Požar v kampu Seecamp v avstrijskem kraju Zell am See

Datum objave
Kategorija
Statistika

V začetku marca, ko v Avstriji še poteka glavna smučarska sezona, je v kampu Seecamp – Zell am See, kjer je tudi znano smučarsko središče Kaprun, prišlo do požara. Zgodaj zjutraj je zagorelo v prostoru, kjer odlagajo smeti, prišlo je tudi do eksplozij plinskih jeklenk. Zgorela je osrednja stavba s sanitarijami in restavracijo ter tudi šest pavšalnih počitniških prikolic.

V kampih je požar zagotovo največja nevarnost, ki pa se je tako gostje kot pogosto tudi upravljalci kampov ne zavedamo prav dobro.

Seecamp sodi med srednje velike kampe v Avstriji z okoli 130 kamping parcelami in lokacijo tik ob jezeru Zell.

V noči iz prvega na drugi marec je malo pred peto uro zjutraj močna eksplozija prebudila goste iz spanja. Do eksplozije je prišlo v glavnem skladišču, kjer so bile shranjene tudi plinske jeklenke.

Takoj je zagorela osrednja stavba v kampu, kjer so tudi sanitarije in restavracija, prišlo je tudi do več eksplozij plinskih jeklenk in samo čudež je, da ni bil nihče o 89 gostov poškodovan.

​Požar je dobrih 5 ur gasilo 150 gasilcev, kljub temu pa je pogorel objekt in tudi 6 počitniških prikolic ter nekaj avtomobilov. Kamp je do nadaljnjega zaprt, saj je potrebna prenova sanitarij in restavracije.

Gasilsko poročilo je kot glavni vzrok navedlo, da je do požara prišlo v prostoru, kjer odlagajo smeti. Verjetno je prišlo do neprevidnega odlaganja ostankov cigaretnih ogorkov, požar pa se je potem hitro razširil na osrednjo stavbo od tam pa tudi na počitniške prikolice.

Sreča v nesreči je bila, da je do požara prišlo med tednom, ko gostov, ki imajo zimski pavšal, ni bilo na parcelah.

Je pa zanimiv zapis rednega gosta, ki je doživel požar. Kamp sicer dobro pozna, opozarja pa na to, da je v takšnih situacijah vse drugače in da človek v prvih minutah težko znajde. Kamp je takoj ostal brez elektrike, evakuacijska pot pa naj bi bila celo zaklenjena, tako da so morali gostje ob umiku pred ognjem preskočiti visoko ograjo, nekateri pa so se umaknili kar po jezeru.

Druga težava pa je bila, da ni nihče vedel, koliko plinskih jeklenk je na območju požara in v gorečih počitniških prikolicah, ker je otežilo gašenje.

Za vse goste kampov velja, da smo glede požarne varnosti še posebej previdni in da upoštevamo vsa pravila, tudi tista, ki nam omejujejo uporabo odprtega ognja, kar velja predvsem za kampe ob morju.

Caravan Center Ljubljana podarja 4 dnevni najem avtodoma ali počitniške prikolice >>