Nemci izbrali najboljše slovenske kampe za leto 2018

Datum objave
Kategorija
Statistika

Nemški ADAC je tudi za leto 2018 najbolje ocenil kamp Terme Čatež, ki mu sledi kamp Natura - Terme Olimia in kampi Bled, Šobec ter Sončni gaj - Terme Banovci.

Nemški avtoklub ADAC je v svojem kamping vodniku ADAC Campingführer za leto 2018 ocenil tudi 25 slovenskih kampov. Gre za najbolj pomemben vodič po evropskih kampih, ki ga pri izbiri kampov zaADAC - najboljši kampi v Sloveniji - avtokampi.si počitnice uporablja večina kampistov iz Nemčije.

Nemški kampisti presegli 300.000 nočitev v slovenskih kampih
Kampisti iz Nemčije so najštevilčnejši tuji gostje v slovenskih kampih in v letu 2017 smo zabeležili rekordno število njihovih nočitev. Zaenkrat so dostopni podatki za prvih 10 mesecev, ko so nemški gostje ustvarili rekordnih 301.345 nočitev, kar pomeni 47% več kot v letu 2016.

Glede na te številke je škoda, da se več slovenskih kampov ne predstavlja v nemškem kamping vodniku, kjer pogrešamo predvsem kampe ob rekah Soča, Nadiža in Kolpa.

Ocenjevanje slovenskih kampov
Nemški kamping inšpektorji pri ocenjevanju kampov najbolj upoštevajo urejenost sanitarij, ki h končni oceni prinese kar 39% skupne ocene. Sledi urejenost kamping parcel, dodatna športna in animacijska ponudba, ponudba trgovin in restavracij ter možnost kopanja v naravnih kopališčih in bazenih.

Letos je ADAC le 109 evropskih kampov ocenil z maksimalno oceno 5 točk in nazivom Superplatz. Žal med slovenskimi kampi nimamo predstavnika v tej kategoriji (na Hrvaškem je 5 Superplatz kampov), imamo pa dva kampa z oceno 4,5 in tri kampe z oceno 4, kar še vedno pomeni zelo dobro oceno.

So pa nemški inšpektorji malce zaostrili kriterije, tako da je skupna ocena slovenskih kampov nekoliko nižja in sicer 2,90 (lani 3,18). ADAC je pohvalil termalne kampe v Sloveniji, ki poleg kopanja v zunanjih in notranjih bazenih omogočajo tudi dobro organizirano animacijo. V kampih ob rekah in jezerih gostje lahko dobijo dobro ponudbo športnih aktivnosti, žal pa veliko točk kampi izgubijo pri urejenosti sanitarij in kamping parcel. Tukaj so šli trendi v zadnjih letih hitro naprej in gostje na parcelah ob elektriki zahtevajo vodo, dobrodošel je tudi odtok, sanitarije pa morajo biti prostorne in funkcionalne.

Kamping vodnik ob podrobnih opisih kampov vključuje tudi aktualne cene kampiranja in v primeru domačih kampov je le 7 kampov poslalo ažurirane cene za sezono 2018. Smo pa od samih kampov izvedeli tudi, da nemški inšpektorji ne obiščejo vsako leto vseh kampov, zato tudi niso vključene vse novosti, ki so jih predvsem manjši kampi lani naredili za izboljšanje ponudbe.
ADAC - najboljši kampi v Sloveniji - avtokampi.siKamp Terme Čatež je najboljši kamp v Sloveniji

Kampa Terme Čatež in Natura - Terme Olimia sta dobila oceno 4,5 točk, vendar pa je kamp v Termah Čatež tudi letos dobil najvišjo oceno v kar treh ocenjevalnih kategorijah (število sanitarij, športna ponudba in animacija), kamp Natura pa le v kategoriji velikost sanitarij. Oba kampa sta dobila zelo dobro oceno za ponudbo kopanja v bazenih, nižje pa so ocene pri urejenosti sanitarij, parcel, trgovinski in gostinski ponudbi.

Tako je tudi v letu 2018 kamp Terme Čatež najbolje ocenjeni slovenski kamp, kjer so lani v bližini Termalne Riviere uredil nove kamping parcele, zgradili dodaten sanitarni objekt in prenovil ponudbo indijanskih šotorov. V kampu Natura so lani kamping del nekoliko zmanjšali in ponudbo dopolnili z glamping naseljem Olimia Adria Village. Na bazenskem delu so dodali atraktiven tobogan Black Cannon, letos pa bodo popolnoma prenovili Wellness center Termalija, kjer bodo uredili tudi del za družine z otroki.
ADAC - najboljši kampi v Sloveniji - avtokampi.si
Med zelo dobre slovenske kampe sodijo tudi kampi z oceno 4 – kampi: Bled, Šobec in Sončni gaj - Terme Banovci. Kamp Bled je dobil dobre ocene za število sanitarij, parcele in gostinsko ponudbo, žal pa mu še vedno ne dajo točk za kopanje, čeprav je naravna plaža ob jezeru od kampa oddaljena le 100 metrov. Za letos planirajo v kampu prenoviti en sanitarni objekt in urediti del parcel ter elektriko po kampu. Kamp Bled je letos prejel tudi nagrado s strani nizozemskega kamping portala CampingNavigator za najboljši evropski kamp v kategoriji »Nature«.

Kamp Šobec je dobro oceno dobil zaradi dobre ponudbe športnih aktivnosti in možnosti kopanja. V kampu bodo letos dobil velik objekt z restavracijo, animacijskim prostorom in trgovino, uredili bodo tudi 200 parcel ob jezeru in reki. Kamp Sončni gaj ima zelo dobre ocene pri sanitarijah, animaciji, gostinskem delu in urejenosti bazenov.

ADAC - najboljši kampi v Sloveniji - avtokampi.siKampi z oceno 3,5 točk so: Adria Ankaran, Terme 3000, Terme Ptuj, Ljubljana Resort, Podzemelj in Danica iz Bohinjske Bistrice

V kategoriji kampov s 3 točkami je letos tudi kamp Špik, ki je bil lani ocenjen s 4 točkami. Največ točk je izgubil pri dodatni gostinski in športno – animacijski ponudbi, kamp pa tudi ne omogoča kopanja. V tej kategoriji so še kampi Koren, Radovljica, Menina in Terme Lendava.

Kampi, ki so dobili oceno 2,5 točk so večinoma manjši kampi in sicer Vodenca, Lijak, Smlednik, Kekec, Dolina in Pivka jama, kjer je nekoliko slabša predvsem dodatna ponudba in možnost kopanja.

Kampi Lucija, Lazar in Zlatorog so tudi letos ocenjeni z oceno 2, za izboljšanje ocene pa bo potrebno urediti sanitarije in kamping parcele. Tako v kampu Lazar za letošnje leto že obljubljajo izgradnjo novega sanitarnega objekta.