Slovenija za 11 dni zapira državo, prepoved potovanja v rdeče države in uporaba parkirišč za avtodome

Datum objave
Kategorija
Statistika

Slovenska vlada se je sprejela ukrepe za zajezitev epidemije covid-19, ki bodo večinoma veljale od 1. do 11. aprila. Ukrepi ponovno omejujejo gibanje na statistične regije, prepovedana bo uporaba parkirišč za avtodome, obvezno bo nošenje maske, zaprte bodo terase lokalov, že od ponedeljka, 29.3., pa bo razen za izjeme prepovedan prehod državne meje v rdeče države oz. regije.

Po novem bo zopet obvezno nositi zaščitno masko na vseh odprtih javnih krajih, izjema pa bo veljala za športne aktivnosti na zelenih površinah.

V vseh regijah bodo restavracije lahko delovale le po načinu osebnega prevzema blaga med 5. in 22. uro, pri čemer konzumiranje prevzete hrane in pijače na javnih površinah ni dovoljeno,

Od četrtka, 1. aprila, bo šolski pouk zopet potekal preko spleta, bo pa omogočeno nujno varstvo otrok za prvo triado v šolah in tudi v vrtcih za tiste otroke, katerih starši delajo v kritični infrastrukturi.

Od 1.4. bodo zaprta tudi slovenska smučišča.

Prepoved gibanja na regije

1. aprila se ponovno uveljavlja prepoved gibanja med regijami, ne glede na njihovo obarvanost, izjema pa bo veljala na velikonočno nedeljo, ko bo dovoljeno prehajanje med 5. in 22. uro. Omejitev gibanja v nočnem času še vedno velja med 22. in 5. uro.

Izjeme za prehajanje regij bodo ponovno npr. delavci, poslovna potovanja, oskrba in varstvo družinskih članov, dostop do zdravstvenih storitev, lekarn oz. trgovin, če jih ni v isti regiji. Izjema prehoda velja za vse družinske člane, potrebno pa je izpolniti podpisano izjavo in dokazila.

Izjema prehajanja regijske meje velja tudi za tisto osebo, ki:

- predloži negativni rezultat testa PCR, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa in je opravljen v EU ali državi članici schengenskega območja

- predloži dokazilo o cepljenju zoper COVID-19, s katerim dokazuje, da je od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca Biontech/Pfizer preteklo najmanj sedem dni ali proizvajalca Moderna najmanj 14 dni, oziroma od prejema prvega odmerka cepiva proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni,

- ima potrdilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 21 dni, vendar ni starejši od šest mesecev, ali

- ima potrdilo zdravnika, da je prebolel COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev.

Selitev med prebivališči ni dovoljena in šteje se, da oseba prebiva v regiji, če ima v tej regiji stalno ali začasno prebivališče. Če ima posameznik stalno ali začasno prebivališče v različnih regijah, je lahko nastanjen samo na enem naslovu prebivanja in se ne sme seliti med obema prebivališčema.

Na velikonočno nedeljo bo od 5. ure do 22. ure za vse osebe omogočen prehod med statističnimi regijami brez omejitev, če prehajajo zaradi obiska na zasebnih površinah z največ šestimi osebami iz največ dveh gospodinjstev. V število šestih oseb ne štejejo otroci mlajši od 15 let.

Prepoved potovanja v rdeče države, karantene ni možno skrajšati

Odlok o novih ukrepih glede prehoda državne meje pa velja že od ponedeljka, 29. marca, in bo veljal vse do vključno 12. aprila.

Vlada je v odlok povsem na novo zapisala prepoved potovanj (tudi izstopa iz Slovenije) v države ali administrativne enote na rdečem seznamu (tudi Hrvaška in večina Evrope), razen za tiste osebe, ki so covid-19 prebolele oz. so cepljene ter posebne izjeme. Osebe morajo ob izstopu iz države predložiti enaka dokazila, kot se v skladu s tem odlokom zahtevajo ob vstopu v državo. Negativnega PCR testa vlada v sporočilu za javnost ne omenja kot možnost izstopa iz Slovenije v rdečo državo / regijo.

Med posebne izjeme za izstop iz države v rdeče regije brez testa sodijo samo še osebe v tranzitu čez Slovenijo (max. 6 ur) ali transportu oz. prevozu blaga, šolarji do 13 let vključeni v izobraževanje v Sloveniji, diplomati ter osebe, ki sodijo med izjeme prehoda meje s sedemdnevnim negativnim hitrim ali PCR testom npr. šolarji nad 13 let, delovni migranti, osebe, ki mejo prehajajo iz nujnih razlogov vezanih na odpravo nevarnosti zdravja ali življenja, in dvolastniki zemljišč zaradi opravljanja kmetijskih del in se vračajo  najkasneje v desetih urah.

Zelo pomembno za družine - otroci do 13. leta, ki vstopajo v Slovenijo z ožjimi družinskimi člani, ki niso napoteni v karanteno, ne sodijo več med izjeme prihoda brez negativnega PCR testa.

Za vrnitev oz. vstop v Slovenijo brez odrejene 10 dnevne karantene osebe potrebujejo:

- negativni rezultat testa PCR, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa in je opravljen v državi članici EU ali državi članici schengenskega območja,

- potrdilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 21 dni, vendar ni starejši od 6 mesecev ali potrdilo zdravnika, da je prebolela COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev* ali

- dokazilo o cepljenju zoper COVID-19, s katerim dokazuje, da je od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca Biontech/Pfizer preteklo najmanj sedem dni ali proizvajalca Moderna najmanj 14 dni, oziroma od prejema prvega odmerka cepiva proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni.

*Potrdilo o testiranju in potrdilo zdravnika veljajo le še iz države EU oziroma držav članic schengenskega območja.

Novi odlok tudi določa, da odrejene 10 dnevne karantene ni več možno skrajšati z negativnim PCR testom narejenim peti dan po prihodu v Slovenijo.

Prenočevanje v avtodomih ni dovoljeno

Ministrstvo za notranje zadeve je sporočilo, da prenočevanje na parkiriščih za avtodome ne bo dovoljeno, ker bo od 1. aprila do vključno 11. aprila veljala omejitev gibanja na stalno ali začasno prebivališče na območju celotne Slovenije.

Avtodomar, ki je covid-19 že prebolel ali je že bil cepljen, se lahko giblje po celotni Sloveniji, vendar le tekom dneva, od 22. ure pa mora biti na naslovu bivanja.

Avtodomar, ki ni bil cepljen ali bolezni še ni prebolel, se lahko giblje le znotraj svoje statistične regije, od 22. ure pa mora biti na naslovu bivanja.