Nemški ADAC je za sezono 2012 ocenil slovenske kampe

Datum objave
Kategorija
Statistika

Kamping inšpektorji nemškega ADAC so tekom lanske sezone ocenili 21 slovenskih kampov ter jih vključili v njihov kamping vodnik za leto 2012.

Vsako leto nemški avtoklub ADAC na turističnem sejmu v Stuttgartu predstavi novo ADAC Campingführer 2012izdajo njihovega kamping kataloga (ADAC Camping Caravaning Führer). To je nekakšna biblija za vse kampiste, ki si želijo resnično pravih informacij o kakovosti ponudbe v kampih. Ob tem pa na posebni prireditvi podelijo tudi nagrade za najboljše evropske kampe.

Inšpektorji ADAC-ja ob ogledu kampov ocenijo celovito kakovost ponudbe, vsak kamp pa dobi oceno od 1 do 5 v petih različnih kategorijah in sicer:
-urejenost in čistost sanitarij
-urejenost in opremljenost parcel
-kakovost oskrbe (predvsem založenost trgovin, kvaliteta restavracij in lokalov)
-pestrost ponudbe za prosti čas
-organiziranost animacije.

Med 5.400 kampi iz celotne Evrope so nemški inšpektorji v letošnji kamping vodnik vključili tudi 21 kampov iz Slovenije, letos kot prvič tudi kampa Kekec iz Maribora in kamp Podzemelj pri Metliki.

Slovenski kampi po ocenah ADAC nekako še ne sodijo v sam vrh evropskega kamping turizma, saj tudi letos ni bil nobeden slovenski kamp uvrščen v skupino »Superplatz«, kamor sodijo resnično najbolj kakovostni kampi. Letos se lahko s tem nazivom pohvali samo 78 evropskih kampov, med njimi sta tudi hrvaška kampa Lanterna iz Poreča in Zaton iz Nina pri Zadru.

Še najbližje temu nazivu je že nekaj let kamp Terme Čatež, ki je bil tudi tokrat najbolje ocenjeni slovenski kamp. Od 25 možnih točk je prejel kar 21 točk. Za vstop v skupino najboljših mu manjka le še kamp Terme Čateždodatna točka oz. zvezdica v kategoriji urejenosti in opremljenosti parcel. V kategorijah urejenost sanitarij in kakovost oskrbe v kampu so prejeli 4 zvezdice, v kategorijah prosti čas ter animacija pa vseh 5 zvezdic. Tako so v kampu Terme Čatež kot edini kamp iz Slovenije prejel posebno nagrado »ADAC rumena tabla«, ki jo prejmejo samo kampi, ki so v zadnjih letih zelo izboljšali svojo ponudbo in so za sanitarije prejeli vsaj 4, za urejenost parcel pa vsaj 3 zvezdice. To nagrado je v celi Evropi prejelo samo 574 kampov.

Vseh 21 slovenskih kampov je v povprečju dobilo oceno 11,38 (lansko leto 19 kampov oceno 11,52). Ob tem pa je potrebno omeniti, da iz povprečja močno izstopajo kampi, ki delujejo v sklopu različnih term (Terme Čatež, Terme 3000, Terme Banovci , Terme Ptuj in Terme Olimia), saj so skupaj prejeli povprečno oceno kar 17,40 (lani 17,20).
 
Zelo dobro sta bila tudi letos ocenjena gorenjska kampa Bled in Šobec ter kamp Adria iz Ankarana . Kamp Bled je prejel 18 točk, kar je 3 več od lanskega ocenjevanja in so posledica postavitve kamp Bledvasice z lesenimi hišicami - gozdnimi vilami. V Šobcu sicer ni bilo večjih sprememb, ima pa kamp kakovostno ponudbo v vseh kategorijah. V kampu Adria so ocenjevalci pohvalili odlično animacijo in ponudbo za prosti čas.

Glede na lanskoletno ocenjevanje je napredek opazen tudi v kampu Danica , ki je prejel 2 dodatni točki ter v kampih Sončni gaj in Lazar , ki sta prejela po dodatno točko.

Končne ocene vseh slovenskih kampov po ADAC za sezono 2012: