Opozorilo ob nakupu rabljene počitniške prikolice ali mobilne hišice skupaj s pavšalom

Datum objave
Kategorija
Statistika

Ob koncu kamping sezone se poveča število oglasov s prodajo počitniških prikolic in mobilnih hišic postavljenih na pavšalu v kampu. Pred nakupom po "ugodni ceni" pa je dobro poznati nekaj dodatnih informacij, da ne bo prišlo do kasnejših težav.

Počitnice v kampih so po covid času postale zelo priljubljene in številni imajo sedaj možnost delati od doma, tako da je pavšal postal še bolj priljubljen, saj lahko delajo tudi iz kampa.

V jesenskih mesecih pa se pojavijo številni oglasi, ki nudijo nakup rabljene počitniške prikolice ali celo mobilne hišice v katerem od kampov ob slovenski ali hrvaški obali.

Avtokampi kamping kartica >>

V cene se ne bomo spuščali, ker so te v zadnjem letu kar precej poskočile. Kupce opozarjamo na to, da pred nakupom pridobijo dodatne informacije na recepciji kampa. Zavedati se morate, da z nakupom prikolice ali mobilne hišice niste postali lastnik parcele, ampak samo najemnik, zato za vse pavšaliste veljajo pravila, ki jih določa kamp.

Pomembna informacija je, če je prenos pavšala na drugo osebo možen. Nekateri kampi to onemogočajo, potem pa so težave, ko mora biti pavšal še vedno plačan na staro osebo, v ceni pavšala pa velja omejitev števila oseb.

Kampi v zadnjih letih pogosto ob prenovah spremenijo območja parcel za pavšaliste in ker imajo stari lastniki tudi "notranje" informacije, se raje odločijo za prodajo. Pred prevzemom pavšala preverite, koliko časa bo lahko prikolica ali mobilna hišica še ostala na tej parceli. Ta podatek je še bolj pomemben v primeru nakupa rabljene mobilne hišice, saj je strošek premika na drugo lokacijo zaradi potrebnega izrednega prevoza zelo velik. Dodatna težava je, da v Istri in Kvarnerju močno primanjkuje prostih parcel za postavitev privatne mobilne hišice.

V primeru nakupa počitniške prikolice, je dobro vedeti, da bi uradno morala biti vsaka prikolica, ki je postavljena v kampu na Hrvaškem, tudi registrirana. To pomeni, da ima urejen tehnični pregled in plačano zavarovanje. V praksi se dogaja marsikaj in nekateri kampi dovolijo na pavšalu tudi prikolice, ki niso registrirane. Če se odločite za nakup takšne prikolice, naj kamp da soglasje, da je pri njih to dovoljeno. Ker je Hrvaška članica EU, lahko tehnični pregled, ki je za počitniške prikolice potreben vsaka 4 leta, opravite kar na Hrvaškem, registracijo pa potem s potrdilom o opravljenem tehničnem pregledu (potrdilo, da je prikolica tehnično brezhibna ter dodatno še izpis testa zavor) in prometnim dovoljenjem opravite v Sloveniji.

Glede cen pavšalov za leto 2024 pa zaenkrat še ni veliko znanega. Zagotovo bodo spet višje kot v letu 2023, saj se vse draži od storitev do komunale in stroškov dela. Vse cene bomo zbirali na tem linku  - cene pavšalov, bomo pa veseli vsake dodatne informacije ali cene pavšala, ki nam jo boste poslali na naš mail info@avtokampi.si.