Martinovanje v Medžimurju in jesensko kampiranje

Datum objave
Kategorija
Statistika

Začetek novembra je v znaku mladega vina, kar v hrvaški regiji Medžimurje pomeni, da je na medžimurski vinski cesti čas za martinovanje. Pestro dogajanje lahko izkoristite tudi za jesensko kampiranje v vinskem kampu Hažić.

Medžimurje se nahaja na severozahodu Hrvaške, med Muro in Dravo, obkroženo s čudovito pokrajino »gričev in goric«. Izstopa po bogati kulturno-zgodovinski dediščini, odlični vinsko-gastronomski ponudbi, od nedavnega pa se Medžimurje ponaša tudi kot nosilec certifikata Green Destinations, ki promovira trajnost destinacije.

Tik ob meji s Slovenijo leži kraj Štrigova, ki je rajski kotiček Medžimurja z bogato zgodovino, kulturno dediščino, srčnimi ljudmi. Skozi zgodovino so številni dogodki vplivali na to, kar je Štrigova danes. Tu se je davnega leta 347 rodil sv. Hieronim, tu je cerkev, zgrajena njemu v čast iz leta 1748. Morda najpomembnejše za to zgodbo pa je prva trta, ki so jo v Štrigovi zasadili Rimljani že v 1. stoletju. 

Danes o Štrigovi govorimo kot središču medžimurske vinske ceste. Pokrajina je posejana z več kot tisoč hektarji vinogradov, ponudbo medžimurske vinske ceste pa sestavljajo lepo urejene vinske kleti, kjer lahko poskusite vrhunska bela vina (pušipel, sauvignon, chardonnay,...), nekaj rdečega vina in roséja (modri pinot, syrah, cabernet sauvignon,...).

Sestavni del vinske ceste so restavracije s tradicionalnimi specialitetami, kolesarske in sprehajalne poti, od lanskega leta pa je del vinske ceste tudi razgledna točka Magjerkin breg z razglednim stolpom višine 27 metrov. Zadnja ploščad je tudi najvišja točka Medžimurja z najlepšim razgledom po okolici, seveda pa se vidi tudi Slovenija, Avstrija in Madžarska.

Martinovanje, 10. – 12.11. 2023

Skozi vse leto se na medžimurski vinski cesti vrstijo številne vinske prireditve. Tako je januar rezerviran za vincekovo, maj za urbanovo, september za rokovo, november pa za martinovo.

Martinovo je vinski praznik, ki ga praznujemo 11. novembra, ob katerem mošt dozori v vino. Tradicija tega dne je krstiti mošt, da bi dobili pravo mlado vino.

Martinov vikend na medžimurski vinski cesti bo tudi letos poln številnih dogodkov. Od 10. do 12. novembra obiščite vinarje medžimurske vinske ceste v njihovih degustacijskih prostorih, kjer bo organiziran pester program za vse ljubitelje žlahtne kapljice. 

Na samo martinovo, 11. novembra, se program začne zjutraj v cerkvi sv. Martina na Muri z golažem, nadaljuje pa se v Štrigovi od 18. ure naprej v Domu kulture Štrigova, kjer vas pričakuje Mlado Medžimurje - deset lokalnih vinarjev:  Banfi vina, Cmrečnjak, Dvanajščak - Kozol, Horvat, Jakopić, Knehtl Medenjak, Kocijan, Kunčić, Preiner in Štampar.

Dodatno se bodo predstavili predstavniki domačih OPG-jev, ki bodo ponudbo dopolnili s svojimi domačimi izdelki, na začetku bo tudi kabare predstava Adam i ona., za dobro vzdušje pa bo skrbela glasbena skupina SCIFIDELITY ORCHESTRA.

Več informacij o programih ob martinovanju najdete na www.strigova.info.

Jesensko kampiranje v kampu Hažić

Martinov vikend lahko izkoristite tudi za jesensko kampiranje v bližnjem kampu Hažić, ki je od Štrigove oddaljen samo 3 km.

Tudi v kampu bo nekaj dogajanja ob martinovanju in sicer v petek, 10. 11., med 15. in 19. uro degustacija mladih vin in dodatno tudi narezki, v soboto, 11. 11., pa med 12. in 20. uro degustacija starejših vin, pečen kostanj, narezki in tudi živa glasba duo Branemir & Magdalenić (soul, jazz, blues).

Na voljo so urejene kamping parcele in tudi dve mobilni hišici za 4+2 osebe.

Gostom so na voljo urejene in ogrevane sanitarije, imajo tudi manjše otroško igrišče, je pa super izhodišče za oglede ter tudi obisk Term Sveti Martin.

Še vedno velja akcijska cena kampiranja z Avtokampi kartico > 30 € za 2 osebi, psa in parcelo z elektriko + 1 x degustacija vina za 2 osebi (med 10 - 19h). Akcija velja v terminu 15.9. - 15.11. Doplačilo za dodatno osebo 10 €, za otroke do 5 let gratis, za otroke 5 - 12 let pa 7 €.