Naj kamp Adria - znani so najboljši kampi v Sloveniji in na Hrvaškem za sezono 2019

Datum objave
Kategorija
Statistika

Spletni portal Avtokampi.si je tudi letos pripravil glasovanje Naj kamp Adria za najboljše kampe, mobilne hišice, glamping resorte in postajališča za avtodome v Sloveniji in na Hrvaškem. Najboljši kamp v Sloveniji je kamp Šobec, na Hrvaškem pa kampi Valkanela, Čikat in Straško.

Podelitev nagrad najboljšim kampom je potekala v sklopu 13. Hrvaškega kamping kongresa, ki je potekal v Termah Sveti Martin.

Kakšna je bila kamping sezona 2019?

Slovenski kampi se lahko pohvalijo še z eno zelo uspešno sezono, saj so do konca avgusta beležili 11% več prihodov in 6% več nočitev kot v lanskem letu. Tako lahko do konca leta pričakujemo nekaj več kot 700.000 prihodov in okoli 2 milijona nočitev.

Kamping sezona na Hrvaškem je minimalno slabša glede na lani, saj beležijo 1% upad nočitev, kar pa je ob povišanju cen kampiranja tudi razumljivo. Do sredine septembra so tako beležili 2,7 milijona prihodov kampistov in 18,2 milijona nočitev. Na prvem mestu so kampisti iz Nemčije, ki beležijo rahel porast prihodov in skupno 6,3 milijon nočitev, na drugem mestu pa smo s 470.000 prihodi in 2,8 milijona nočitvami slovenski gostje. Sledijo Avstrijci, ki jih je bilo letos za skorajda 4% več, in Nizozemci, katerih pa je bilo kar za 10% manj kot lani.

Najboljši slovenski kampi, glamping resorti in postajališča za avtodome

Izbor Naj kamp Adria poteka pod pokroviteljstvom podjetja Adria Dom, ki je največji proizvajalec mobilnih hišic in glamping šotorov v regiji. Obiskovalci spletne strani Avtokampi.si so lahko čez celo sezono glasovali za najboljše kampe, v septembru pa dodatne glasove oddali za 6 finalistov iz vsake kategorije.

V kategoriji večjih slovenskih kampov je tudi letos glavno nagrado osvojil kamp Šobec,ki razvaja goste z novo urejenimi parcelami, kot novost pa tudi najemamo modernih apartmajev. Nov osrednji objekt z restavracijo in trgovino se lepo vklaplja v ponudbo kampa, za naslednje leto pa obljubljajo prenovo sanitarij in novo recepcijo. Na drugem mestu je kamp Danica iz Bohinjske Bistrice, kjer stavijo na aktivne turiste, in na tretjem mestu kamp Terme Čatež.

Med manjšimi kampi so največje število glasov prejeli kampi ob rekah. Prvo mesto je osvojil najbolj ekološki kamp pri na kamp Koren iz Kobarida. Nagrada je pohvala za uspešno delo, ki ga opravlja ekipa na čelu z Lidijo Koren. Na drugem mestu je miren kamp Kolpa iz Vinice in na tretjem kamp Bela krajina iz Podzemlja, ki nudi gostom veliko dodatnih aktivnosti.

Glamping je v Sloveniji prisoten že 10 let in je zanimiva popestritev ponudbe namestitev. Gre za moderne namestitve, ki pa gostom še vedno omogočajo bivanje v naravnem okolju. Prvo mesto gre osvojil Glamping Olimia Adria Village, ki omogoča najem glamping šotorov za družine ali pare mimo katerih teče termalna voda, uživanj v bazenih in odličnem wellnessu.

Na drugo mesto se je uvrstil odličen glamping resort Garden Village Bled, ki navduši z lesenimi hišicami na drevesu in velikimi glamping šotori opremljenimi z lesenimi kadmi z vročo vodo. Tretje mesto gre v Bioterme, kjer v sklopu glampinga Sončna dolina omogočajo najem modernih hišic in šotorov.

Postajališč za avtodome je v Sloveniji vsako leto več in letos je PZA v Kopru dobil največ glasov, saj sodi med najbolje urejena postajališča, ki ob oskrbi avtodoma nudi tudi uporabo sanitarij in tušev. Na drugem mestu je lani prenovljeno postajališče pri smučišču Rogla, na tretjem pa manjše postajališče Logarska dolina.

Najboljši kampi na Hrvaškem za sezono 2019

Naj kampi v Istri

Istra ima številne odlične kampe in med večjimi je največ glasov dobil kamp Valkanela iz Vrsarja, ki gostom nudi raznoliko plažo, bezenski kompleks in dobro animacijo. Kamp Lanterna Premium Resort je letos drugi in na tretjem mestu kamp Mon Perin iz Bal Pri Rovinju.

Med manjšimi kampi je prvo mesto tudi letos osvojil kamp Polidor iz Funtane, ki je odprt čez celo leto in poleti navdušuje s privatno plažo, pozimi pa s kolesarskimi izleti, praznično animacijo in notranjo otroško igralnico. Drugo mesto je osvojil lani odprt kamp Santa Marina iz Vabrige in tretje Kranjski kamp iz Premanture.

Naj kampi na Kvarnerju

Pri slovenskih gostih je Kvarner zelo priljubljena destinacija, saj kar 25% vseh gostov v kampih prihaja iz Slovenije.

Prvo mesto med večjimi kampi je sedaj že kar tradicionalno namenjeno kampu Čikat iz Malega Lošinja, kjer so letos uredili nove parcele in prenovili dva sanitarna objekta. Na drugem mestu je kamp Kovačine iz Cresa, kjer imajo nove bazene, na tretjem pa kamp Njivice z otoka Krk.

Nagrada za najboljši manjši kamp gre v Baško v kamp Mali, kjer simpatični lastniki poskrbijo za dobro vzdušje. Drugo mesto gre v kamp Rapoča v Nerezinah in tretja v kamp Draga v Moščenički Dragi.

Naj kamp v Dalmaciji

Veliko kampov imamo od Paga do Cavtata, ki so zelo raznoliki po velikosti in tudi kakovosti ponudbe.

Med večjimi kampi je prvo mesto osvojil kamp Straško iz Novalje, ki kljub modernizaciji še vedno ostaja zelo naraven kamp urejen ob 2 kilometra dolgi prodnati plaži. Gostom nudi velike senčne parcele, najem mobilnih hišic ob morju in odlično animacijo. Na drugem mestu je kamp Kozarica iz Pakoštanov in na tretjem kamp Šimuni z otoka Pag.

Med manjšimi kampi je najboljši kamp Slanica z otoka Murter, na drugem mestu je novejši kamp Navis iz Novalje in na tretjem kamp Rožac z otoka Čiovo.

Najboljši nudistični kamp

Ob hrvaški obali je vse manj kampov s ponudbo - le še 14 jih je, zato je povpraševanje po prostih kapacitetah vsako leto večje.

Med FKK kampi je prvo mesto osvojil kamp Solaris, ki leži v bližini Poreča in gostom nudi predvsem mirne počitnice. Drugo mesto je oddaljeno le nekaj kilometrov in gre v kamp Ulika, tretje pa v kamp Valalta pri Rovinju, ki razveseljuje z odlično dodatno ponudbo.

Najboljše naselje z mobilnimi hišicami

Več kot 150 kampov ob hrvaški obali omogoča najem mobilnih hišic. Ponekod so uredili prava naselja in med njimi je najlepše urejeno v kampu Aminess Maravea Resort pri Novigradu. Odločite se lahko za najem hišice ob morju ali pri bazenu, hišice urejene v istrskem stilu ali hišice s ponudbo izobraževalne otroške animacije. Na drugem mestu je naselje mobilnih hišic v kampu Krk Premium resort in na tretjem hišice z bazeni ali jacuzziji v kampu Polari pri Rovinju.