Obiskali smo kampe na Pelješcu - kateri je najbolj primeren za vas?

Datum objave
Kategorija
Statistika

Kampi na Pelješcu so zelo raznoliki, saj lahko izbirate med velikimi in zelo majhnimi, super opremljenimi in takimi, ki nudijo bolj domače dalmatinsko vzdušje. Preverili smo stanje v 26ih kampih na Pelješcu in naredili nove fotografije.

Polotok Pelješac kampisti dobro poznamo, saj ob številnih raznolikih kampov nudi še veliko možnosti aktivnosti. Ker smo kampisti znani po tem, da na plažah ne moremo samo ležati ter da na morje peljemo tudi kolesa, SUP, surf in kajt deske, kajake in pohodniško opremo, je Pelješac kar nekako logična izbira dopusta ob morju.

Pelješac je malce bolj vetroven, kar velja predvsem za jugo-zahodni del, kjer običajno piha močnejši maestral, ki se ga razveselijo surfarji in kajtarji. Najbolj piha v delu med krajema Kučišće in Viganj.

Polotok nudi veliko zanimivih kolesarskih poti za gorske kolesarje, veliko pa se jih odpravi tudi na najvišji hrib SV. Ilija (961m) od koder je lep pogled na Korčulo in Mljet.

Mi smo na Pelješcu našli 26 kampov in večino smo jih tudi obiskali, naredili nove fotografije in preverili  vse podatke ter cenike, ki goste običajno tudi najbolj zanimajo. Vse podatke dobite pri opisih kampov. Dodali smo še dva manjša kampa v kraju Žuljana, kamp Plaža v kraju Viganj in kamp Mario v Orebiču.

Dostop do Pelješca - trajekt ali most?

Do Pelješca se je najbolje zapeljati kar po dalmatinski avtocesti od Zagreba vse do Ploč. Iz osrednje Slovenije lahko z enim postankom razdaljo prevozite nekje v 6 urah. Cestnina ni poceni, saj od Zagreba do Ploč v eno smer stane za osebno vozilo 256 kun oz. poleti, ko je cestnina dražja za 10%, je ta cena 282 kun (38 €). Za avto s prikolico ali avtodom je cena še precej višja in sicer poleti znaša 58 €.

Potem pa nastane »problem« – ali izbrati trajekt iz Ploč ali se zapeljati skozi Neum in mimo Stona zopet nazaj na polotok. Gre za kompromis med ceno trajekta (vožnja do Trpnja traja 1 uro) in v 100 km daljše vožnje, ki skupaj s prestopom BiH in hrvaške meje vzame okoli 2 uri. Mi smo se tokrat odločili, da se tja peljemo s trajektom, nazaj pa gremo po cesti.

Trajekt za vozilo, 2 odrasli osebi in 2 otroka stane 31 €, glede na to, da na tej liniji vozi zelo velik trajekt, pa smo ujeli trajekt ob 10.15h. Vozni red in cene trajektov.

Kampiranje na Pelješcu - 26 raznolikih kampov

Pelješac je resnično prava kamping destinacija in za vsakega se najde kamp. Med vsemi kampi je tudi nekaj takih, ki omogočajo popust na Avtokampi.si kamping kartico tako da je kampiranje cenejše. Popust boste dobili v kampih Lavanda, Lupis, Perna, Ponta Mokalo, Trstenica, Palme, Đenka in Prapratno. Spisek vseh kampov in popustov je objavljen tukaj.

Na Pelješcu lahko izbirate med večjimi kampi kamor sodijo Nevio, Lavanda, Perna, Prapratno in Antony Boy. Vsi ostali kampi so manjši, ki delujejo v družinskem okolju, kjer običajno oddajajo tudi sobe in apartmaje.

Najem mobilnih hišic omogočajo v kampih Perna, Lavanda, Nevio, Palme, Ponta Viganj.

Kampi za ljubitelje vodnih športov

Ljubitelji surfanja in kajtanja bodo zagotovo izbrali enega od kampov na delu od Orebiča do Vignja, kjer običajno v popoldanskih urah piha ugoden maestral. Ob kampih so tudi urejeni surf centri z možnostjo najema opreme in tečaji.

Kamp Perna v vasi Kučište ima na večjem delu postavljene mobilne hiške, za kampiste pa je na voljo desni del kampa, kjer so uredili parcele. Ob njem je simpatičen manjši kamp Palme z zelo urejenimi sanitarijami.

V Vignju je več kampov in med njimi je najbolje urejen kamp Antony Boy, ki ima velike parcele za prikolice in avtodome. Kamp Ponta navduši z odlično gostilno in super lokacijo na samem rtu. Izberete pa lahko tudi kampe Maestral, mini kamp Liberan ali kamp Plaža.

Kampi v bližini Orebiča

Zelo dobre kampe boste našli tudi nekaj kilometrov pred Orebičem, kjer izpostavljamo najnovejši kamp Lavanda, kjer so v terasah uredili parcele, šotoristom pa namenili prostor pod borovci. Omogočajo tudi najem petih mobilnih hišic – dve imata lasten jacuzzi. Kamp ima lastno plažo, kjer je poskrbljeno tudi za kopanje psov, del plaže pa je namenjen tudi nudistom.

V bližini je tudi kamp Nevio, ki ima več sence in prav tako terasaste parcele. Odločite se lahko tudi za najem mobilnih hišic. Gostom je na voljo bogata dodatna ponudba od bazena, športnih igrišč, igral, restavracije in lokala na plaži.

V samem Orebiču je kar nekaj majhnih kampov, ki ležijo v bližini osrednje mestne prodnate plaže – del te je tudi FKK plaža. Gre za kampe z osnovno ponudbo in ugodno ceno  - kamp Orebič, Mario, Glavna plaža in Trstenica.

V naselju Mokalo delujejo trije kampi, ki so še posebej primerni za šotoriste – kamp Ponta, Adriatic in Vala. Vsi imajo veliko sence in terasaste parcele, delijo pa si skupno prodnato plažo. V naselju imajo tudi picerijo in restavracijo, deluje pa tudi potapljaški center.

Na poti iz Orebiča proti Trpnju smo v vasici Postup našli še kamp Paradiso, kjer strma cesta vodi do parcel ob morju - desni del je senčen, kar je odlično za šotoriste, desni del pa je sončen in predvse m za avtodome in prikolice.

Lovište ima dva lepo urejena kampa

Če si želite več miru, potem se odpeljite na konec Pelješca v Lovište, kjer deluje vrhunski mini kamp Lupis z lepo urejenimi parcelami in modernimi sanitarijami. Izkoristite tudi ugodno akcijo kampiranje do konca junija in od septembra, ki velja za imetnike Avtokampi.si kamping kartice.

Bližje samega kraja je urejen  tudi kamp Đenka, kjer vas čaka pristno dalmatinsko vzdušje. In če boste imeli srečo, boste v zalivu videli tudi veliko želvo – nekateri pravijo, da tam, bivata celo dve.

Kampiranje ob prekrasnih plažah na severni strani Pelješca

V okoli Trpnja na so trije kampi za ljubitelje lepih prodnatih plaž. Prvi kamp Vrila je od kraja oddaljen le nekaj minut hoda, kar je praktično, saj je tako v bližini trgovina in številne restavracije. Kamp ima okoli 100 prostorov za kampiraje in v prvi vrsti lahko uživate pod palmami. Sanitarije so osnovne, je pa v kampu tudi manjši lokal, kjer se dobi tudi nekaj hrane.

Kamp Divna je resnično majhen in očarljiv, ko vam že pogled s ceste na zaliv vzame sapo. Glavni del za šotoriste je urejen pod stoletnimi oljkami, za avtodome in prikolice pa je na voljo sončen del tik ob plaži. Kamp je zelo priljubljen pri slovenskih kampistih, tako da je za termine v juliju in avgustu obvezna rezervacija. Na plaži je lokal s hitro prehrano, morje pa je v tem delu zaradi izvirov sladke vode nekoliko hladnejše.

Če se boste zapeljali še nekaj kilometrov naprej boste prišli v vasico Duba Pelješka, ki je obkrožena s prekrasnimi in običajno tudi samotnimi plažami. Kamp Luka bo prava izbira za mirne počitnice, je pa od plaže oddaljen 200m.

Južni del Pelješca za ljubitelje majhnih kampov in mivke

Ob povratku smo se po cesti odpeljali proti Stonu. Žal ni bilo časa, da bi obiskali še dva manjša kampa v Žuljani – kamp Sunce in kamp Vučine ter kamp Brijesta v istoimenski vasici. Gre za manjše kampe, kjer si boste lahko odpočili od vsakodnevnega tempa.

V bližini Stona smo si ogledali še kamp Prapratno, ki kot edini na tem delu nudi mivkasto plažo. Gre za kamp, v katerem uživajo ljubitelji starega načina kampiranja – brez mobilnih hišic, igral, animacije… V osrednjem in gornjem delu kampa je veliko sence, ki jo dajejo oljke. Mivkasta plaža pa je odlična za otroke, saj se lahko igrajo, uživajo v nizki vodi (po cca 30m se že dovolj globoka za plavanje), na sami plaži pa deluje tudi lokal oz. restavracija v kampu.

Pelješac je lep in vredno ga je obiskati vsaj enkrat, številni pa se tja vračajo tudi po 10 in več let. Priporočamo obisk izven glavne sezone, ki tukaj traja nekje od 10. julija do 15. avgusta. Zagotovo vas bo očaral, informacije o vseh kampih na polotoku Pelješac in nove fotografije pa najdete pri nas na - Kampi Pelješac.