Turisti lahko brez karantene vstopajo v Slovenijo s potrjeno rezervacijo

Datum objave
Kategorija
Statistika

Slovenska vlada je v ponedeljek, 25.5. sprejela spremembo odloka ukrepih na mejnih prehodih in turistom iz držav EU dovolila vstop v Slovenijo ob predložitvi potrdila o rezervaciji v hotelu, kampu ali apartmaju brez 14 dnevne karantene. Vstop je dovoljen tudi lastnikom nepremičnin in plovil.

Odlok še vedno določa, da lahko v Slovenijo brez 14 dnevne karantene vstopajo državljani Slovenije in državljani EU, ki imajo stalno ali začasno prebivališče v Sloveniji. Vse ostale osebe morajo v karanteno, vendar pa obstaja tudi nekaj izjem, ki veljajo za državljane EU, ki nimajo stalnega ali začasnega prebivališča pri nas.

Za turiste je najbolj pomembna izjema potrjena rezervacija namestitve v Sloveniji. Z njo lahko vstopi v Slovenijo vsak turist iz držav EU ali drugih držav schengenskega območja, kjer ima stalno ali vsaj začasno bivanje, brez da bi šel v karanteno. Tako lahko turisti iz Nemčije, Avstrije, Češke, Italije, Madžarske… sedaj nemoteno pridejo k nam na počitnice.

V kampu, hotelu ali apartmaju v Sloveniji morajo pred prihodom uredil rezervacijo in s strani ponudnika dobiti potrdilo o rezervaciji z imeni gostov. To potrdilo turist pokaže na meji oz. ob policijski kontroli.

Hrvaška je na posebnem NIJZ spisku držav z dobrim epidemiološkim stanjem, zato njihovi državljani za vstop v Slovenijo ne potrebujejo dodatnih dokumentov.

Izjeme pri prehodu meje za državljane EU, katerim ni potrebno v karanteno so:

-    potrjena rezervacija v namestitvi v Sloveniji

-    tranzitni promet potnikov iz EU, ki v istem dnevu potujejo čez Slovenijo v drugo državo

-    oseba in ožji družinski člani, ki imajo v Sloveniji v lastništvu nepremičnino, registrirano letalo ali plovilo

-    čezmejni delavci

-    vozniki tovornih vozil v tranzitu oz. na poti v Slovenijo

-    diplomati, policisti, pripadniki služb zaščite in reševanja …

-    osebi, ki ima v Sloveniji zdravstveni poseg

-    osebi, ki je vključena v vzgojo, izobraževanje in znanstveno raziskovanje

-    osebe, ki imajo zemljišča na obeh straneh državne meje

-    osebe, ki se udeležijo pogreb bližnjega sorodnika

-    osebe, ki prehaja mejo iz družinskih razlogov zaradi vzdrževanja stikov z ožjimi družinskimi člani in se vrača čez mejo v istem dnevu

-    oseba, ki je bližnji sorodnik državljana Slovenije oz. živi z njim v skupnem gospodinjstvu in ima stalno ali začasno prebivališče v državi EU.

Za osebe, ki prihajajo iz tretjih držav še vedno velja, da se pri vstopu v Slovenijo odredi 14 dnevna karantena na naslovu, kjer bo nastanjena. Izjema so diplomati, vozniki v mednarodnem prometu na poti v oz. skozi Slovenijo, pripadnike služb zaščite in reševanja, oseb, ki imajo v Sloveniji načrtovane zdravstvene preglede ali sodelujejo v izobraževalnem procesu ter tranzitne potnike, ki v enem dnevu prevozijo v istem dnevu.