Kolesarska pot Štrekna povezuje Velenje in Dravograd - otvoritev novega odseka

Datum objave
Kategorija
Statistika

Kolesarska pot Štrekna poteka po opuščeni trasi nekdanje železniške proge. Že nekaj let je odprt odsek poti od Gornjega Doliča do Slovenj Gradca in Dravograda, v torek, 21. maja, pa bodo slovesno odprli še zadnji 9,4 kilometrov dolg odsek Velenje – Gornji Dolič, ki poteka skozi sotesko Huda luknja. V soboto, 18. maja, bo potekal tudi 3. dan ljubiteljske kulture na Štrekni. Objavljamo fotografije in video posnetek novega odseka kolesarske poti.

Kolesarska pot Štrekna bo po novem skupno dolga 35 kilometrov. Gre za lepo urejeno in od glavne ceste ločeno kolesarsko pot, ki je zelo primerna za družinsko kolesarjenje. V poletnih mesecih na tej relaciji vozi tudi avtobus s prikolico za prevoz koles, tako da se lahko vrnete na izhodišče.

Po odprtju novega dela Štrekne bo v celoti povezana pot med Velenjem in Dravogradom, če pa ostane še kaj moči, je kolesarska pot urejena tudi še 10 km na avstrijsko stran do kopalnega jezera ob reki Dravi v kraju Labot / Lavamünd.

Pri Dravogradu se lahko priključite tudi na Dravsko kolesarsko pot proti Radljam ob Dravi in Mariboru.

Štrekna je v celoti asfaltirana kolesarska  pot, ki se iz Velenja (nadmorska višina 411 m) počasi vzpenja proti Mislinji (590 m), potem pa se na 25,5 km dolgi trasi počasi spušča proti Slovenj Gradcu in Dravogradu (341 m).

Začetek kolesarske poti Štrekna je v kraju Selo pri Velenju (lokacija), za kampiste pa bo najbolje pričeti kolesarjenje kar v lepo urejenem kampu Velenje, kjer tudi omogočajo najem koles.

Novi odsek kolesarske poti od Velenja do Mislinje (9,4 km) poteka skozi štiri predore in čez štiri nadvoze, ki kolesarja vodijo ob in nad glavno cesto.

​Ob poti so uredili tudi nekaj postajališč s klopmi in mizami ter informativnimi tablami, kjer se lahko ustavite in dobite dodatne informacije o poti in železnici, ki je nekoč potekala po tej trasi.

Stari odsek Štrekne od Gornjega Doliča do Dravograda je prav tako prijeten za vožnjo, še posebej v smeri Koroške, saj je vzpona samo nekaj 100 metrov na začetku poti do Mislinje, potem pa sledi prijetna ura in pol kolesarjenja proti Dravogradu.

V Turiški vasi je tik ob poti urejen gibalni park z lesenimi napravami, tako da se lahko ustavite in naredite kakšno vajo. Sicer pa pot proti Šmartnem pri Slovenj Gradu poteka tudi skozi nasade hmelja.

Štrekna bus bo v letu 2024 vozil vsako soboto in nedeljo med 6. 7. in 29. 9. ter tudi na praznični dan 15. 8. Gre za 30 sedežni avtobus, ki je dodatno opremljen s prikolico za 16 koles. Iz Velenja vozi ob 8.00 in 15.35, iz Dravograda pa ob 10.04 in 17.34. Cena voženj zaradi popustov, ki so še vedno v veljavi tekom vikendov, ostaja enaka 1,3 € na osebo za vse relacije na trasi Štrekna busa, tudi čezmejno do Avstrije. Prevoz koles je brezplačen.

Za kolesarje, ki pridejo do Štrekne z avtodomom, je urejen camper stop v Slovenj Gradcu, dodatno pa je tudi na Kopah urejen camper stop, tako da lahko še podaljšate bivanje.

Manjši kamp Labot / Lavamünd je urejen tudi na avstrijski strani pri jezeru, kjer je na voljo okoli 25 urejenih parcel.