AMZS organizira tečaj varne vožnje za voznike avtodomov in počitniških prikolic

Datum objave
Kategorija
Statistika

AMZS v svojem Centru varne vožnje na Vranskem že vrsto let izvaja tudi tečaje, ki so prilagojeni voznikom avtodomov. Vožnja avtodoma se v marsičem razlikuje od vožnje običajnega vozila, saj je avtodom težji, daljši in tudi višji. Zaradi velikega zanimanja so pri AMZS pripravili tudi tečaj za vleko počitniške prikolice. Prijavite se na tečaje varne vožnje, ki bodo potekali aprila in maja 2024.

Pričenja se sezona popotovanj z avtodomi in počitniškimi prikolicami in v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem bodo ponovno pripravili edinstven tečaj varne vožnje avtodoma, dodatno pa tudi tečaj posebej za lastnike počitniških prikolic.

Namenjen je voznikom avtodomov in tudi vleki počitniških prikolic, ki bi bili radi s svojimi »hišami na kolesih« še bolj varni,

> Celodnevni tečaj varne vožnje avtodoma bo potekal v petek, 5. aprila, in v nedeljo, 28. aprila, od 8. ure naprej.

> Celodnevni tečaj varne vožnje vleke počitniške prikolice bo potekal v nedeljo, 21. aprila, od 9.30 ure naprej (že polno zaseden termin) in v ponedeljek, 6. maja ob 8. uri.

Center varne vožnje na Vranskem je najbolje opremljen takšen center pri nas, ki omogoča varno izvedbo praktičnih vaj, ki jih opravljate s svojim vozilom. Tečaje za avtodome pri AMZS opravljajo že več kot 10 let v želji.

Avtodomarji in v zadnjih letih tudi vse več lastniki počitniških prikolic na svojih popotovanjih običajno prevozijo veliko kilometrov po avtocestah, mestnih središčih ali gorskih prelazih in se pogosto srečujejo z različnimi nevarnimi situacijami.

Vožnja avtodoma se kar precej razlikuje od vožnje običajnega osebnega vozila. Največji težavi sta teža in velikost vozila, ki od voznika zahtevata dodatna znanja.

Podobno je z vleko počitniške prikolice, kjer pa so še druge "pasti" od samega priklopa prikolice, do varnega zaviranja in nevarnega zanašanja prikolice.

Na tečaju varne vožnje avtodoma ali počitniške prikolice so udeleženci v varnih rokah izkušenih AMZS inštruktorjev, ki vas bodo naučili prepoznati nevarne situacije in pravilne tehnike izogibanja oviram. Na raznolikih voznih površinah se tečajniki naučijo učinkovito zavirati in hkrati ugotovijo kako na zavorno pot vplivata teža vozila in pnevmatike.

Najprej se tečajniki v teoretičnem delu seznanijo z osnovami lastnega vozila, spoznajo pogoje za vožnjo, kako pravilno načrtovati vožnjo, pritrditi in označiti tovor, spoznajo nevarnosti preobtežitve avtodoma ali počitniške prikolice in tehnike vožnje.

Sledi praktični del tečaja, ki se izvaja na poligonu varne vožnje opremljenim z vodnimi ovirani in drsečimi podlagami. Te omogočajo realistično ponazoritev situacij, ki se pogosto pripetijo v vsakdanjem prometu, udeleženci pa s svojimi avtodomi in prikolicami spoznajo pravilne tehnike zaviranja na različnih podlagah, pravilno izpeljavo ovinkov, kako se izogniti oviri na cesti in kaj storiti, ko pride do zanašanja avtodoma.

V času izvajanja praktičnih vaj so tečajniki po radijski vezi povezani z inštruktorjem.

Prednost takšnega tečaja je tudi v temu, da se udeleženci lahko z inštruktorjem pogovorijo o različnih situacijah, ki so jih že doživeli na cestah na svojih popotovanjih in kako pravilno ukrepati.

Cena celodnevnega tečaja varne vožnje avtodoma ali počitniške prikolice je 215 €, člani AMZS pa imajo od 20 do 30 % popusta. Omogočajo tudi nakup darilnih bonov.

Več informacij o samem tečaju lahko dobite na spletni strani www.amzs.si ali pa direktno v AMZS centru varne vožnje Vransko na tel. št. 080 26 36 ali mailu cvv@amzs.si.