Prvi komercialni naturistični kamp proslavil 50. rojstni dan

Datum objave
Kategorija
Statistika

Kamp Koversada, ki je največji in najstarejši naturistični kamp na Hrvaškem in v Evropi, leži v bližini Vrsarja. V letu 2011 je kamp obeležil 50. obletnico.

V bližini Vrsarja leži največji in najstarejši naturistični kamp na Hrvaškem ter eden izmed največjih v celotni Evropi. Gre za kamp Koversada, ki je v letu 2011 obeležil 50. obletnico.FKK kamp Koversada

Od leta 1961, ko je bil ustanovljen kot prvi naturistični kamp na Hrvaškem, je do danes zabeležil več kot 20 milijonov nočitev. Prvi naturisti so v Koversado, osamljen in nenaseljen otoček pri Vrsarju, prišli na pobudo Rudolfa Halbiga, učitelja plavanja iz Münchna in lastnika potovalne agencije „Miramare”, ki se je prva v svetu začela ukvarjati z naturističnimi potovanji.

Koversada je tako postala prvi komercialni naturistični kamp odprtega tipa na svetu, saj je bilo do takrat pravo kampiranja ekskluzivno dovoljeno samo članom naturističnih (FKK) klubov. Prvi gosti so na otok prihajali z ladjico, leta 1977 pa je bil zgrajen most.

Takoj po otvoritvi je Koversada pridobila veliko publiciteto v domačem in tujem tisku, veliko zanimanje pa so pokazali zlasti gostje iz Nemčije, Avstrije, Švice, Italije, Francije in tudi Slovenije, s čimer je Vrsar postal poznano naturistično sečišče gostov iz vseh krajev Evrope.FKK kamp Koversada

Priznanje za razvoj naturizma je Koversada pridobila leta 1972, ko se je Mednarodna naturistična federacija (INF/FNI) iz Antwerpna odločila v tem kampu organizirati 13. mednarodni naturistični kongres. Ta dogodek je bil prvi tovrstni kongres, ki je potekal v eni izmed tedanjih socialističnih držav, kar je vplivalo na njegovo veliko odmevnost v svetu, Koversada pa je bila »izstreljena« v sam vrh evropske naturistične ponudbe.

Naturistični park Koversada lahko danes v apartmajih, bungalovih in v kampu gosti več kot pet tisoč gostov, katerim je na voljo številna športna, kulinarična in nakupovalna ponudba.