Otok Krk bo v naslednjih 5 letih dobil nov most za vozila in vlake

Datum objave
Kategorija
Statistika

Na Hrvaškem so objavili razpis za izdelavo projektne dokumentacije za izgradnjo novega mostu na otok Krk, ki bo imel dve nadstropji po katerih bo potekal cestni in železniški promet. Celoten projekt pridobitve dokumentacije in izgradnje novega mostu naj bi trajal minimalno 5 let.

Nov Krški most že do leta 2029?

Hrvaške avtoceste (HAC) so objavile razpis za izdelavo projektne dokumentacije in vpliva na okolje za izgradnjo novega mostu na otok Krk, ki bo vključeval cestno in železniško povezavo.

Obstoječi Krški most so pričeli graditi leta 1976, za promet pa je bil odprt leta 1980. V zadnjih letih zaradi razvoja turizma in vse gostejšega prometa na tem delu prihaja do daljših zastojev. V letu 2020 so sicer ukinili plačilo mostnine, vendar kljub temu v poletnih mesecih še vedno prihaja do daljših zastojev na obeh straneh mostu.

Ker je v naslednjih letih v planu še izgradnja pomorskega terminala v Omišlju, je želja, da se z izgradnjo novega mostu celovito reši problem povezanosti otoka Krk s celino.

Lokacija novega mostu na otok Krk bo nekoliko bolj južno od starega in bo potekala po polotoku, kjer je trdnjava Maltempo in znana plaža Voz. Tukaj je tudi najkrajša razdalja med celino in otokom, ki znaša okoli 850 metrov. 

Od novega mostu naprej bo povezava proti Omišlju potekala še po enem viaduktu dolžine 900 metrov in skozi novo zgrajen predor dolžine 740 metrov. Priključek na otoško magistralo bo v bližini zdajšnjega križišča za letališče.

V planu je, da se v naslednjih 3 letih pripravi vsa dokumentacija, potem pa prične z gradbenimi deli, ki naj bi trajali najmanj 2 leti. Ker pa običajno tako velike gradbene projekte spremljajo tudi zamude že pri pridobivanju vse potrebne dokumentacije, verjetno pred letom 2030 še ne bo nove prometne povezave Krka s celino.

Kampiranje na otoku Krk

Otok Krk je zelo priljubljen pri kampisti ravno zaradi hitrega dostopa in številnih odličnih kampov, ki pa so si med seboj zelo različni.

Izbirate lahko med kampi, ki sodijo med TOP kampe ob hrvaški obali. Gre za kampa Krk Premium in Ježevac Premium v mestu Krk, kamp Omišalj na začetku otoka in kamp Aminess Atea v Njivicah.

Če si želite še bolj naravne kampe, potem priporočamo kampa Glavotok ali Škrila, podobno tudi FKK kampa Bunculuka v Baški in Konobe pri Punatu.

Na otoku Krk najdete tudi manjše kampe, ki nudjo bolj sproščeno kampiranje npr. kamp Mali v Baški, kamp slamni v Klimnem ali pa kamp Punta Jerta v kraju Pinezići.

Spisek vseh kampov na Krku >

Štirje cestni pasovi za rešitev prometnih zagat

Novi most Krk bo dvonadstropni. Zgornje nadstropje bo namenjeno vozilom in v vsako smer bosta urejena po dva vozna pasova v vsako smer. Kot pa kažejo projekti ni predvidena direktna povezava na novo avtocesto Križišće - Žuta Lokva.

S spodnjem delu mostu bo potekala železnica, kjer bodo zgradili dva železniška tira, ki bosta namenjena povezavi novega pomorskega terminala Omišalj z ostalim železniškim omrežjem.

V planu tudi nova cesta do Baške

Stari Krški most naj bi tudi po izgradnji novega še ostal v funkciji, ideja pa je tudi o izgradnji nove cestne povezave do Baške, ki bo potekala po vzhodnem delu otoka in bo povezala kraje Omišalj, Dobrinj, Vrbnik in Baška. Dolžina nove ceste je 23 km.

Na tem delu Kvarnerja poteka tudi izgradnja nove avtoceste Križišće - Žuta Lokva v dolžini 56 kilometrov. V prvi fazi bodo zgradili polovični profil avtoceste, kjer bo promet potekal dvosmerno, potem pa bodo dodali še drugo polovico.

Sedaj dela potekajo na odseku Selce - Novi Vinodolski, kjer se gradi obvoznica mimo mesta. V decembru so pripravili tudi razpis za izgradnjo odseka Križišće - Selce, sledita pa še dve fazi Novi - Vonodolski - Senj in Senj - Žuta Lokva.

Video - ideja o novem visečem mostu na otok Krk še iz leta 2019