsko sobo in šumom morja.

Severno-zahodni del Slovenije z dolino Trente in s središčem v Bovcu v zadnjem času postaja turistično bolj in bolj zanimiv. Kljub temu, mogoče zaradi slabše cestne povezave, ponuja v glavni sezoni še ogromno aktivnosti in precej samotnih kotičkov, kjer se boste naužili svežega zraka in napolnili slika.asp?slika=597svoje 'baterije'. Ena takih aktivnosti je prav gotovo tudi kampiranje, saj je zbujanje ob zvokih Soče lahko primerljivo s kakšno udobno hotelsko sobo in šumom morja.

Za Bovec z okolico pravijo, da brez dvoma vsak obiskovalec naše nekaj zase. Tako se lahko odločite za adrenalinske športe, raziskujte neokrnjeno naravo ali spoznavate bogato kulturno dediščino, saj je to križišče slovanske, germanske in romanske kulture. Še posebej poleti je dobrodošlo križanje alpske in sredozemske klime, zaradi katere boste veliko lažje zadihali v vročih dneh.

Med naravnimi znamenitostmi je prav gotovo najbolj navdušujoča Soča. S svojo turkizno zeleno barvo, prijetno hladno temperaturo in manjšimi plažami z okroglimi kamenčki je odlična alternativa polnim plažam ob morju. Prav tako ne smete zamuditi malih in velikih korit Soče, kjer je Soča obrusila stene in teče tudi na 15m globine. Najlepše si jih ogledate, če si izposodite kajak in jih kar preveslate ali se slika.asp?slika=1866odločite za rafting, kjer boste spoznali še bolj divjo plat te znamenite reke, ki jo v knjigi Zbogom orožje opeva tudi znameniti dobitnik Nobelove nagrade, Ernest Hemingway. Seveda pa jo dodobra lahko spoznate tudi s prostim potapljanjem (snorkljanjem), soteskanjem, plavanjem ali z rečnim bobom. Ena izmed možnosti je tudi brezplačno vodenje po Soški poti od Izvira Soče do Loga v Trenti, kjer vas bodo posebej opozorili na geološke posebnosti Julijskih Alp.

Ta del Slovenije spada tudi v Triglavski Narodni park, ki se lahko pohvali z vrhovi, ki segajo tudi do 2000m nad morje. Tako se lahko podate na različno zahtevne kolesarske ture, sprehode, obiščete Krnska jezera, osvojite Mangart, Vršič ali Predel ali pa se odločite za adrenalinski spust s kolesom s Kanina. Prav tako se lahko odločite za prosto plezanje, ježo konjev v Trnovem, paitball ali jadralno padalstvo.

Vam pa vsekakor ne bo dolgčas, tudi če niste največji športni navdušenec. Lahko se odpravite po poteh soške fronte, poiščete ostanke utrdb in bunkerjev, kaverne in strelske jarke, vsekakor pa ne smete izpustit trdnjave Kluže, kjer že od leta 1613 stoji kamnita trdnjava. Ali pa se udeležite kakšne prireditve npr.  v nedeljo, 11. julija, bo potekala športna prireditev: Slovenija kolesari na Bovškem, v soboto, 17. julija vam priporočamo, da obiščete tradicionalne kmečke igre, kjer boste lahko poizkusili kulinarične specialitete bovške, spoznali etnološke posebnosti tega področja ter celo tekmovali v kmečkih opravilih in se potegovali za 'kerelca' kmečkih iger. Seveda pa ne bosta manjkala niti živa glasba niti srečelov. Podobno zanimivo bo tudi 24. julija na Trentarskem sejmu, kjer boste lahko degustirali ekološke pridelke okoliških kmetij, otroci bodo uživali v delavnici izdelovanje glinenih izdelkov, proti večeru pa boste lahko skupaj zaplesali ob zvokih različnih etno glasbenikov.slika.asp?slika=599

Da boste primerno zaokrožili in doživeli vaš počitniški oddih, se odločite za kampiranje v enem izmed 12 kampov, ki jih najdete okoli Bovca, Soče in Trente. Izbirate lahko med eko kampom, kjer za njegovo delovanje uporabljajo samo naravne materiale, manjšim kampom npr. kamp Trenta ali malo večjim kampom Polovnik, ki vam nudi vso udobje modernega kampiranja. Več informacij o kampih dobite na spodnjih povezavah ali pa v kratkem potopisu po kampih v Bovcu in okolici iz leta 2009, ko smo obiskali vse omenjene kampe.

Kampi v okolici Bovca, Soče in Trente: Turistične informacije in podatki o prireditvah:
Športni centri: