Osrednja Istra postaja vse bolj prepoznavna destinacija za aktivne počitnice

Datum objave
Kategorija
Statistika

Istrsko obalo že dobro poznamo, sedaj pa vam želimo predstaviti še njeno notranjost, predvsem širšo okolico Pazina, kjer imamo nekaj manjših kampov, ki so odlična izhodišča za kolesarjenje in pohodniške izlete, oglede manjših krajev, adrenalinske dogodivščine in gastronomske užitke.

Turistična skupnost osrednje Istre je v zadnjih letih naredila veliko na razvoju ponudbe aktivnih počitnic, izgradnji outdoor infrastrukture in povezovanju ponudnikov znotraj destinacije, ki vključuje devet občin: Pazin, Lupoglav, Cerovlje, Karojba, Tinjan, Sv. Petar u Šumi, Sv. Lovreč, Gračišće in Pićan.

Ta del Istre poznamo tudi po odlični gastronomski ponudbi lokalnih dobrot v katerih sta pogosto prisotna tudi istrski pršut in tartufi. Seveda pa ob hrani ne gre brez odličnih istrskih vin.

Aktivne počitnice v osrednji Istri

Pred nekaj leti se je začelo načrtno označevanje in urejanje kolesarskih ter pohodniških poti, izdelava zemljevidov, postavitev polnilnih postaj za električna kolesa v krajih Pazin, Tinjan, Gračišče in Cerovlje, dodatnih lokacij z možnostjo servisa koles (Pazin in Sv. Lovreč) ter možnost izposoje električnih koles v Pazinu.

Kolesarske poti

Na celotnem območju osredje Istre je trenutno urejenih in označenih 9 kolesarskih poti v dolžini več kot 200 kilometrov. V prihodnjem letu so predvidena nova vlaganja v kolesarsko infrastrukturo s ciljem širjenja mreže in povezovanja obstoječih poti s turističnimi ponudniki.

Nekaj predlogov kolesarskih poti v osrednji Istri:

- (614) kolesarska Pot slapov, ki poteka v okolici Pazina in kraja Cerovlje (dolžina 39 km; težavnost poti: srednja; čas vožnje 2:15 - 2:30 h)

- (615) kolesarska pot Od mlake do mlake, ki kolesarje vodi po območju občine Tinjan (26 km; zahtevnost poti: lahka; čas vožnje 1:30 – 1:45 h)

- (616) kolesarska pot Supetarska razglednica, ki pelje po občini Sv. Petar u Šumi in v okolici Pazina (18 km; zahtevnost poti: lahka; čas vožnje 1:15 – 1:30 h)

- (617) kolesarska pot San Lorenzo po urejenih poteh v občini Sv. Lovreč in Tinjan s povezavo na občino Kanfanar (33 km; težavnost poti: lahka; čas vožnje: 2 - 2.30 h)

- (619) krožna kolesarska pot Pazin - Gračišće – Pazin obkroži ti dve občini (30 km; težavnost poti: srednja; čas vožnje: 2.30 h)

- (620) kolesarska pot Duhići - Karojba - Duhići poteka med občinama Tinjan in Karojba (22 km; težavnost poti: srednja; čas vožnje: 2 h)

- (102) kolesarska pot Dobrih okusov in doživetij, ki kolesarje pelje po občini Karojba in sega še v občino Vižinada , kjer poteka po delu kolesarske poti Parenzana (30 km; zahtevnost poti: srednja; čas vožnje: 2 - 2.30 h)

- (7) kolesarska pot znotraj Parka narave Učka - Učka bike poteka po območju občine Lupoglav (25 km; zahtevnost proge: zahtevna; čas vožnje: 3h).

Spisek vseh kolesarskih poti v osrednji Istri >

Pohodniške poti

Območje TZ Osrednje Istre ima tudi številne že urejene in označene poti za sprehode oz. pohodništvo, ki jih gostje še posebej radi uporabljalo spomladi in jeseni, ko so temperature zelo primerne za izlete.

Skupna dolžina devetih pohodniških poti je skorajda 100 kilometrov, najbolj priljubljene pa so poti v okolici Pazina, ki vsaj v delu potekajo ob reki Pazinčica.

Ena od najbolj obiskanih pohodniških poti je "Đir do Pazinskog krova", ki vas iz Pazina pelje po 2 km dolgi lahki poti od Pazinskega gradu po rimski poti mimo starega mlina do slapu na reki Pazinčici.

Zelo zanimiva je tudi pot Dolina mlinov (5 km), kjer si boste lahko ogledali tudi slap Zarečki krov, ali pa pot Sv. Roka (3 km), ki pelje od kraja Pićan do kraja Floričići, vmes pa nudi zanimive razgledne točke in tudi lep pogled na slap Sopot.

Spisek vseh pohodniških poti >

Za adrenalinske navdušence

Poleg omenjenih aktivnosti v naravi pa Osrednja Istra ponuja to številne druge aktivnosti, kot so prosto plezanje in najbolj znane so stene Vela Draga (Lupoglav), jahanje konj in sladkovodni ribolov.

Ogled Pazinske jame

Posebno doživetje je 2,5 urni izlet v privlačno podzemlje Pazinske jame, ki sicer ni zelo turistično urejena, so pa v poletnih mesecih oz. po predhodni najavi na voljo vodeni ogledi.

Pot iz Pazina do jame je primerna za vse, ki nimajo težav z malce bolj zahtevno hojo (višinska razlika 120 metrov), otroki stari 8 let ali več gredo lahko v jamo v spremstvu staršev. Podzemni del je dolg 200 metrov, obiskovalci se zapeljejo po krajši jeklenici, na koncu pa se jama zaključi z veliko dvorano.

Cena vodenega ogleda Pazinske jame je 30 € za odrasle osebe in 25 € za otroke do 18 let (vključuje tudi čelado in svetilko).

Posebno adrenalinsko doživetje je tudi zipline Pazinska jama, ko se boste lahko pripeti na jeklenico zapeljali po dveh linijah, ki potekata nad kanjonom Pazinske jame. Jeklenici sta skupaj dolgi 500 metrov, udeležnci pa lahko dosežejo tudi hitrost do 50 km/h. Na zipline gredo lahko tudi otroci, v primeru, da so lažji od 35 kg, gredo v tandemu z vodičem.

V bližini Tinjana je tudi adrenalinski park Kringa, ki nudi številne izzive, urejeni pa sta dve zahtevnostni poti, ena za otroke in druga za odrasle obiskovalce. Imajo tudi gugalnico velikanko, omogočajo pa tudi vožnje s štirikolesniki in jahanje konj.

Apartmaji, hoteli in kampi v osrednji Istri

V Osrednji Istri za prenočevanje nimajo velikih hotelov. Eden manjši je hotel Lovac v samem Pazinu, ki ima urejenih 25 sob. Več namestitev imajo v okviru najema privatnih apartmajev in sob, na voljo pa so tudi številne počitniške hiše z bazeni, ki so bile v zadnjih letih urejene v tem delu Istre. Spisek vseh namestitev >

Imajo pa tudi dva manjša kampa, letos spomladi pa se v Tinjanu odpira še eden kamp z wellness ponudbo. Spisek vseh kampov v Osrednji Istri:

Kamp Banki Green Istrian Village >

Kamp Vita Mia, Pazin >

Kamp Terre, Sveti Lovreč >

Brezplačni vodeni ogledi po krajih v osrednji Istri >