Nizozemska po 15. juniju svojim državljanom omogoča potovanja

Datum objave
Kategorija
Statistika

Nizozemski kampisti so zelo pomembni za slovenske in tudi hrvaške kampe, zato je včerajšnja informacija, da bodo lahko nizozemski turisti od 15. junija naprej potovali v številne evropske države še toliko bolj pomembna.

Kako pomembni so nizozemski ljubitelji kampiranja za kampe po Sloveniji pokaže lanski podatek, ko smo beležili kar 74.000 prihodov in 290.000 njihovih nočitev v domačih kampih.

Kot kaže bo res 15. junij tisti datum, ko se bo večina mej med evropskimi državami sprostila. Tako je Nemčija pred časom napovedala ukinitev priporočila o ne potovanju v tujino, ki za njihove državljane velja do 14. junija. Meje je 3. junija odprla tudi Italija, za sosednje države pa tudi Avstrija (izjema je Italija).

Nizozemska je sporočila, da bodo njihovi prebivalci lahko od 15. junija ponovno obiskali tuje države. V prvi fazi bodo sprostili omejevalne ukrepe za 12 držav v schengenskem območju, za katere bodo spremenili oznako iz oranžne v rumeno. To pomeni, da bodo v te države ponovno dovoljena turistična potovanja, ob vrnitvi pa ne bo obvezna karantena.

To velja tudi za obisk Slovenije ter tudi Belgije, Luxemburga, Nemčije, Italije, Hrvaške, Portugalske, Češke, Bolgarije, Latvije, Litve in Estonije. Dovoljeno bo tudi potovanje v Karibske države, ki sodijo pod Nizozemsko.

Za preostale države npr. Francijo, Španijo, Avstrijo, Švico, Grčijo pa računajo, da bi lahko dovolili turistična potovanja do začetka julija, veliko pa je odvisno tudi od odločitve teh držav ali bodo dovolile vstop nizozemskim gostom.

Še vedno pa je problem potovati v Veliko Britanijo in na Švedsko, saj morajo ob povratku domov Nizozemci v domačo karanteno, za Dansko, Turčijo, Maroko in ZDA pa še vedno velja, da so dovoljena le nujna potovanja.