Reportaža - obiskali smo kampe na otoku Hvar

Datum objave
Kategorija
Statistika

Kampiranje na Hvaru je zaradi raznolikosti otoka zelo zanimivo. Kampi nudijo veliko sence, prodnate in mivkaste plaže, predvsem pa ni take gneče kot v Istri. Oglejte si reportažo z našega kampiranja in ogleda kampov na otoku Hvar.

Po nekaj letih je naša ekipa ponovno obiskala vse kampe na Hvaru. Glede na nevihtno vreme smo izbrali super lokacijo, saj smo imeli na Hvaru, razen nočne pol urne nevihtetrajekt Jadrolinija Split - Hvar - avtokampi.si, lepo sončno vreme. Otok Hvar ima 12 kampov in mi smo obiskali vse, samo v FKK kamp Nudist nismo smeli s fotoaparatom. Nove fotografije in video posnetke kampov na Hvaru si lahko ogledate pri samih opisih kampov.

Za pot proti Dalmaciji je najbolje izbrati nočne ure, ko ni gneče na cestah. Iz Ljubljane smo krenili ob 2.30 in bili brez težav čez 5 ur že v pristanišču v Splitu, kjer smo čez uro že imeli trajekt za Hvar (vozni red in cene trajektov). Cena trajekta za 2 odrasli osebi, 2 otroka in avto je bila 61 eur, kar ni malo, vendar trajekt vozi 2 uri, vozniku pa prihrani mučno vožnjo mimo Makarske in po celotnem Hvaru.

Kamkamp Vira Hvar - avtokampi.sipi na Hvaru so večinoma manjši in ne tako "fensi" kot smo jih navajeni recimo v Istri ali Kvarnerju. So pa zato precej bolj naravni, z veliko sence zelo primerni za šotoriste in številni nudijo lepe prodnate in peščene plaže.

Štirje kampi: Vira, Holiday, Grebišće, Lili in Paklina nudijo tudi popust na Avtokampi.si kamping kartico, ki jo brezplačno naročite tukaj

Kampi v bližini mesta Hvar

kamp Vira smo imeli za "bazni tabor". Kamp leži na skrajno severozahodni strani otoka in je največji na Hvaru. Gosti z avtodomi in prikolicami imajo urejene parcele z lažjim dostopom, šotoristom pa so namenjene terasaste parcele in večina njih ima dobro senco. Žal pa v glavni sezoni ob šotorih ni možno imeti avtomobila, ki ga je potrebno pustiti na parkirišču blizu recepcije. Povsod je omogočen priklop na elektriko, po kampukampiranje na Hvaru - avtokampi.si pa deluje tudi internet, ki pa je plačljiv. V kampu omogočajo tudi najem šotorov in mobilnih hišic, preko agencije pa tudi opremljenih počitniških prikolic. Prednost kampa Vira je prodnata plaža, kjer se voda počasi spušča in je zelo primerna za otroke. Na sami plaži je tudi animacija (celo slovenski animator), lokal, restavracija in možnost najema SUP desk, pedalinov in kanujev. Ob našem obisku je bil kamp zelo miren, večina gostov pa družin z otroki.

Lokacija kampa Vira je odlična za ogled mesta Hvar in obisk trdnjave nad mestom. Iz kampa imajo organizirane kombi prevoze, sicer pa je najbolje avto parkirati kar pri trdnjavi in se potem po urejeni poti spustiti v center mesta. Pa ne bodite presenečeni nad visokimi cenami, saj je večina gostov Angležev.
kamp Mala Milna - avtokampi.si
Kamp Mala Milna leži nekaj kilometrov pred Hvarom. Parcele ob morju so za avtodomarje in prikoličarje, terasaste parcele pa za šotoriste, vendar je senca le v prvih vrstah pri morju. Kamp leži med dvema prodnatima zalivoma, osrednji del plaže pa je skalnat. Sanitarije so majhne, vendar prenovljene,v kampu deluje tudi lokal, blizu pa so številne restavracije.

Kamp Kopito je  nov kamp le 1 km oddaljen od centra Hvara. V nasadu oljk so urejene parcele, na voljo je nekaj mobilnih hišic, ker kamp ni ob morju, pa je gostom na voljo manjši bazen.

Kampi v Jelsi
kamp Holiday Hvar - avtokampi.si
Jelsa je že dolgo znana kot dobra kamping lokacija, saj ima kar tri kampe:
Kamp  Holiday je v zadnjih letih naredil največji napredek z urejenostjo parcel. Tako šotoristom nudi prvo vrsto ob morju in terasaste parcele po celotnem kampu. Za avtodoma in prikolice pa so primerne parcele ob cesti in v gornjem delu kampa. Cesta, ki pelje skozi kamp je skorajda neprometna, saj je urejena nova glavna cesta mimo Jelse. Plaža v kampu je skalnata, vendar so uredili terase za sončenje, lokal in več stopnic z lažji vstop v morje, 100 metrov od kampa pa je v zalivu z nizko vodo mivkasta plaža.

Kamp Grebišče leži v sosednjem zalivu. Gre za moderno urejen kamp, ki gostom na polovici parcel ob elektriki in vodi nudi tudi plaža v kampu Grebišče - avtokampi.siurejen prostor za pomivanje posode in kuhanje. Sence je v osrednjem delu kampa veliko, parcele ob morju pa so sončne in tako namenjene gostom z avtodomi in prikolicami. Omogočajo tudi najem kamnitih bungalovov. Kamp leži med dvema zalivom z mivko, v enem deluje tudi lokal. Sanitarije so vrhunske, kot novost imajo tudi previjalnico za dojenčke.

Kamp Mina leži ob robu Jelse in ima prav tako veliko sence in nekaj več prostora za avtodome ali večje prikolice. Sanitarije so deloma prenovili, novost pa je aquapark z napihljivimi igrali v morju. Plaža je večinoma kamnita, z nekaj lažjimi mesti za vstop v vodo, 100 metrov od kampa pa je mivkasta plaža. Tik ob kampu deluje pekarna in lokal s hitro prehrano, imajo tudi teniška igrišča.

predor Pitve Hvar - avtokampi.siKampi na južni strani Hvara
Če iščete lepe plaže, potem se morate odpeljati na izlet na južno stran Hvara. Najbolje je kar preko Jelse in skozi zanimiv predor Pitve, kjer je največja širina osebnih vozil 2,3m, točna višina pa je tudi na tabli zbrisana. Po informacijah domačinov je sedaj max višina predora okoli 2,6m, vendar mora biti vozilo v tem primeru široko max 2,2m. Za ostala vozila je sicer možen obvoz po makadamski cesti čez predor ali pa po 6km makadamski požarni cesti, ki so jo ravno sedaj urejali in širili. Ta poteka od zaliva Dubovica do Svete Nedilje, vendar je cesta na nekaterih delih ozka, slaba in brez varovalnih ograj.

Kamp Paklina se nahaja v kraju Ivan Dolac, kjer je večina gostov Slovencev. Majhen kamp, ki je prav tako večinoma namenjen le šotoristom, ima lepo prodnato plažo. V kampu vam bodo z veseljem ponudili domače vino, ob večerih pa zakurijo žar in pripravijo morske dobrote.kamp Lili - avtokampi.si

Kamp Lili je malo večji kamp v kraju Jagodna, poznan po pečinah nad morjem in prodnatimi plažami. Dostop do kampa je tu boljši, tako da lahko pridejo tudi kombiji ali pa kdo s šotorsko prikolico. Celoten kamp je v senci borovcev, urejena sta dva sanitarna objekta, ki pa jih nameravajo v naslednjih letih prenoviti. Dostop do prekrasne plaže je po strmi, vendar urejeni poti. V kampu Lili imajo tudi restavracijo, balinišče in mini otroško igrišče.

Kamp Petarčica je kot prvi za predorom v kraju Zavala, do katerega vodi ozka cesta. Na terasastih parcelah nudi veliko sence šotoristom in lep prodnat zaliv. Sicer je večina plaže skalnate. Ravno ta dan je pihal močan jugo, tako da so bili večji valovi, otroci pa so uživali v premetavanju po pesku. Sanitarije so majhne, gostom pa so na voljo hladilniki.

Stari Grad - avtokampi.siKampi v Starem Gradu, Vrboski in Sućuraju
Kamp Jurjevac leži skorajda v centru kraja Stari Grad. Sam kamp lahko brez težav izpustite, saj tudi ob našem obisku ni imel gostov. Gostom razen prostora za kampiranje, deloma prenovljenih sanitarij in možnosti najema starih bungalovov ne nudi ničesar, do prve plaže pa je 10 minut hoda.

Kamp Nudist v Vrboski je nudistični kamp, ki je glede na to, da je take ponudbe na hrvaškem vse manj, vedno bolj priljubljen. Vendar pa zaradi pravil FKK kampov v njem nismo mogli narediti novih fotografij, je bil pa kamp skorajda polno zaseden.

Za povratek domov smo izbrali pot do trajekta v Sućuraju, na vzhodni strani otoka. Do tam vas od Jelse čaka 50 km zanimive ceste. Prvih 10 km so prenovili in razširili, potem pa vas čakajo ozki ovinki, kjer je srečanje z avtodomom ali vozilom s prikolico že pravi podvig.kamp Mlaska- avtokampi.si

Kamp Mlaska leži malo pred koncem otoka in ima polovico parcel namenjenih nudistom, druga polovica pa je za tekstilce. Več sence je v FKK delu, plaža v kampu pa je večinoma mivkasta. Sanitarni objekt je eden, vendar ločen glede na tip kampa, nad plažo pa deluje tudi restavracija in mini trgovina.

Sledil je samo še trajekt na relaciji Sučuraj - Drvenik, ki je za nas stal 21 eur in počasna vožnja po Makarski rivieri do avtoceste, potem pa gas do Ljubljane, kjer smo si odpočili po napornem tednu in za vas uredili vse podatke ter fotografije, ki jih sedaj lahko vidite pri opisih kampov - spisek kampov na otoku Hvar.

Otok Hvar poleg sončnega vremena nudi več različnih turističnih pogledov. Od mondenega mesta Hvar, kjer vas bodo vsi ogovorili v angleščini, do zanimivega Starega Grada in Jelse ter številnih majhnih ribiških vasic, kjer se sedaj ukvarjajo tudi s turizmom. Ljudje se preživljajo tudi z nasadi oljk, sivke in vinogradi. Ne pozabite za domov kupiti vsaj en liter hvarskega olivnega olja in vrečko sivke, ki vas bo pozimi spominjala na toplo poletje.