Odprt avtocestni odsek Reka - Križišče - sedaj hitreje do Krka in Crikvenice

Datum objave
Kategorija
Statistika

V torek so odprli nov avtocestni odsek, ki povezuje Reko in otok Krk oz. Crikvenico. Sedaj bo pot proti morju potekala še hitreje, v obratni smeri pa bo potrebno še nekaj časa počakati.

V torek, 16. julija, so na Reki odprli zadnji avtocestni odsek t.i. reške obvoznice na odseku Sv. Kuzam - Križišće. Gradnja tega 8,5 km dolgega avtocestnega odseka je potekala skorajda 5 let, vendar kljub odprtju dela še niso popolnoma zaključena.avtocesta Reka

V prvi fazi je omogočen hitrejši dostop vsem voznikom na poti iz Reke proti otoku Krku oz. Crikvenici, ki jim po novem ne bo potrebno več voziti po magistrali okoli Bakarskega zaliva. Promet na tej relaciji sedaj v celoti poteka po novem avtocestnem odseku.

V obratni smeri proti Reki pa zaenkrat še ni dokončana desna polovica priključka Križišće, zato bo promet iz smeri otoka Krka proti Reki še nekaj mesecev potekal po stari cesti mimo Kraljevice in Bakra do uvoza na avtocesto na priključku Sv. Kuzam.

Promet iz smeri Crikvenice proti Reki oz. Zagrebu je preusmerjen na regionalno cesto Jadranovo - Križišće - Hreljin, kjer je možen uvoz na novo avtocesto. Če boste želeli letos iz Crikvenice priti na otok Krk pa boste morali uporabiti stari priključek preko Kraljevice in nato na krški most.

Prve obljube o odprtju tega avtocestnega odseka segajo še v leto 2012, vendar je tudi na tem gradbišču prišlo do težav z izvajalci del. Še najbolj problematična je bila izgradnja viadukta Križišće in zadnjega odseka avtocestnega. Lahko rečemo, da so na tem delu gradbinci v zadnjih dveh mesecih opravili neverjetno delo, saj je bilo ob ogledu gradbišča sredi maja videti, da bo odprtje avtoceste zopet preloženo na konec leta.

Sprva je bilo rečeno, da bo promet na zadnjem odseku potekal v vsako smer le po enem voznem pasu. Žal pa so se pristojni v zadnjem trenutku odločili, da promet v smeri Reke preusmerijo na staro cesto. Tako lahko še vedno pričakujemo zastoje predvsem ob nedeljah zvečer, ko se promet močno zgosti od Crikvenice in Krka proti Reki. Upajmo samo, da bo promet proti morju sedaj vseeno potekal nekoliko hitreje, prvi preizkus pretočnosti nove avtoceste pa bo pokazala že naslednja sobota, ko lahko pričakujemo zastoje na zaključnem zožanju avtoceste in priključku na jadransko magistralo oz. mostu na otok Krk.

V spodnji fotogaleriji sta priložena tudi dva zemljevida s poteki prometa - prvi je za smer proti Krku in Crikvenici (rdeča barva označuje prometne smeri proti morju, modra pa potek prometa iz Crikvenice proti Krku), drugi pa v obratni smeri proti Reki.





Video posnetek novega avtocestnega odseka: