Ponovna prepoved kajenja v hrvaških lokalih

Datum objave
Kategorija
Statistika

Številni slovenski turisti se bodo tudi letos odpravili na hrvaško obalo, zato ne bo odveč opozorilo na ponovno prepoved kajenja v hrvaških lokalih. Na Hrvaškem je namreč z današnjim dnem ponovno pričela veljati prepoved kajenja v tistih gostinskih lokalih, ki svojih prostorov niso prilagodili novemu zakonu. Lokali manjši od 50m2 so morali vgraditi posebne prezračevalne sisteme, za večje lokale pa novi zakon predvideva fizično ločene prostore med kadilskim in nekadilskim delom. Samo s temi spremembami lahko lokal s strani Ministrstva za zdravje pridobi naziv »kadilski lokal«.

Številni slovenski turisti se bodo tudi letos odpravili na hrvaško obalo, zato ne bo odveč opozorilo na ponovno prepoved kajenja v hrvaških lokalih.

Na Hrvaškem je namreč z današnjim dnem ponovno pričela veljati prepoved kajenja v tistih gostinskih lokalih, ki svojih prostorov niso prilagodili novemu zakonu.
prepoved kajenja
Lokali manjši od 50m2 so morali vgraditi posebne prezračevalne sisteme, za večje lokale pa novi zakon  predvideva fizično ločene prostore med kadilskim in nekadilskim delom. Samo  s temi spremembami lahko lokal s strani Ministrstva za zdravje pridobi naziv »kadilski lokal«.

Tako je na Hrvaškem od približno 16.000 registriranih lokalov samo 156  manjših in 5 večjih lokalov pridobilo to posebno dovoljenje, ki tudi v bodoče gostom dovoljuje kajenje v prostorih lokala.

Kot pravijo v Združenju gostinskih lokalov se večina lastnikov lokalov ne bo odločila za uvedbo sprememb, saj naj bi samo vgradnja sodobnega prezračevalnega sistema za manjši lokal stala minimalno 30.000 evrov, kar pa se bo njihovem mnenju lastnikom ne izplača.

Drugače pa inšpektorji zadnje dni preverjajo spoštovanje zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov. Zakon tako predvideva 137 evrov kazni za vsakega gosta, ki prižge cigareto v nekadilskem lokalu, natakarja, ki mu tega ni preprečil pa lahko kaznuje z denarno kaznijo od 68 do 137 evrov.