Spremembe ob vstopu Hrvaške v Evropsko unijo in informacije o gradnji avtocest

Datum objave
Kategorija
Statistika

Hrvaška je 1. julija 2013 vstopila v Evropsko unijo in zbrali smo nekaj informacij o novostih, ki zadevajo tudi vse turiste, ki bodo dopust preživeli na Hrvaškem.

Ekipa Avtokampi.si čestita vsem hrvaškim državljanom ob vstopu v Evropsko unijo. Ob tem bi se radi zahvalili tudi vsem kampom, ki podpirajo delovanje našega kamping portala in jim želimo uspešno kamping sezono.

Carine ni več, še vedno potrebne osebne izkaznice ali potni listiHrvaška v Evropski uniji
Z vstopom Hrvaške v EU se je spremenilo tudi nekaj praktičnih zadev. Poleg tega, da na mejnih prehodih ni več carinskega nadzora, kar posledično pomeni, da ne bo več težav s prevozom počitniških prikolic iz ene države v drugo, prav tako ne bo več potrebno carinjenje prikolic, če boste želeli počitniško prikolico pustiti na pavšalu oz. zimovanju v katerem od hrvaških kampov. Še vedno pa ostaja omejitev pri prevozu nekaterih trošarinskih izdelkov npr. 800 kosov cigaret, 400 kosov cigarilosov, 200 kosov cigar, 1 kg drobno rezanega tobaka, 10 litrov žganja, 20 litrov vmesnih pijač, 90 litrov vina, 110 litrov piva. Po novem tudi ne moremo več zahtevati povračila davka PDV ob nakupu za več kot 500 kun.

Na mejah pa še vedno ostaja policijska kontrola, ki bo ostala do vstopa Hrvaške v Schengenski sistem, kar je predvideno za leto 2015. Tako za prestop meje še vedno potrebujete osebno izkaznico ali potni list (vozniško dovoljenje ali rojstni list ni dovolj).

Nižje cene mobilne telefonije
Od 1.7. so se bistveno znižale tudi cene mobilne telefonije, saj se po novem za pogovore na Hrvaško upošteva evro tarifa. Tako vas bo klic iz Hrvaške v Slovenijo stal 29,3 centov na minuto (prej 1,15 eur), sprejem klica na Hrvaškem pa po novem stane le še 8,5 centa na minuto (prej 40 centov). Kratko SMS sporočilo sedaj stane 9,7 centa, prenos podatkov preko GPRS pa 54,9 centa za 1MB.

Do konca septembra lahko tudi izkorisite Mobitelovo akcijo neomejenega interneta, ko vam za 10 eur na mesec omogočajo dostop do mobilnega interneta pri hrvaškem operaterju T-mobile. Več informacij na www.avtokampi.si/novica/1/976/Mobitel

Tehnični pregled počitniških prikolic lahko opravite na Hrvaškem

Z vstopom Hrvaške v EU pa lahko tehnični pregled počitniških prikolic opravite tudi v katerem izmed tehničnih pregledov na Hrvaškem, saj pregledi opravljeni v državah članicah EU veljajo ob registraciji prikolice, ki pa jo morate še vedno opraviti na tehničnih pregledih oz. upravnih enotah v Sloveniji. Pri tem vas opozarjamo, da morajo na tehničnem pregledu narediti tudi test naletne zavore, če jo prikolica ima in izpis priložiti k dokumentu o opravljanem tehničnem pregledu. Na podlagi tega dokumenta boste lahko registracijo prikolice opravili v Sloveniji. Spisek vseh tehničnih pregledov na Hrvaškem dobite na spletni strani: www.cvh.hr

50% popust na prometne prekrške
Na Hrvaškem je 1. junija pričel veljati novi zakon o prekrških. Največja novost je 50% popust, ki ga vozniki dobijo, če kazen za prometni prekršek plačajo takoj pri policistu. To možnost voznik dobili le v primeru prometnih kazni do višine 2000 kun. Kazen je možno plačati z gotovino ali pa s kreditno kartico, saj so prometni policisti opremljeni tudi s POS terminali. Več o tem smo pisali v novici - kazni na Hrvaškem

Izgradnja hrvaških avtocest
Na Hrvaškem še vedno potekajo dela na številnih avtocestnih odsek. Sredi julija so deloma odprli dolgo pričakovani avtocestni odsek od Reke proti Crikvenici oz. otoku Krku (odsek Orehovica - Križišće). Do novembra promet proti Krku in Crikvenici poteka po novem odseku, v obratni smeri pa še vedno po stari cesti preko Bakra.

Sredi julija nso južni Dalmaciji odprli tudi nov predor Sv. Ilija, ki povezuje avtocesto Split - Ploče z Makarsko riviero. Tako je pri kraju Zagvozd potrebno zapustiti avtocesto in se skozi nov predor spustiti direktno v Baško vodo. Vožnja skozi predor stane za osebna vozila 20 kun v eno smer.

Na koncu dalmatinske avtoceste na odseku Vrgorac - Ploče dela potekajo, vendar pa naj bi bila avtocesta odprta šele konec letošnjega leta. Prav tako potekajo dela naprej proti mejnemu prehodu Metković ter tudi v Istri na odseku Pazin predor Učka, kjer gradijo drugi avtocestni pas.